Ябълков оцет за здраве и красота - II
 Изпрати
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация, за подсилване на имунитета, при проблеми с храносмилането и дисбактериоза, за поддържане на здравословно тегло, като профилактично средство против дегеративни заболявания на костите и ставите и се включва в диетичния режим при хипертония.
Как да го приемате
Независимо от полезните си качества, ябълковия оцет е киселина и не бива да се консумира в неразреден вид или в голямо количество. Най-естественият (и вкусен) начин за консумирането му е като подправка на салати, супи, риба, сосове или с други думи като здравословна алтернатива на използвания в домакинството винен оцет. Ако искате да пречистите организма си или да отслабнете, приемайте ябълковия оцет, заедно с мед ( по една супена лъжица), но задължително разтворени в чаша хладка вода. Единственото условие е да не страдате от язва или гастрит. След това не забравяйте да изплакнете водата си с уста, тъй като ябълковия оцет, като всяка друга киселина, уврежда емайла на зъбите.
Ябълковият оцет и красотата
Ябълковия оцет е чудесен козметичен продукт, които поддържа здравословното рН на кожата. Това означава, че я защитава от появата на дерматити и инфекции, включително и акне. Ябълчената киселина има меко ексфолиращо действие, подобрява тена кожата, леко избелва и премахва черните точки.
Лосион за лице – в билкова отвара (салвия, мащерка или лайка, според типа кожа) или розова вода, добавете ябълков оцет в съотношение 2:1. С този лосион обтривайте лицето сутрин и вечер след почистване.
За лъскава коса – след като измиете косата, я изплакнете с вода, в която са разтворени няколко лъжици ябълков оцет. Освен, че придава невероятен блясък на косата, тази процедура улеснява разресването на косата и напълно заменя употребата на балсам.
За съжаление обаче в магазините трудно можете да намерите натурален ябълков оцет. Обикновено продуктите по рафтовете представляват разредена оцетна или ябълчена киселина и не са преминали през процес на ферментация. Истинския ябълков оцет трябва да има кехлибарен цвят, но и това не е гаранция за качество, защото е възможно видът да е постигнат с оцветители. Затова най-сигурния начин да ползвате качествен продукт е като си го приготвите сами.
Рецепта за домашен ябълков оцет
Ще ви бъдат необходими: здрави ябълки, трилитров буркан или друг съд с широко гърло, филтрирана вода, по 2 супени лъжици мед за всеки килограм ябълки, марля.
Ябълките се смилат цели в кухненски робот и се изсипват в буркана. Добавя се вода, колкото да ги покрие добре и медът. Съдът се покрива само с марлята, защото за ферментацията е необходимо да има достъп на свеж въздух и се оставя на тъмно, топло място (около 25 градуса). На два–три дена е необходимо да се разбърква с дървена шпатула. Някои рецепти препоръчват прибавянето на хлебна мая и черен хляб, за ускоряване на процеса, но най-полезен е естествено ферментиралият оцет от бактериите, които се намират във въздуха. Все пак, ако разполагате с оцетна гъба, можете да я използвате – това съществено ще съкрати времето за приготвяне.
След 40-50 дни течността се прецежда от ябълковата маса и се оставя за още месец да се утаи. След това избистрения оцет се налива в бутилки.
|
|
Коментари
2015-12-14 #14  Златка Тази година произведох доста ябълков оцет. Продавам 1л.-6.50лв.За количества отстъпки.Тел0988871168
2015-10-25 #13  Таня Камелия, обадете ми се на тел 0888 187 087 - Таня
и ще уговорим доставка на домашен ябълков оцет лично производство по стара рецепта.
2015-03-07 #12  камелия петрова може ли да ми кажете от къде в София мога да си купя истински натурален ябълков оцет. Явно в магазините не се продава истински оцет е някаква смес от изкуствени вещества, оцветители и какво ли не, но със сигурност не е истинския ябълков оцет, който е изцяло полезен.
2011-12-05 #11  boriana Здравейте всички,
И аз бих искала да ви кажа нещо по темата за ябълковия оцет.
Наистина, ябълков оцет за 1,50 не е натурален ябълков оцет!
Ако някой от вас би искал да си купи истински натурален български оцет,цената на един литър е 4.80 и е много по-качествен от всички био ябълкови оцети, които се предлагат в мноообройните вече "био" магазини, още повече че всички те са вносни и пастьоризирани. Аз лично съм много доволна и използвам този оцет както за пиене сутрин с гореща вода и мед, така и салатките, а и си къпя косата с него. И го използвам със сода за хляб вместо сапун и косата става прекрасна.
2011-01-02 #10  ваня Do0mMas7eR_ незнам от къде го купуваш на 1.50,но със сигурност не е натурален.Най-вероятно е от магазин.Няма как на тази цена да е истински.Ако е от магазин,значи е пастьоризиран и има консерванти,което от своя страна значи,че не е натурален.
2010-12-31 #9  Do0mMas7eR_ След като спрях да кърмя започнах да взимам от натуралния ябълков оцет и резултатите са налице. Аз пия 3 пъти на ден по 2 чаени лъжички смесени с мин вода . Смъкнах някой друг килограм , но все още не смея да се претегля  Тази смес, но с прибавена 1 чаена лъжичка пчелен мед e хубаво за подобряване обмяната на веществата също така и влияе за общото укрепване на организма . Купувам го на 1.50 лв литър.  поздрави
2010-12-31 #8  Ваня За балсамовия оцет незнам,но аз пия натурален ябълков оцет от месец,всъщност пием го цялото семейство,и съм страшно доволна,съпругът ми пребори холестерола и високото кръвно,аз отслабнах 5 кг,децата не са ми боледували,поръчвам си го от нета,натурален,непастьоризиран.
2010-10-29 #7  supergirl Привет, искам да попитам дали ще стане ако ги нарежа на ръка, за да си направя оцет. Нямам робот..
2010-10-29 #6  Galina Georgieva Моят свекър ми приготвя всяка година по около 10 литра истински ябълков оцет . Преди години си купувах и пиех 3 пъти на ден чаша вода с оцет за отслабване .... Не отслабнах ..... но ноктите ми станаха по устойчиви ( а иначе чупливи ) , а косата наистина е бляскава ...
2010-10-06 #5  Изолда Видях да продават балсамов ябълков оцет. Някой пробвал ли е?
2010-09-23 #3  Dalia А сами ли си го приготвяте?
За рецептата-чела съм някъде, че е по-добре ябълките да са настъргани, защото след смилането, оцетът остава много мътен.
2010-09-15 #2  Инна Георгиева И аз отдавна съм само на ябълков оцет  изключвам балсамико понякога
2010-09-15 #1  Ferdina Отдавна ползваме само ябълков оцет и на вкус повече ми харесва от винения оцет. Много полезна информация
|
|
Неделя 14 Август 2022 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
 Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
  12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
 Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри
Светът е пълен...
  Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
 Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
 Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
 Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
  Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
  Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
  Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
 Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
 Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
 Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
|