Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ябълков оцет за здраве и красота - II


Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация, за подсилване на имунитета, при проблеми с храносмилането и дисбактериоза, за поддържане на здравословно тегло, като профилактично средство против дегеративни заболявания на костите и ставите и се включва в диетичния режим при хипертония.

Как да го приемате
Независимо от полезните си качества, ябълковия оцет е киселина и не бива да се консумира в неразреден вид или в голямо количество. Най-естественият (и вкусен) начин за консумирането му е като подправка на салати, супи, риба, сосове или с други думи като здравословна алтернатива на използвания в домакинството винен оцет. Ако искате да пречистите организма си или да отслабнете, приемайте ябълковия оцет, заедно с мед ( по една супена лъжица), но задължително разтворени в чаша хладка вода. Единственото условие е да не страдате от язва или гастрит. След това не забравяйте да изплакнете водата си с уста, тъй като ябълковия оцет, като всяка друга киселина, уврежда емайла на зъбите.

Ябълковият оцет и красотата
Ябълковия оцет е чудесен козметичен продукт, които поддържа здравословното рН на кожата. Това означава, че я защитава от появата на дерматити и инфекции, включително и акне. Ябълчената киселина има меко ексфолиращо действие, подобрява тена кожата, леко избелва и премахва черните точки.

Лосион за лице – в билкова отвара (салвия, мащерка или лайка, според типа кожа) или розова вода, добавете ябълков оцет в съотношение 2:1. С този лосион обтривайте лицето сутрин и вечер след почистване.

За лъскава коса – след като измиете косата, я изплакнете с вода, в която са разтворени няколко лъжици ябълков оцет. Освен, че придава невероятен блясък на косата, тази процедура улеснява разресването на косата и напълно заменя употребата на балсам.

За съжаление обаче в магазините трудно можете да намерите натурален ябълков оцет. Обикновено продуктите по рафтовете представляват разредена оцетна или ябълчена киселина и не са преминали през процес на ферментация. Истинския ябълков оцет трябва да има кехлибарен цвят, но и това не е гаранция за качество, защото е възможно видът да е постигнат с оцветители. Затова най-сигурния начин да ползвате качествен продукт е като си го приготвите сами.

Рецепта за домашен ябълков оцет
Ще ви бъдат необходими: здрави ябълки, трилитров буркан или друг съд с широко гърло, филтрирана вода, по 2 супени лъжици мед за всеки килограм ябълки, марля.

Ябълките се смилат цели в кухненски робот и се изсипват в буркана. Добавя се вода, колкото да ги покрие добре и медът. Съдът се покрива само с марлята, защото за ферментацията е необходимо да има достъп на свеж въздух и се оставя на тъмно, топло място (около 25 градуса). На два–три дена е необходимо да се разбърква с дървена шпатула. Някои рецепти препоръчват прибавянето на хлебна мая и черен хляб, за ускоряване на процеса, но най-полезен е естествено ферментиралият оцет от бактериите, които се намират във въздуха. Все пак, ако разполагате с оцетна гъба, можете да я използвате – това съществено ще съкрати времето за приготвяне.

След 40-50 дни течността се прецежда от ябълковата маса и се оставя за още месец да се утаи. След това избистрения оцет се налива в бутилки.



Коментари
2015-12-14 #14
Златка
Тази година произведох доста ябълков оцет. Продавам 1л.-6.50лв.За количества отстъпки.Тел0988871168
2015-10-25 #13
Таня
Камелия, обадете ми се на тел 0888 187 087 - Таня
и ще уговорим доставка на домашен ябълков оцет лично производство по стара рецепта.
2015-03-07 #12
камелия петрова
може ли да ми кажете от къде в София мога да си купя истински натурален ябълков оцет. Явно в магазините не се продава истински оцет е някаква смес от изкуствени вещества, оцветители и какво ли не, но със сигурност не е истинския ябълков оцет, който е изцяло полезен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
Неделя
1
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook