Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Безопасна храна през лятото


За рисковете от инфекции и хранителни натравяния


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж, а комбинацията с влага е особено благоприятна за развитието на микроорганизмите в храната. Резултатът е повече от плачевен: провалени почивки, киснене в тоалетната и реална опасност от обезводняване и усложнения.

Затова и всяка година, с настъпването на летния сезон, лекари и диетолози отправят предупреждения за това да бъдем особено внимателни при съхранението и обработката на храната. Вниманието трябва да бъде още по-изострено когато става въпрос за малки деца, чиято имунна система тепърва се изгражда и не е достатъчно силна, за да реагира правилно на всеки дразнител. Спазването на определени правила при съхранението и приготвянето на храната, може да се окаже от съществено значение за гарантирането на едно спокойно и безоблачно лято без неприятни стомашни неразположения.

От основно значение е личната хигиена:

Измиването на ръцете преди и след тоалетна, хранене и приготвяне на храна, е закон - научете и децата си да бъдат старателни в това отношение. През лятото дисциплината особено лесно се разваля, но трябва да си наложим. Просто трябва. И помнете - най-добре е да измиваме ръцете с чиста вода и обикновен сапун.

Доброто почистване на повърхностите, които са в контакт с храната, е изключително важно. Домакинските плотове и съдовете, в които готвите, трябва да се измиват с препарат и гореща вода. Дървените дъски за рязане попиват много микроорганизми, както и плотовете, по които често кацат мухи.

Редовно подменяйте гъбите с които миете съдовете- в топлото време те се превръщат в истински развъдник на бактерии. Оставяйте ги да съхнат, по възможност - на слънце.


Съхранението на храната:

Не позволявайте на различните продукти да контактуват помежду си, особено важно е това за месото и меките плодове и зеленчуци. Разпределяйте добре храната в хладилника и ако е необходимо използвайте отделни пакетчета или стреч фолио;

При пътуване задължително си осигурете хладилна чанта, като в нея също опаковате по отделно храната. Ако нямате възможност за хладилна чанта, по-добре вземете само пакетирани храни и добре измити плодове и зеленчуци. За малките деца си остава вариантът да хапват готови пюрета, запечатани в бурканче или да вземете инстантни каши и термос с гореща вода;

Имайте предвид, че в горещините храна, която не е прибрана в хладилник, може да се развали и за един час - не рискувайте с яйца, млечни и месо и всички сладки неща, с майонезата и каймата.



Когато вие приготвяте храната, трябва да внимавате за някои неща:

Избирайте здрави плодове и зеленчуци, без петна и наранявания. Месото купувайте от проверени магазини и следете да добрия му вид и за срока на годност. Що се отнася до млякото, по-добре не рискувайте с покупка от производители, които продават прясно мляко в бутилки на улицата. Може и да е по-качествено от купешкото, но нито произходът, нито условията, в които е било съхранявано, могат да бъдат гарантирани. През лятото пастьоризираното мляко от магазина е по-добрият вариант. Същото се отнася и за яйцата - бъдете особено внимателни с тях и с всички десерти, които ги съдържат;

Гответе храната достатъчно дълго и на висока температура, за да сте сигурни, че вредните бактерии са унищожени. По-добре не правете супата със застройка и не сервирайте месото алангле. Ако това не ви допада - предпочетете пресни салати, прости ястия, зеленчуци и плодове от пазара.


Ако трябва да се храните навън:

Ако се налага да се храните навън, няма как да сте сигурни, че и най-лъскавият на вид ресторант държи на правилата за безопасност. Все пак подминавайте съмнителните на вид „капанчета“, особено ако с вас ще се храни и дете. Избягвайте да поръчвате пържени храни- не знаете дали мазнината във фритюрника е сменяна скоро.

Не се доверявайте на храна, която е не в сезона си, която е нетипична за мястото, на което сте. Насипни сладоледи, дюнери и пици - винаги с едно наум и избягвайте да ги давате на децата, колкото и да настояват. Рискът не си заслужава. Внимавайте и с морските дарове от съмнителни места

Водата също е от изключително значение. Освен за достатъчния прием на вода през деня, трябва да следите и качеството и. Ако сте на път или на почивка, по-добре пийте бутилирана вода, а не от чешмата. Ако водата ще бъде предлагана на дете и бутилката е отворена преди повече от 24 часа е добре да кипнете водата. Същото важи и при приготвяне на детските храни.

Просто не рискувайте и не се доверявайте лесно, за да не си навредите повече, отколкото можете да си представите. И не е въпросът за седмица на морето, която да свърши преждевременно. Може да се окаже много по-сериозно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
Вторник
27
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Защо арогантността е опасно заразна?
В края на 80-те години на миналия век, психологът с Джеймс Рийзън искал да разбере какво се крие в погрешното...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
10 идеи за укрепване на имунитета през есента
Времето се променя природа и по-студените температури, есента предизвиква у нас не само радост, но и...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook