Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната, като се започва с определени плодове или зеленчуци и след това по малко, в строга последователност, се въвеждат новите храни. Храните, известни като алергени, се оставят за накрая и вниманието при въвеждането им е особено изострено, особено ако детето има фамилна обремененост към някоя от тях. Нетърпението и прибързаността могат да доведат до алергична реакция при детето- в такъв случай нововъведената храна трябва да бъде спряна и последващото и въвеждане да бъде строго контролирано.

Най-честите причинители на хранителна алергия са млякото, житните култури, съдържащи глутен, яйцата, рибата и морските дарове, мъхестите плодове, меда, соята, ядките и фъстъците. Симптомите варират от локално зачервяване и оток до тежки анафилактични реакции.


Хората, които са наясно, че са алергични към определени храни, вземат всички мерки, за да се предпазят от дори неволната им консумация. Възможно е, обаче, макар да не сте алергични към дадена храна, да изпитвате дискомфорт при консумацията й, особено ако прекалите с количеството. Става въпрос за т.нар. нетолерантност или интолерантност към храната. Това състояние не води до остри или дори фатални последици като тези, причинени от алергия, но неразположенията са неприятни- подуване на корема, газове, киселини, дори косопадът и чупливите нокти е твърде вероятно да се дължат на обилната и честа консумация на храни, към които организмът проявява нетолерантност. Проблемите могат да имат дълготрайни последици и да окажат влияние върху общото състояние на организма, перманентно лошо настроение, раздразнителност и наднормено тегло.


Какви са най-общите разлики между алергията и нетолерантността:


Алергията се проявява изведнъж и при минимална консумация на алергена, докато нетолерантността обикновено се случва постепенно и ако прекалите с храната;

Алергията се проявява всеки път, щом консумирате алергена- самостоятелно или в комбинация с други храни. Може да се прояви дори при консумацията на храни, съдържащи следи от причинителя, докато нетолерантността не се проявяна винаги и може да няма ясно изразена симптоматика;

Алергията причинява остри симптоми като повръщане, отоци, обриви и спазми, докато симптомите на нетолерантността са по-завоалирани и могат да бъдат объркани с нещо друго- главоболие, раздразнителност, киселини.


Най-честа нетолерантност хората имат към консумацията на лактоза и това е логично - известно е, че след ранната детска възраст, млякото става нетипична храна за зрелия организъм и той проявява реакция към нея, тъй като е намалял или спрял производството на ензима лактаза, отговорник за преработката на лактозата. Това важи в особена степен за консумацията на краве мляко и на всичко, което се прави с него. Голяма част от хората не могат да преработят млечната захар (лактоза), която се съдържа в млякото и млечните продукти - в такива случаи е добре те да бъдат заменени с безлактозни продукти или заместители на млякото - соеви продукти, растителни млека...Също така може да се приема и допълнително ензимът лактаза, под формата на капки или таблетки, но само ако лекар потвърди недостига му в организма и предпише съответното лечение.

Глутенът е протеин, към консумацията на който голяма част от хората често проявяват нетолерантност. Симптомите за нея са запек или диария, подуване на корема, честа умора, световъртеж, главоболие или раздразнителност. Тъй като всяко от тези неразположения може да се дължи и на нещо друго, важно е лекар да отхвърли състоянието на глутенова непоносимост.

Има различни тестове, които твърдят, че определят храните, към които организмът проявява нетолерантност. До колко са достоверни, обаче, не се наемаме да кажем. За да определите храните, които не са подходящи за консумация от вас, най-добре се вслушайте в тялото си и вижте неговата реакция. Ако се чувствате зле след консумация на фъстъци или бобови храни, бял хляб или прясно мляко, просто избягвайте тези храни. Тук в пълна сила важи правилото да не консумираме храни с много продукти, защото освен че затрудняват отделянето на хранителни ензими, е трудно да се определи еветнуалната непоносимост от какво точно е. А така само ще продължаваме да се оплакваме от преяждане и тежест, което всъщност да не е причинено от количеството храна, а от състава й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Алергиите
· Да вземем ли четириног приятел на детето си?
· Ефективна ли е хомеопатията
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Понеделник
4
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
Когато се страхуваш се запитай...
Страхът не е нищо повече от състояние на ума. Моментът, в който започнем да се страхуваме от нещо, нека...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook