Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната, като се започва с определени плодове или зеленчуци и след това по малко, в строга последователност, се въвеждат новите храни. Храните, известни като алергени, се оставят за накрая и вниманието при въвеждането им е особено изострено, особено ако детето има фамилна обремененост към някоя от тях. Нетърпението и прибързаността могат да доведат до алергична реакция при детето- в такъв случай нововъведената храна трябва да бъде спряна и последващото и въвеждане да бъде строго контролирано.

Най-честите причинители на хранителна алергия са млякото, житните култури, съдържащи глутен, яйцата, рибата и морските дарове, мъхестите плодове, меда, соята, ядките и фъстъците. Симптомите варират от локално зачервяване и оток до тежки анафилактични реакции.


Хората, които са наясно, че са алергични към определени храни, вземат всички мерки, за да се предпазят от дори неволната им консумация. Възможно е, обаче, макар да не сте алергични към дадена храна, да изпитвате дискомфорт при консумацията й, особено ако прекалите с количеството. Става въпрос за т.нар. нетолерантност или интолерантност към храната. Това състояние не води до остри или дори фатални последици като тези, причинени от алергия, но неразположенията са неприятни- подуване на корема, газове, киселини, дори косопадът и чупливите нокти е твърде вероятно да се дължат на обилната и честа консумация на храни, към които организмът проявява нетолерантност. Проблемите могат да имат дълготрайни последици и да окажат влияние върху общото състояние на организма, перманентно лошо настроение, раздразнителност и наднормено тегло.


Какви са най-общите разлики между алергията и нетолерантността:


Алергията се проявява изведнъж и при минимална консумация на алергена, докато нетолерантността обикновено се случва постепенно и ако прекалите с храната;

Алергията се проявява всеки път, щом консумирате алергена- самостоятелно или в комбинация с други храни. Може да се прояви дори при консумацията на храни, съдържащи следи от причинителя, докато нетолерантността не се проявяна винаги и може да няма ясно изразена симптоматика;

Алергията причинява остри симптоми като повръщане, отоци, обриви и спазми, докато симптомите на нетолерантността са по-завоалирани и могат да бъдат объркани с нещо друго- главоболие, раздразнителност, киселини.


Най-честа нетолерантност хората имат към консумацията на лактоза и това е логично - известно е, че след ранната детска възраст, млякото става нетипична храна за зрелия организъм и той проявява реакция към нея, тъй като е намалял или спрял производството на ензима лактаза, отговорник за преработката на лактозата. Това важи в особена степен за консумацията на краве мляко и на всичко, което се прави с него. Голяма част от хората не могат да преработят млечната захар (лактоза), която се съдържа в млякото и млечните продукти - в такива случаи е добре те да бъдат заменени с безлактозни продукти или заместители на млякото - соеви продукти, растителни млека...Също така може да се приема и допълнително ензимът лактаза, под формата на капки или таблетки, но само ако лекар потвърди недостига му в организма и предпише съответното лечение.

Глутенът е протеин, към консумацията на който голяма част от хората често проявяват нетолерантност. Симптомите за нея са запек или диария, подуване на корема, честа умора, световъртеж, главоболие или раздразнителност. Тъй като всяко от тези неразположения може да се дължи и на нещо друго, важно е лекар да отхвърли състоянието на глутенова непоносимост.

Има различни тестове, които твърдят, че определят храните, към които организмът проявява нетолерантност. До колко са достоверни, обаче, не се наемаме да кажем. За да определите храните, които не са подходящи за консумация от вас, най-добре се вслушайте в тялото си и вижте неговата реакция. Ако се чувствате зле след консумация на фъстъци или бобови храни, бял хляб или прясно мляко, просто избягвайте тези храни. Тук в пълна сила важи правилото да не консумираме храни с много продукти, защото освен че затрудняват отделянето на хранителни ензими, е трудно да се определи еветнуалната непоносимост от какво точно е. А така само ще продължаваме да се оплакваме от преяждане и тежест, което всъщност да не е причинено от количеството храна, а от състава й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Алергиите
· Да вземем ли четириног приятел на детето си?
· Ефективна ли е хомеопатията
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Витамин C и връзката му с колагена
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
Събота
25
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook