Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Амарантът – събуден за нов живот


Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори опитвали при бабите си на село баница със щир, който е близък негов родственик. Историята на амаранта започва от времето на ацтеките и макар че той преминава през много перипетии успява да се запази и до наши дни. Причината естествено е освен във вкусовите му качества и в неговите полезни съставки.

Познати са над 60 сорта амарант. Той има високо съдържание на суров протеин и лизин. Семената са богати още на аминокиселини, ненаситени мазнини, скорбяла, витамини А, С, Е, магнезий, фосфор, калций, фолиева киселина, желязо и фибри. Едно от най-почитаните му качества е липсата на глутен, което го прави подходящ за малки деца и хора с алергия към глутена. Включването на амарант в менюто ви ще помогне още на работата на стомашно-чревния тракт и ще ви зареди с енергия.


Как да го консумираме?
Вариантите да опитате амарант са много. Най-често той се вари с вода в съотношение 1:3 за около 25 минути. Времето е ориентировъчно и зависи от различните сортове. След това може да го овкусите по предпочитан начин – със сушени плодове, мед, ядки, краве масло или сирене. Внимавайте да не го преварите, защото това му придава леко гумен вкус. Вари се на слаб огън за предпочитане под капак. Може ако желаете да го накиснете предварително около 8 часа. При тази процедура не поема много вода, подобно на просото.

Използва се за сгъстяване на супи, фрикасета и сосове. Опитайте да го добавите и към леща или боб и ще откриете нов вариант на традиционните ястия.

Чудесна вкусова и здравословна комбинация се получава когато към равни части киноа и ориз прибавите половин част амарант и ги сварите заедно.

Може да предложите амаранта и като гарнитура към различни меса и ястия или заедно със зеленчуци.


От семената на амаранта се мели брашно. Използва се за направата на макаронени изделия, палачинки, сладкиши и различни печива. Може да го смесвате и с други видове брашна.
Много оригинално предложение е да си направите пуканки от амарант. Приготвят се като царевичните, но стават много по-малки. Предлагат се и готови в био магазините. Могат да се поднесат и за закуска като се овкусят подобно на мюсли с мед, и им се добавят сушени плодове и ядки.

Искам да обърна специално внимание на майките. Амарантът е много полезен за децата, а и те в повечето случаи харесват вкуса му. Както вече споменахме той не съдържа глутен и може да бъде включен рано в детското меню, заедно с елдата, киноата и ориза.

Ето няколко предложения за децата:

като каша с прибавени плодове или кисело мляко (ако вече давате)

като каша в комбинация с други зърна (елда, просо и киноа)

в основни ястия, където замества ориза във всички рецепти

добавен към супата за сгъстяване

амарантови пуканки – предложени самостоятелно или за закуска в комбинация с плодове.

Желателно е да съхранявате амаранта в плътно затворен съд на тъмно и прохладно място, ако се налага и в хладилник, за да се запазят вкусовите му качества.
Коментари
2012-01-11 #2
weri
От магазините за здравословни храни най-вече
2012-01-10 #1
Raikova
А от къде се купува амаранта?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· За какво да внимаваме при избор на детско яке
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
Петък
13
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
Класация: Златни хитове, песни които ни правят щастливи
Хитът "Don't Stop Me Now" на легендарната британска група "Куин" е на първо място в класация на "щастливите...
Полезни съвети как да се предпазим от горещините
БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Невролог: Сапунените сериали увреждат мозъка
От самото си създаване телевизионните сапунени сериали, наречени сапунени опери, имат своята вярна публика...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook