Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Амарантът – събуден за нов живот


Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори опитвали при бабите си на село баница със щир, който е близък негов родственик. Историята на амаранта започва от времето на ацтеките и макар че той преминава през много перипетии успява да се запази и до наши дни. Причината естествено е освен във вкусовите му качества и в неговите полезни съставки.

Познати са над 60 сорта амарант. Той има високо съдържание на суров протеин и лизин. Семената са богати още на аминокиселини, ненаситени мазнини, скорбяла, витамини А, С, Е, магнезий, фосфор, калций, фолиева киселина, желязо и фибри. Едно от най-почитаните му качества е липсата на глутен, което го прави подходящ за малки деца и хора с алергия към глутена. Включването на амарант в менюто ви ще помогне още на работата на стомашно-чревния тракт и ще ви зареди с енергия.


Как да го консумираме?
Вариантите да опитате амарант са много. Най-често той се вари с вода в съотношение 1:3 за около 25 минути. Времето е ориентировъчно и зависи от различните сортове. След това може да го овкусите по предпочитан начин – със сушени плодове, мед, ядки, краве масло или сирене. Внимавайте да не го преварите, защото това му придава леко гумен вкус. Вари се на слаб огън за предпочитане под капак. Може ако желаете да го накиснете предварително около 8 часа. При тази процедура не поема много вода, подобно на просото.

Използва се за сгъстяване на супи, фрикасета и сосове. Опитайте да го добавите и към леща или боб и ще откриете нов вариант на традиционните ястия.

Чудесна вкусова и здравословна комбинация се получава когато към равни части киноа и ориз прибавите половин част амарант и ги сварите заедно.

Може да предложите амаранта и като гарнитура към различни меса и ястия или заедно със зеленчуци.


От семената на амаранта се мели брашно. Използва се за направата на макаронени изделия, палачинки, сладкиши и различни печива. Може да го смесвате и с други видове брашна.
Много оригинално предложение е да си направите пуканки от амарант. Приготвят се като царевичните, но стават много по-малки. Предлагат се и готови в био магазините. Могат да се поднесат и за закуска като се овкусят подобно на мюсли с мед, и им се добавят сушени плодове и ядки.

Искам да обърна специално внимание на майките. Амарантът е много полезен за децата, а и те в повечето случаи харесват вкуса му. Както вече споменахме той не съдържа глутен и може да бъде включен рано в детското меню, заедно с елдата, киноата и ориза.

Ето няколко предложения за децата:

като каша с прибавени плодове или кисело мляко (ако вече давате)

като каша в комбинация с други зърна (елда, просо и киноа)

в основни ястия, където замества ориза във всички рецепти

добавен към супата за сгъстяване

амарантови пуканки – предложени самостоятелно или за закуска в комбинация с плодове.

Желателно е да съхранявате амаранта в плътно затворен съд на тъмно и прохладно място, ако се налага и в хладилник, за да се запазят вкусовите му качества.
Коментари
2012-01-11 #2
weri
От магазините за здравословни храни най-вече
2012-01-10 #1
Raikova
А от къде се купува амаранта?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Еко съвети в очакване на бебето
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
· Виждам те...
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
Събота
8
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Следите ли за здравето си?
Последни проучвания показват, че над 20% от българите прекъсват курса си на лечение с антибиотик в момента,...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook