Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пакистанската кухня е силно повлияна от индийската и действително сходствата са много, но с това темата не се изчерпва. Смесицата между вкусовете в различните райони на страната правят от пакистанската кухня една разнообразна и любопитна тема, която може да изследваме дълго време. Една от основните разлики е тази, че пакистанците ядат телешко, докато индийците по религиозни причини не го правят, защото за тях кравата е свещена. В Пакистан по-голямата част от населението изповядва ислям, който забранява алкохола, докато в Индия той е разрешен.

Със сигурност трябва да започнем пътешествието в пакистанската кухня от подправките. В нея няма кой знае колко различни от нашите основни продукти, които се използват. Разликата идва именно от подправките. Точно затова и малкото пакистански готвачи у нас са на мнение, че със замяна на някои подправки с други, пакистанско ястие не се получава. Те споделят още, че дори лютият ни пипер е сладникав и не може да бъде използван като заместител. Това е и основната отличителна черта на тази кухня - подобно на индийската, и пакистанската храна е доста люта. Пикантното е неизбежно, но вкусът си заслужава, особено за любителите на лютото. Основните подправки, които се използват са куркумата, кимионът, кориандърът, джинджифилът, както и гарам масала, която всъщност представлява готов микс от кориандър, канела, джинджифил, кимион и кардамон. Тази смес може да откриете и в нашата страна и смело да потънете в дебрите на пакистанската кухня.



Пакистанците, подобно на нас българите, не сядат на масата без хляб. За тях той е задължителен за консумация сутрин, обед и вечер. Дали ще го хапвате самостоятелно или ще го топите в яденето, изборът е ваш. Пакистанският хляб обаче се приготвя твърде специфично и се нарича роти. За него не ви трябва мая, но пък за да го направите в оригинал, ви е необходимо специално пълнозърнесто брашно, от което се замесват тънки, кръгли питки, които се пекат на плоча или в специална пещ, наречена тандур.



Какво похапват пакистанците най-често?

Биряни - пиле с ориз или телешко с ориз, а може и агнешко. Който и вариант да си изберете, няма да сгрешите, само че не забравяйте най-важното- подправките, които не са никак малко- кориандър, кимион, червен пипер, дафинов лист и малко канела.

Нихари - в превод това ястие означава сутрин, затова и то се хапва сутрин, обикновено след молитва. За него ви трябват телешко, лук, кисело мляко и наистина много подправки, сред които отново са джинджифилът, кардамонът, канелата, дафиновият лист, индийското орехче, лютият червен пипер, куркумата.

Кичри или казано по нашенски леща с ориз - много популярно постно ястие, за което ви трябва тенджера под налягане, червена или жълта леща, ориз, лук, домати, един картоф и добре познатите ни вече- кимион, джинджифил, къри, кориандър, куркума, индийско орехче. Вкусът е много специфичен, различен и екзотичен и няма да ви разочарова.


Пиле биряни

А за десерт?

Ладу - хранителни и вкусни жълти бонбони, в които всеки би се влюбил. За тях ви трябват нахутено брашно, масло, мляко, кафява захар, бадеми, кардамон, куркума и шафран. Перфектното изкушение, здравословно при това и сравнително лесно за приготвяне.


А какво пийват с храната?

С тези толкова пикантни ястия дали не вървят и чаша бира или една малка ракийка? Грешка. Пакистанците не употребяват алкохол. Предпочитат натуралните сокове и колата, но най-разпространеното и любимо тяхно питие е ласси или казано на български айрянът. Рано сутрин през лятото се пие сладък ласси. За обяд се избира този със сол. Пакистанците разбиват айряна до степен, при която излиза масло от него, а понякога му добавят и допълнителна топка домашно масло. „Тежко питие, но доста енергитизиращо”, казват пакистанските готвачи.

И като споменахме готвачи, задължително трябва да отбележим, че пакистанските мъже са невероятни готвачи, но само, когато не разполагат с жена в кухнята. Иначе обичат да готвят, да импровизират, да експериментират. Поставят храната на пиедестал и се стараят тя да е наистина вкусна. А липсата на алкохол изобщо не пречи събирането на трапеза да бъде освен вкусно, и интересно и забавно. Всъщност, представите ни за мюсюлманите понякога са доста изкривени. Защото и те като нас са хора, които държат на храната и топлото отношение. А какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи?


Рецепта за пакистански хляб роти

Подобен на арабските питки, пакистанският хляб може да бъде идеална закуска за детето ви в училище. За направата на питките роти са ви необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто (а може и бяло) брашно, 2/3 ч.ч. хладка вода, шипка сол и олио. Първо пресявате брашното със солта, доливате водата постепенно и омесвате гладко тесто. Оставяте в намаслена купа за половин час. След това премесвате върху набрашнена повърхност. Откъсвате топки с големина на средна ябълка, разточвате ги на питки и ги печете върху загрят, сух тиган. На всеки 5-10 секунди ги обръщате, за да не загарят и засъхват. А вътре в тях може да добавите всичко- пилешко, задушени зеленчуци и каквото още ви хрумне- здравословно и много вкусно. В комбинация с кичри пък, ще си изядете пръстите. Наскоро опитах и се влюбих 
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
Събота
1
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тръгвайте си навреме
Тръгвайте си навреме. За вкъщи – дори и никой да не ви чака там. От купона - без "последната чашка"....
Успех е, когато работим за нещо повече, отколкото мечтаем за него
Успех е, когато работим за нещо повече, отколкото мечтаем за него....
Райското пръскало
За Райското пръскало знаех само, че е най-високият водопад на Балканите със своите 124,5 м. И толкоз....
Мимолетността на Любовта
"Той се разочарова от любовта, защото тя всеки път беше мимолетна и рано или късно си отиваше. На...
Убийствени токчета
Причудливи, авангардни, креативни, концептуални - всичко това можем да кажем за тези модели високи обувки,...
Когато аз съм "гласът на разума"
Ако сме в ситуация, в която аз съм "гласът на разума", значи сме попаднали в много кофти ситуация....
В живота получаваш това, което имаш смелост да поискаш
В живота получаваш това, което имаш смелост да поискаш. (и за което се потрудиш повече)...
Мечти и издръжливост
Едно е да имаш мечта и да се понесеш на крилете на първоначалния ентусиазъм от нея, а съвсем друго е...
Да обичаш въпреки
Това е обичта, която поема дългия път от една страна за да измине хиляди километри до друга . Да...
5 от най-хубавите стихчета за ученици
Училище - Иван Вазов Детенце хубаво, пиленце любаво, къде под мишница с таз малка книжчица? Отивам,...
Да живееш рисковано означава да живееш
Да живееш рисковано означава да живееш. Ако не живееш рисковано, ти не живееш. Живеенето разцъфтява само...
Д-р Сюс: "Защо да се вписваш, когато си роден да изпъкнеш."
Днес Ти си Ти, това е по-истинско от самата истина. Няма някой, който да е повече Теб от теб самия. Бъди...
Най-красивата библиотека в Европа
Клементиумът в Прага е образец на бароковото архитектурно изкуство, център на култура, просвещение и...
От Ахтопол до Резово - I
Хубаво е да живееш във Варна, особено през лятото...От Южният плаж до Почивка е само пясъчна ивица, на...
Мария Мичъл – първата жена-астроном в Америка с голям принос за науката и историята
Мария Мичъл е астроном, библиотекар, натуралист и преподавател. Първата жена астроном в Съединените...
Топонимите – какво научаваме от тях
Топонимите могат да бъдат интригуващ източник на познание за мястото, където живеем. Имената не само...
8 март - какво всъщност празнуваме?
8 март е един много криворазбран празник. Той е оспорван, считан за комунистическа отживелица, част от...
Йожен Йонеско: „Не отговорът просвещава, а въпросът.”
„Идеологиите ни разделят. Мечтите и страданията ни обединяват.” „Имам лош характер и затова не понасям...
Интервю: Кулинарно - в кухнята с Йоана
Има на този свят (и слава Богу) хора, които могат да те накарат да се усмихнеш, и то не еднократно. Хора,...
Ден 15 - Постове и пости: Отровни хора
Не съм сигурна, че ни е дадено да разпознаем отровните хора веднага, когато ги срещнем. Те се появяват...
Реч в Сорбоната
Да изучаваш философия е редно, в най-добрия случай, след петдесетте. Да изградиш модел на обществото...
Жената през погледа на Йордан Йовков
"А Албена беше вече близо. Тя вървеше напред, а след нея двамата стражари. Нямаше човек, който да не...
Лапландия
Всички сме чували за Лапландия - родината на Дядо Коледа. В нашето съзнание тя е легендарна страна,...
Орел и гълъб - Йохан Волфганг Гьоте
Разперил млад орел крила, На лов поел, Но в миг пронизва го стрела И скършва устрема му смел. Той...
Честваме годишнина от рождението на Вапцаров
Никола Йонков Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика...
Двете царици Теодора в живота на цар Иван Александър
Две жени с името Теодора са свързани с последния велик цар на Второто българско царство - цар Иван Александър...
Сънувай една малка мечта за мен… (видео)
Ярко блестят звезди над теб… Нощен бриз сякаш нашепва: Обичам те! Птици пеят от кленовите дървета… Сънувай...
Телефонът ми звъни... в главата?
Защо получаваме „фалшива тревога”, че телефонът ни звъни ...когато всъщност си лежи безжизнен. Няма...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Жени, които имат някое килце в повече, живеят по-дълго
Последните научни изследвания показват, че жени, които имат някое килце в повече - живеят по-дълго...от...
Соня Хени - норвежката принцеса на леда (видео)
Искам да правя с кънките това, което Фред Астер прави с танците. Соня Хени е норвежка състезателка...
Възкресение
Боядисах душата си. Празнично. Сто дъги в нея днес се пресичат. Възкресих и мечтите си страстни, пожелах...
Сила от и за природата - да посадим дръвче
Идването на есента много често се свързва с чувството на загуба и тъга, със засилване на депресивните...
Побърках се от подлеци и равнодушни типове
. . . Побърках се от подлеци и равнодушни типове и дълго метох коридора на мечтите. Разбрах, че...
Гюстав Флобер: "Всяка душа се измерва с мащабите на своите стремежи"
Основно достойнство на писателя е познаването на онова, за което не трябва да се пише. Гюстав...
Молба на една майка. Или за пушенето на закрити места
Г-да народни представители, Вие знаете ли какво е урбазон? Вие виждали ли сте колабиращи и посинели...
Миражът – изумителен феномен
Когато се заговори за мираж, първата асоциация е за пустиня, изнурени пътници и призрачен оазис в далечината,...
Тайните на гейшите
"В живота си съм усвоила единствено изкуствата и любовната игра", четем в "Последната гейша" на Сайо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook