Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пакистанската кухня е силно повлияна от индийската и действително сходствата са много, но с това темата не се изчерпва. Смесицата между вкусовете в различните райони на страната правят от пакистанската кухня една разнообразна и любопитна тема, която може да изследваме дълго време. Една от основните разлики е тази, че пакистанците ядат телешко, докато индийците по религиозни причини не го правят, защото за тях кравата е свещена. В Пакистан по-голямата част от населението изповядва ислям, който забранява алкохола, докато в Индия той е разрешен.

Със сигурност трябва да започнем пътешествието в пакистанската кухня от подправките. В нея няма кой знае колко различни от нашите основни продукти, които се използват. Разликата идва именно от подправките. Точно затова и малкото пакистански готвачи у нас са на мнение, че със замяна на някои подправки с други, пакистанско ястие не се получава. Те споделят още, че дори лютият ни пипер е сладникав и не може да бъде използван като заместител. Това е и основната отличителна черта на тази кухня - подобно на индийската, и пакистанската храна е доста люта. Пикантното е неизбежно, но вкусът си заслужава, особено за любителите на лютото. Основните подправки, които се използват са куркумата, кимионът, кориандърът, джинджифилът, както и гарам масала, която всъщност представлява готов микс от кориандър, канела, джинджифил, кимион и кардамон. Тази смес може да откриете и в нашата страна и смело да потънете в дебрите на пакистанската кухня.



Пакистанците, подобно на нас българите, не сядат на масата без хляб. За тях той е задължителен за консумация сутрин, обед и вечер. Дали ще го хапвате самостоятелно или ще го топите в яденето, изборът е ваш. Пакистанският хляб обаче се приготвя твърде специфично и се нарича роти. За него не ви трябва мая, но пък за да го направите в оригинал, ви е необходимо специално пълнозърнесто брашно, от което се замесват тънки, кръгли питки, които се пекат на плоча или в специална пещ, наречена тандур.



Какво похапват пакистанците най-често?

Биряни - пиле с ориз или телешко с ориз, а може и агнешко. Който и вариант да си изберете, няма да сгрешите, само че не забравяйте най-важното- подправките, които не са никак малко- кориандър, кимион, червен пипер, дафинов лист и малко канела.

Нихари - в превод това ястие означава сутрин, затова и то се хапва сутрин, обикновено след молитва. За него ви трябват телешко, лук, кисело мляко и наистина много подправки, сред които отново са джинджифилът, кардамонът, канелата, дафиновият лист, индийското орехче, лютият червен пипер, куркумата.

Кичри или казано по нашенски леща с ориз - много популярно постно ястие, за което ви трябва тенджера под налягане, червена или жълта леща, ориз, лук, домати, един картоф и добре познатите ни вече- кимион, джинджифил, къри, кориандър, куркума, индийско орехче. Вкусът е много специфичен, различен и екзотичен и няма да ви разочарова.


Пиле биряни

А за десерт?

Ладу - хранителни и вкусни жълти бонбони, в които всеки би се влюбил. За тях ви трябват нахутено брашно, масло, мляко, кафява захар, бадеми, кардамон, куркума и шафран. Перфектното изкушение, здравословно при това и сравнително лесно за приготвяне.


А какво пийват с храната?

С тези толкова пикантни ястия дали не вървят и чаша бира или една малка ракийка? Грешка. Пакистанците не употребяват алкохол. Предпочитат натуралните сокове и колата, но най-разпространеното и любимо тяхно питие е ласси или казано на български айрянът. Рано сутрин през лятото се пие сладък ласси. За обяд се избира този със сол. Пакистанците разбиват айряна до степен, при която излиза масло от него, а понякога му добавят и допълнителна топка домашно масло. „Тежко питие, но доста енергитизиращо”, казват пакистанските готвачи.

И като споменахме готвачи, задължително трябва да отбележим, че пакистанските мъже са невероятни готвачи, но само, когато не разполагат с жена в кухнята. Иначе обичат да готвят, да импровизират, да експериментират. Поставят храната на пиедестал и се стараят тя да е наистина вкусна. А липсата на алкохол изобщо не пречи събирането на трапеза да бъде освен вкусно, и интересно и забавно. Всъщност, представите ни за мюсюлманите понякога са доста изкривени. Защото и те като нас са хора, които държат на храната и топлото отношение. А какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи?


Рецепта за пакистански хляб роти

Подобен на арабските питки, пакистанският хляб може да бъде идеална закуска за детето ви в училище. За направата на питките роти са ви необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто (а може и бяло) брашно, 2/3 ч.ч. хладка вода, шипка сол и олио. Първо пресявате брашното със солта, доливате водата постепенно и омесвате гладко тесто. Оставяте в намаслена купа за половин час. След това премесвате върху набрашнена повърхност. Откъсвате топки с големина на средна ябълка, разточвате ги на питки и ги печете върху загрят, сух тиган. На всеки 5-10 секунди ги обръщате, за да не загарят и засъхват. А вътре в тях може да добавите всичко- пилешко, задушени зеленчуци и каквото още ви хрумне- здравословно и много вкусно. В комбинация с кичри пък, ще си изядете пръстите. Наскоро опитах и се влюбих 
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
· Малко познатата история на "V for Victory"
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
Вторник
2
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не спирай да се движиш!
Не спирай да се движиш! Понякога най-далеч стига този, който не знае накъде е тръгнал...
Аладжа манастир
В три части ще ви разкажа за Аладжа манастир и Катакомбите - едни от най-интересните забележителности...
"На кого е тоя кон бе? Кон паднал, тука умира, на кого е бе, хей!"
Като на всеки празник, кръчмата се пълнеше с хора. През отворените прозорци можеше да се види как идат...
"Добре направено!" е по-важно от "Добре казано!"
"Добре направено!" е по-важно от "Добре казано!"...
"Младата жена видя в опънатото платно, като в огледало, ясно отражение на душата си"
Младият селянин дигна секирата и се нахвърли с голяма сила върху здравите чворести цепеници. Секирата...
Картината и ти
Един художник, мой приятел, без някакъв особен повод ми подари една картина, рисувана на прима виста. Тя...
Лазарска песен
Лазар лазарува, Лазар весел ходи и девойки води. Всяка мома пее и по-ясно дума на трева и шума: „Цветница...
Креативни филтри за чай
Студената есен определено е сезонът когато се присещаме за добрият стар чай. На пакетчета в чаша вряла...
„Ще чуеш грохота и ще си спомниш за мен. И ще си мислиш: тя искаше бури“
„Моята сянка е приятелят, за когото копнея“. „Беше време, в което само мъртвите се усмихваха, доволни,...
През април
Над долини и гори лей се мир и благодат, нежно-меден аромат и бленувани зари. Там, край злачни...
Когато спреш да преследваш грешните неща, правилните те намират сами
Когато спреш да преследваш грешните неща, правилните те намират сами....
Песни за лазарки
I Лазарчице — китчице, тропни дважди за мене, да ни станат китчици двете бузки червени! Лазарчице...
Вятърът...
Вятърът гаси свещта, но разпалва огъня...
Есен-зима 2020/2021 – тенденции в дамските обувки
Черните обувки винаги могат да бъдат съчетани с всичко, но понякога са толкова скучни! Предайте малко...
Лидерството е преди всичко умение да вдъхновяваш, а не...
Лидерството е преди всичко умение да вдъхновяваш, а не да се налагаш. ...
2014 г. - годината на Дървения кон
Според легендата, когато Буда напускал Земята, поканил всички зверове и птици да го изпратят. Дошли само...
6 модни урока от хамелеона Тилда Суинтън
Никой не може да познае годините на Тилда Суинтън от един поглед. Как е възможно тя хем да не остарява,...
200-те най-обичани БГ песни на десетилетието
След два месеца гласуване БГ Радио изпраща знаковата 2020-та година с подреждане на саундтрака на десетилетието...
Изборът
Имало едно време двама братя, които били коренно различни. Единият брат бил на върха на своята кариера,...
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат
Човек не се променя, когато го критикуват, а когато го обичат. ...
Най-нежната лирика на Вапцаров
Пролет Пролет моя, моя бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в зрачни сънища сънувана,...
Да си представиш
Да си представиш рай че няма - опитай, лесно е. Че няма ад под нас, над нас - единствено небе. Да...
Счупена
Пада. Пада и се счупва. Любимата ни чаша. Допреди миг задържаща ароматна напитка, сега е само пръснати...
1 ноември: Ден на народните будители
Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и учи се на своя език. 1 ноември е честван като Ден...
Ако виждаш само какво нямаш – никога няма да имаш достатъчно
Ако виждаш само какво нямаш – никога няма да имаш достатъчно. ...
Клинт Истууд в някои от най-забележителните му филми
Кой може да се забрави присвития поглед, пурата между стиснатите устни, тези високи, обветрени скули...
Фаталната жена на Димитър Димов в три от неговите героини
Димитър Димов пише в "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн" историите на три жени, но всъщност разказва...
Това, че вървя по различен път, не означава, че съм се загубил
Това, че вървя по различен път, не означава, че съм се загубил....
И роза
бяло платно. нямам четка. нямам бои. не. боли. светлина струи. в мига. в звука. прозорче. няма...
Юнко Табей – първата жена, изкачила Еверест
Юнко Табей е японска алпинистка, първата жена, която достига върха Еверест - постижение, което постига...
Затова и вие не тъжете
Проявете малко деликатност! Лятото и без това разбира. Сигурно не му е най-приятно да повтаряте, че...
До Италия и назад - II част
Във Вечния град има няколко пункта, около които може да бъде построена една история. На половин километър...
Магията на шоколада
Някои го предпочитат черен, други с лешници, трети с вкусен пълнеж – въпрос на темперамент. Защото шоколадът...
Любовта не се променя
"Любовта е еднаква за всички ли? – попитах. - Това е депресиращо." Той се замисли над това. "Мисля,...
Малък град в неделна утрин
Денят е чуден, слънце свети. Камбаните сънуват Бог. Градът мирише на котлети и мъничко на зелев сок. В...
Ръж
Когато от синорите погледнат като сини очи метличините и ръжта пожълтее като пламък. Когато един ден...
Шарлот Рамплинг - актрисата с овладяна провокативност и незабравим поглед
"Принципно не правя филм, за да забавлявам хората. Избирам роли, които ме предизвикват да наруша моите...
Когато сякаш всичко е наопаки, може би нещо хубаво си проправя път
Когато сякаш всичко е наопаки, може би нещо хубаво си проправя път. ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook