Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи


Срещу остеопороза, анемия и високо кръвно налягане


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката, поръсена със сусам...Днес сусамът, който е насъщна храна в Индия, Китай и Арабския свят, е напълно доказан източник на полезни вещества. А сусамовият тахан се води една от най-предпочитаните храни за любителите на здравословното хранене - от захранването на бебетата до остеопорозата в напреднала възраст.

Жътва на сусам в Турция
Годишното световно производство на сусам възлиза на около 4 млн тона. Това е древно растение, изобразявано многобройни пъти върху стенописи в египетски гробници, първите сведения са за около 1600г.пр.Хр. В страните на Изтока то е било отлично средство за подсилване на организма, както и прочут афродизиак. Дошъл от далечна Африка, минал през Египет и Ориента, в Европа той се появява първо във френския двор, затова и името е на френски - „sesame”. България също може да се похвали със собствена реколта, той не е екзотичен за нашите земи.

Малко история и произход на сусама

Сусамът е кичест храст с височина до два метра. Листата му са мъхести и излъчват неповторим аромат по време на цъфтеж. Цветовете са бели или розови. Когато прецъфтят, те се превръщат в шушулки, които са пълни с познатите ни сусамови семенца. За родина на това растение се приема Африка, макар и за първи път то да е споменавано в индийските легенди, в които е било символ на безсмъртието. Към днешна дата, най-много сусам се отглежда в северните части на Африка и по Средиземноморието, в Индия и Китай. У нас като най-големи производители се славят Хасково, Харманли и Ивайловград.

Сусамът е непознат за българските земи до идването на османските турци през XIV век. Тогава се появява сусамовият тахан, получен на междинен етап от производството на сусамовото масло. До началото на XIX век сусамът е набирал все по-голяма популярност, като се е отглеждал почти навсякъде на юг от Стара планина.



По-късно е изместен от слънчогледа и през втората половина на XX век изчезва почти напълно от българската трапеза. В последните години, обаче този продукт определено възвръща позициите си, поради наличието на достатъчно полезни вещества в него и доказаното му лечебно действие.


Състав на сусама

Сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а сусамовият тахан съдържа по-голямо количество белтъчини от тези в сиренето и соята.
Сусамът е богат на антиоксиданти, фитостероли, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Откроява се с високо съдържание на желязо и витамин Е, както и витамини от групата B. В състава му влизат още калций, магнезий, манган, мед и цинк. Само около 35 грама сусам дневно ни осигуряват над 75% от ежедневната ни „порция” мед и над 35% от нужния ни калций. Не бива да забравяме и факта, че сусамът съдържа две уникални и незаменими съставки- сезамин и сезамолин, които имат способността да понижават нивата на холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът също така предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Полезни свойства на сусама

Само една супена лъжица сусам дневно ви прави по-енергични и засилва имунната ви система, поради високото съдържание на витамини и минерали

Притежава способността да подобрява метаболизма

Фитостеролите намаляват нивата на лошия холестерол, както и риска от някои туморни образувания

Желязото в него пък е от особено значение за анемично болните

Калцият и цинкът са незаменими за костната система, при лечение на остеопороза и ПМС, затова сусамът е много препоръчван при жени в менопауза

Магнезият помага при високо кръвно налягане, мигрена и астма, подобрява съня;

Медта е помощно средство при артритни заболявания, осигурява добро състояние на костите, ставите и кръвоносните съдове;

Сезаминът е известен със своите противоракови свойства;

Освен за костната система, сусамът е препоръчван и за здрави нокти и коса;

Подходящ е и при различни неврологични състояния.

Сусамът у нас се използва при приготвянето на хлябове, кексове, различни видове сладки, сусамова тахан халва и други. В ориенталската кухня обаче той е и солено-кисела подправка за сосове и салати, зеленчукови и месни ястия.

За да е наистина полезен сусамът, той трябва да се консумира небелен, защото повечето от полезните му съставки се крият именно в обвивката. Когато купуваме тахан, също трябва да следим, дали е от белен или небелен сусам - т.е. дали и люспиците са били смлени. Другото условие е да се яде суров - на поръски на салати, в мюслито или като тахан. Прекрасният аромат на сусама се отключва при печенето му на сух тиган, ако държите на по-добрия вкус, а не толкова на здравословните ползи. И последно - добре е сусамът да се дъвче бавно и добре, в противен случай остава неусвоим - обвивката му не е устойчива, колкото на лененото семе, но е доста твърда, а зрънцата са твърде дребни.

Освен всичко изброено до тук, е хубаво да знаем и, че съществува сусамово мляко, което пълноценно може да замести кравето, ако имате непоносимост към лактоза. И ако сте сред онези, които изобщо не обичат да пият витамини на хапчета или да забъркват сложни билкови отвари, това е вашето лекарство. Една лъжица небелен сусам дневно в купичка кисело мляко, например, не ви коства абсолютно нищо. Равни части сусамов тахан и мед всяка сутрин на гладно, пък са особено полезни за стомаха. А резултата- гарантирано сами ще го усетите!

Прочети още: Как да си направим ядково мляко от сусам или бадеми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Събота
25
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Криворазбраната духовност
Преди близо двадесет години бях заобиколена от атеисти. Разпитвах хората дали вярват в Бог и поглъщах...
Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Децата, израснали в "стерилни" условия в градовете, по-специално в мегаполисите, имат слаба имунна система,...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook