Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи


Срещу остеопороза, анемия и високо кръвно налягане


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката, поръсена със сусам...Днес сусамът, който е насъщна храна в Индия, Китай и Арабския свят, е напълно доказан източник на полезни вещества. А сусамовият тахан се води една от най-предпочитаните храни за любителите на здравословното хранене - от захранването на бебетата до остеопорозата в напреднала възраст.

Жътва на сусам в Турция
Годишното световно производство на сусам възлиза на около 4 млн тона. Това е древно растение, изобразявано многобройни пъти върху стенописи в египетски гробници, първите сведения са за около 1600г.пр.Хр. В страните на Изтока то е било отлично средство за подсилване на организма, както и прочут афродизиак. Дошъл от далечна Африка, минал през Египет и Ориента, в Европа той се появява първо във френския двор, затова и името е на френски - „sesame”. България също може да се похвали със собствена реколта, той не е екзотичен за нашите земи.

Малко история и произход на сусама

Сусамът е кичест храст с височина до два метра. Листата му са мъхести и излъчват неповторим аромат по време на цъфтеж. Цветовете са бели или розови. Когато прецъфтят, те се превръщат в шушулки, които са пълни с познатите ни сусамови семенца. За родина на това растение се приема Африка, макар и за първи път то да е споменавано в индийските легенди, в които е било символ на безсмъртието. Към днешна дата, най-много сусам се отглежда в северните части на Африка и по Средиземноморието, в Индия и Китай. У нас като най-големи производители се славят Хасково, Харманли и Ивайловград.

Сусамът е непознат за българските земи до идването на османските турци през XIV век. Тогава се появява сусамовият тахан, получен на междинен етап от производството на сусамовото масло. До началото на XIX век сусамът е набирал все по-голяма популярност, като се е отглеждал почти навсякъде на юг от Стара планина.



По-късно е изместен от слънчогледа и през втората половина на XX век изчезва почти напълно от българската трапеза. В последните години, обаче този продукт определено възвръща позициите си, поради наличието на достатъчно полезни вещества в него и доказаното му лечебно действие.


Състав на сусама

Сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а сусамовият тахан съдържа по-голямо количество белтъчини от тези в сиренето и соята.
Сусамът е богат на антиоксиданти, фитостероли, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Откроява се с високо съдържание на желязо и витамин Е, както и витамини от групата B. В състава му влизат още калций, магнезий, манган, мед и цинк. Само около 35 грама сусам дневно ни осигуряват над 75% от ежедневната ни „порция” мед и над 35% от нужния ни калций. Не бива да забравяме и факта, че сусамът съдържа две уникални и незаменими съставки- сезамин и сезамолин, които имат способността да понижават нивата на холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът също така предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Полезни свойства на сусама

Само една супена лъжица сусам дневно ви прави по-енергични и засилва имунната ви система, поради високото съдържание на витамини и минерали

Притежава способността да подобрява метаболизма

Фитостеролите намаляват нивата на лошия холестерол, както и риска от някои туморни образувания

Желязото в него пък е от особено значение за анемично болните

Калцият и цинкът са незаменими за костната система, при лечение на остеопороза и ПМС, затова сусамът е много препоръчван при жени в менопауза

Магнезият помага при високо кръвно налягане, мигрена и астма, подобрява съня;

Медта е помощно средство при артритни заболявания, осигурява добро състояние на костите, ставите и кръвоносните съдове;

Сезаминът е известен със своите противоракови свойства;

Освен за костната система, сусамът е препоръчван и за здрави нокти и коса;

Подходящ е и при различни неврологични състояния.

Сусамът у нас се използва при приготвянето на хлябове, кексове, различни видове сладки, сусамова тахан халва и други. В ориенталската кухня обаче той е и солено-кисела подправка за сосове и салати, зеленчукови и месни ястия.

За да е наистина полезен сусамът, той трябва да се консумира небелен, защото повечето от полезните му съставки се крият именно в обвивката. Когато купуваме тахан, също трябва да следим, дали е от белен или небелен сусам - т.е. дали и люспиците са били смлени. Другото условие е да се яде суров - на поръски на салати, в мюслито или като тахан. Прекрасният аромат на сусама се отключва при печенето му на сух тиган, ако държите на по-добрия вкус, а не толкова на здравословните ползи. И последно - добре е сусамът да се дъвче бавно и добре, в противен случай остава неусвоим - обвивката му не е устойчива, колкото на лененото семе, но е доста твърда, а зрънцата са твърде дребни.

Освен всичко изброено до тук, е хубаво да знаем и, че съществува сусамово мляко, което пълноценно може да замести кравето, ако имате непоносимост към лактоза. И ако сте сред онези, които изобщо не обичат да пият витамини на хапчета или да забъркват сложни билкови отвари, това е вашето лекарство. Една лъжица небелен сусам дневно в купичка кисело мляко, например, не ви коства абсолютно нищо. Равни части сусамов тахан и мед всяка сутрин на гладно, пък са особено полезни за стомаха. А резултата- гарантирано сами ще го усетите!

Прочети още: Как да си направим ядково мляко от сусам или бадеми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
· Остеопороза или липса на опора
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Вторник
17
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто здраве на мозъка...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
За осигуряване на оптимален растеж и развитие в детска възраст е необходимо пълноценно хранене и при...
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Съществуват няколко вида храни, които са достъпни навсякъде по света и са богати на витамини и минерали,...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook