Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

В плен на … тестото


Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни, бързоусвояеми въглехидрати! Отлична идея за човешкия мозък, при който от еволюционна гледна точка, търсенето и жаждата за висококалорични храни са механизъм за оцеляване. Днес този механизъм работи против нас, във време когато сме обградени от въглехидратни “находища”.

Тестена зависимост
Изглежда сякаш никога не можем да изядем достатъчно хляб, пица или спагети. Пристрастяването към рафинираните (обработените) въглехидратите води до порочния кръг в който колкото повече такива неща хапваме, толкова по-често огладняваме. За „нуждата“, която изпитваме към тези храни, доста важна роля играе допаминът, който изпълнява функцията на невротрансмитер и хормон.

Отделянето на допамин в мозъка ни дава усещане за удоволствие или удовлетвореност. Желанието да постигнем удовлетворение често може да се окаже по-силно от способността ни да действаме обосновано. За да се сдобие с удоволствие отново и отново, човек повтаря действията, които водят до отделянето на допамин. Яденето е пример за такова действие. В много случаи искаме храна дори и когато тялото ни не се нуждае от нея.

Алтернативи
Прекалената консумация на тестени изделия, пържени картофки, всякакви чипсове и снаксове обаче е много вредна за тялото ни.
Голяма част от откъсването на зависимостта към тях се състои в премахването от дневното меню на най-изкушаващите неща, лесни за бързо поглъщане хапки – рафинираните въглехидрати.
Стъпка по-стъпка, без да се подлагаме изведнъж на строги и ненужни лишения, промяната е напълно възможна. Можем да започнем борбата с навика да поемаме празни калории (храни с високо съдържание на калории и ниска хранителна стойност) като постепенно се ориентираме към полезни мазнини и въглехидрати.

Мазнините са изключително важна част от едно здравословно хранене. Без тях в тялото ни настъпват редица нежелани промени. Важно е мазнините в дневното меню трябва да бъдат добре подбрани и балансирани.


Идеи за полезни мазнини

Авокадо
Ядки
Орехово, сусамово, тиквено, ленено олио и др.)
Мазна риба (сьомга, скумрия и др.)


Идеи за полезни въглехидрати

В изброените по-долу храни има много фибри, витамини, минерали и андиоксиданти. Освен това гликемичният им индекс е по-нисък, което ги прави много добра алтернатива на продуктите от бяло брашно.

Киноа, амарант
Кафяв ориз
Пълнозърнест хляб
Бобови храни (фасул, леща, грах, нахут и др.)
Спагети от царевично брашно



Правилото на ръката

Постоянното изчисляване на калории, количества, въглехидрати и други показатели на храната е изтощително и понякога ни кара да се откажем от опитите си да въведем ред в дневната си диета. Има един лесен начин за измерване и за него ще ви трябва само ръката ви. Можете да го използвате в дни на разтоварване на организма, когато чувствате, че вече е време да се откъснете от тестената прегръдка на вредните храни. С този начин порциите се определят много просто:

Въглехидрати колкото юмрук, белтъчини колкото длан и мазнини колкото пръст. Плодове и зеленчуци – пълни шепи (добре е да ограничаваме картофите и бананите)


Хапка по хапка

Сигурно има хора, които могат напълно да забравят за вредните си привички изведнъж. Просто един ден решават да тръгнат в друга посока и го правят. С хранителните навици като че ли преходът е по-плавен, защото това е свързано с цялостно преструктуриране на ежедневието и разбиранията ни за това кое е питателно, каква е ролята на храната в живота ни, какви са нуждите ни от различни витамини, минерали и още много други вещества.
Идеята да започнем веднага с консумирането на точните храни и захвърлянето на тези, които ни вредят, е чудесна, но към нея трябва да прибавим и факта, че се нуждаем от време за това. Време, което трябва да си дадем, за да бъде пътят ни към по-добро хранене осъзнат и истински поискан.
Коментари
2013-04-15 #5
Десислава Ив. Симеонова
Обожавам тестени изделия, всички вкъщи сме им почитатели: мекици, баници, лучници, спагети... По Великден, например, ежедневно изяждаме поне по козунак и половина, ей-така, междудругото. Всяка закуска ни е тестена и т.н.... Звучи налудничаво, а? Честно, не смятам радикално да променям начина си на хранене, чувствам се прекрасно. Подозирам обаче: снабдим ли се и с домашна пекарна, примерно, дънките вече няма да са същия номер, а банският ще стои мааа-алко по-иначе...
2012-03-16 #4
teodora
Ти направо си пленила тестото, вместо то теб. За закуска аз пия вода или фреш от грейпфрут. А като съм навън си нося ябълки и ядки в чантата. Обаче става много весел диалогът в главата ми като ми замирише на "трансмазнини"
2012-03-16 #3
lili_vanili
Aaa хляб отдавна не ям, установих, че полза от него няма, предпочитам една салата освен това не готвя манджи за топене, не мога де... готвя на фурна основно. Намислям си предварително какво ми се яде и предния ден пазарувам, в хладилника няма нищо, което може да ме подхлъзне, така че в 2 посред нощ ако ми се дояде сладко - ми такова няма... иначе т.к. съм вечно на диета всичко ми се лепи, съм била в голяма дилема какво да си взема за хапване навън - излизам рано с хлапето и за закуска кажи нещо, което да не е тестяно, освен плод. Лоша работа.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
10 добри причини да ядем зелен чесън
Зеленият чесън е много полезен за здравето ни поради своята богата хранителна стойност и биоактивни съставки. Богат...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook