Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни банички с праз и маслини



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как съм я приготвила, защо пък и вие да не я направите. Празът е чудесен източник на B1, B2, B3, B6, C, E , а също магнезий, желязо, мед, калций и калий, така че не пропускайте да го включите в менюто си.

750 гр. праз - това е около 3 големи стръка.
1 глава лук- около 100 грама
200 гр. брашно с около 250 мл вода + 50 мл олио, 1 ч.л сол, 1 с.л чубрица + 10 мг. бакпулвер - за баницата
100 гр. обезкостени маслини
олио - нямам идея колко.
кори за баница - 500 гр.
сол, чубрица


В мазнина задушавам наситнените лук и праз, иска си похлупак докато се задушава, а и по някое време около 50 мл. вода. - идеята е ясна, да омекне всичко до пълна готовност. Добавям сол на вкус и чубрицата. Дърпам от котлона.

За сместа между корите: Брашното и бакпулвера пресявам- постепенно добавям вода, а после и мазнина. Трябва да получим смес, двойно по-рядка от тази за палачинки. Тук нямаме яйца, затова бакпулвера е важен - да допренесе за набухване. Малко сол.

Намазнявам с четка кора за баница и я обръщам цялата върху друга - така имам две кори, които са намазнени помежду си, а върху тях ще сложа плънка. Намазнявам ги пак и слагам задушения праз, брашнената смес, маслини, навивам двете кори на руло, не много стегнато. Същото по-горе правя и още веднъж - правя двойна кора, добавям праз и маслини, а първото руло завивам в нея. Т.е имам за едно руло общо четири кори.

Всяко руло слагам в добре намазнена тава.
На мен това ми бе смес и продукти за точно четири "рула" баница. Предполагам от снимките се ориентирате за количеството и начина на всичко.

Намазнявам баничките, разсипвам останалото количество брашнена смес отгоре и пека за 45 минути на 180 градуса,

Да ви е сладко!



Ще се радвам да ми споделите дали баничките ми ви допаднаха. Потърсете ме в fb: Котка в кухнята
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Боб чорба по манастирски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Баница с праз, гъби и амарант
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Вита баница с леща и праз
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Събота
20
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook