Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни банички с праз и маслини



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как съм я приготвила, защо пък и вие да не я направите. Празът е чудесен източник на B1, B2, B3, B6, C, E , а също магнезий, желязо, мед, калций и калий, така че не пропускайте да го включите в менюто си.

750 гр. праз - това е около 3 големи стръка.
1 глава лук- около 100 грама
200 гр. брашно с около 250 мл вода + 50 мл олио, 1 ч.л сол, 1 с.л чубрица + 10 мг. бакпулвер - за баницата
100 гр. обезкостени маслини
олио - нямам идея колко.
кори за баница - 500 гр.
сол, чубрица


В мазнина задушавам наситнените лук и праз, иска си похлупак докато се задушава, а и по някое време около 50 мл. вода. - идеята е ясна, да омекне всичко до пълна готовност. Добавям сол на вкус и чубрицата. Дърпам от котлона.

За сместа между корите: Брашното и бакпулвера пресявам- постепенно добавям вода, а после и мазнина. Трябва да получим смес, двойно по-рядка от тази за палачинки. Тук нямаме яйца, затова бакпулвера е важен - да допренесе за набухване. Малко сол.

Намазнявам с четка кора за баница и я обръщам цялата върху друга - така имам две кори, които са намазнени помежду си, а върху тях ще сложа плънка. Намазнявам ги пак и слагам задушения праз, брашнената смес, маслини, навивам двете кори на руло, не много стегнато. Същото по-горе правя и още веднъж - правя двойна кора, добавям праз и маслини, а първото руло завивам в нея. Т.е имам за едно руло общо четири кори.

Всяко руло слагам в добре намазнена тава.
На мен това ми бе смес и продукти за точно четири "рула" баница. Предполагам от снимките се ориентирате за количеството и начина на всичко.

Намазнявам баничките, разсипвам останалото количество брашнена смес отгоре и пека за 45 минути на 180 градуса,

Да ви е сладко!



Ще се радвам да ми споделите дали баничките ми ви допаднаха. Потърсете ме в fb: Котка в кухнята
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Баница с праз, гъби и амарант
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Вита баница с леща и праз
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Неделя
16
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook