Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вита баница с леща и праз



Антония Карова
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер:

Искам да ви предложа една чудесна баница, която приготвям на съпруга ми, като алтернатива на баницата с кайма. Eстествено, бихме могли да използваме соев гранулат, но аз предпочитам да не злоупотребявам със соята, затова използвам леща. Умишлено не запържвам лещата с праза, за да е по-лека и подходяща за постите.

200 гр кафява леща
1 праз
1 морков
1 картоф (по желание)
чубрица, къри или кимион, черен пипер, сминдух или според вашия вкус подправки
сол на вкус
3-4 лъжици зехтин или олио
пакет кори за баница


Накиснете лещата една нощ. Отцедете водата. Измийте праза, нарежете на ситно. Измийте и нарежете моркова и картофа.

Поставете лещата, моркова, картофа и подправките в тенджера. Добавете горещия бульон или вода и оставете да къкри покрито за 30-40 минути, като разбърквате от време на време. В края, лещата трябва да е почти сварена.

Отцедете излишната вода, намачкайте с вилица моркова и картофа, може и част от лещата, но не пасирайте цялата смес, хубаво е да се усещат част от зрънцата.

Добавете праза, разбъркайте добре и опитайте отново, добавете още подправки при нужда. Разпръснете част от плънката върху кората(ако са много финни, може да използвате и две) и завийте на руло, поставете в тавичка намазана с олио, или покрита с хартия за печене, като навивате на охлювче, започвайки от средата на тавичката.

Готовата баница, може да се залее със смес от около 100 мл вода (може и газирана) и олио. Аз лично, слагам само вода(за да не утежнявам с готвено олио), пече се на 180-200’ за около 30 мин или до златист цвят, изважда се и се намазва с олио или зехтин, или с краве масло извън постите.

Коментари
2015-11-24 #1
Elena
Тони, много добра идея за Бъдни вечер, ще се пробва
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Долма по иракска рецепта
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Вторник
21
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Как да направим плато сирена? (видео)
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook