Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа топчета


Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп: "Днес в стола ще има супа топчета :) (стола на фирмата) ", "Много не я харесвам" - й отговорих аз. "Аз пък я обожавам, сигурно и вкъщи не съм яла от години а сега даже не знам как се прави".
Е, мила моя, тази рецепта е за теб! Не знам дали ще е същата като в стола, защото модификации има много , някои добавят и картофи, други пък не слагат ориз в каймата - аз ще споделя класическата супа топчета. Което е поне едно добро начало!

за 5 порции

кайма - 200 гр
олио - 50 мл
1 домат
1 лук
1 морков
1/4 ч.ч ориз
2 телешки бульона
целина
магданоз
черен пипер
сол

за застройката
1 и 1/2 с.л брашно
1/2 кофичка кисело мляко
2 жълтъка + 1 белтък


Оризът се вари до полуготовност. Оставя се леко да изстине или се измива със студена вода и 1/3 от него се добавя към каймата, заедно с млян черен пипер, 1 с.л нарязан на ситно магданоз, 1 белтък, четвърт от ситно нарязания лук и солта - всичко се обърква добре.

В тенджера се задушава останалия лук - разбърква се 3-4 пъти и се добавят настърганите моркови (ако имате корен магданоз да добавите - би било чудесно), разбъркваме няколко пъти и добавяме вода и телешките бульони. (В още по-оригиналния си вид, бульоните са от тръбни кости, който сме варили преди това - но къде ти това време)

Когато бульона заври идва момента да направим самите топчета. Мисля, че много домакини се плашат от тази супа именно заради тях. Аз обаче, ще ви споделя много лесен начин да направите мини кюфтенцата.

В цялата длан слагаме кайма и стискаме в юмрук оставяйки каймата да започне да излиза от горната част на ръката. С малка лъжица загребваме - получава се мини топче, което пускаме във врящият бульон. И така докато свърши каймата.

Добавяме и домата настърган на ренде - варим около 15 минути и добавяме ориза - варим още 15 минути.
Макар в класическия си вариант в супа топчета да няма фиде - у дома поради причини дълги за обяснение добавям една шепа.

Отделно правим застройка:
Жълтъците разбиваме добре. Брашното слагаме в чашка и лека полека добавяме вода като притискаме брашното с лъжичка за да се получи хомогенна каша без топчета. Изсипваме го при жълтъците заедно с киселото мляко и разбъркваме. Сместа слагаме на котлона, добавяме 2-3 черпака от супата и бъркаме докато заври.
Застройката добавяме към супата, варим още 2-3 минути.

При поднасяне поръсваме с магданоз.



Коментари
2014-06-26 #2
Радостина Стоянова
Ммм... само това ще кажа
2012-10-24 #1
Пламен
ще споделя аз как слагам топчетата:
след като овкусите каймата и я омесите с ориз, белтък правя топчета, които поставям в плитка чиния. когато бульонът заври слагам леко топла вода в чинията и леко разклащам. Топчетата се отлепят от повърността и лесно могат да се изсипят във врящата вода.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Баница с готови кори
· Pancakes (палачинки)
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Четвъртък
5
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook