Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни


Огромни количества витамин Е, селен и фитостероли


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш с пакета. За някои хора те са символ на ниска култура, особено ако се ядат на публично място, за други - вечерите у дома не минават без купичка слънчоглед, опечен със сол и брашно.

Като всяка семка и ядка, така и слънчогледовите са полезни, когато са сурови, и точно в това си състояние те са любими и на привържениците на здравословното хранене. Те са евтини и се намират не само по магазините за здравословни храни. Освен че могат да ви помогнат при високо кръвно, за по-здраво сърце, те ще ви снабдят с не малко количество витамин Е, а и ще ви заситят. Можете да ги сложите във всичко, а с тях, след накисване (виж колко време е необходимо) се прави постна майонеза и ядково "мляко".

Латинското име на слънчогледа - Helianthus annuus, в превод означава именно "слънчево цвете" (helios е гръцката дума за слънце, а anthus е цвете). Смята се, че слънчогледът произхожда от Мексико и Перу и е едно от първите растения култивирани в САЩ. В Европа пристига през 16 век, а в България през 20 век. Отглежда се основно заради богатите си на мазнини семена. След соята и рапицата, той е третата маслодайна култура по мащаб на производство. Сред най-големите производители на слънчогледови семки в света се нареждат Русия, Испания, Франция, Перу, Аржентина и Китай.



У нас олиото от слънчоглед е най-популярната мазнина за готвене. То е рафинирано - т.е. преминало през различни видове обработка и не е толкова полезна мазнина, но е устойчива на прегаряне, затова се предпочита масово за пържене. Първата студена преса от семките е изключително полезният шарлан - нерафинирано слънчогледово олио, което е подобно като кулинарни ползи на зехтин екстра върджин. А това, което остане след изцеждането на мазнината, т.нар. кюспе, се ползва като ценен фураж за животновъдството.

Ето защо слънчогледът и неговите семки са толкова важни. Само белените сурови слънчогледови семки са чудесна храна в много отношения и с много приложения. Но първо:

Полезният състав на 100 грама:

Около 620 калории
Мазнини 51.5 г. - 79%*
Белтъчини 20.8 г. - 42%
Въглехидрати 20 г. - 7%
от които фибри - 8.6 г. - 34%
Фосфор - 660 мг. - 66%
Калций - 78 мг. - 8%
Желязо - 5.2 мг.- 29%
Магнезий - 325 мг - 81%
Манган - 1,8 мг. - 97%
Цинк - 5 мг. - 33%
Селен 53 мкг - 76%
B1, B5 и B9, тиамин и фолати
Витамин Е - 33.2 - 166%
Големи дози омега-3 (74.0 мг.) и омега-6 (23048 мг. ) мастни киселини

*Дневната нужда на организма



Ползи за здравето

Влизащият в състава им витамин Е е основният мастноразтворим антиоксидант- препоръчителен за сърдечно-съдовата система , действа противовъзпалително, неутрализира свободните радикали- помага при ревматоиден артрит и симптоми на астма;

Понижават нивата на лошия холестерол- благодарение на фитостеролите в тях;

Действат успокояващо на нервите, мускулите и кръвоносните съдове- благодарение на магнезия в състава им, който помага още за понижаване на кръвното налягане, предпазва от мигрени и намалява риска от сърдечен удар;

Поддържат стабилни нивата на кръвната захар - подходящи за хора с диабет;

Детоксикират организма - това им действие се дължи на наличието на селен в състава им. Твърди се, че този минерал има свойството да потиска разпространението на раковите клетки;

Наличието на витамините А и Е ще повлияе добре за по-здрава и млада кожа и коса.



Изключително полезни са и кълновете им. За тяхното приготвяне имате нужда от обелени семки, които се нуждаят от съвсем кратко накисване във вода- около 4 часа и след това ги оставяте да покълнат за около 1 до 3 дни. Вкусът им е много приятен и свеж. Може да ги добавите към салата или просто така да си ги хрупате, защото в тях буквално са складирани „килограми” здраве.

Накиснатото слънчогледово семе е суровина за ядково "мляко" и за постни сосове и майонеза. Вижте как да си направите постна домашна майонеза.

Слънчогледовите семки са идеални да ги поръсите върху любимата си салата, за енргийни барчета, в мюслите. Ако пък ги смелите много фино, може да ги използвате вместо брашно, за да оваляте месо например, за панировка - те ще добавят невероятен вкус към рибата. Съхранявайте ги най-добре в хладилника
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Коментари
2017-12-31 #1
simply_Maia
Да, чудесни са суровите слънчогледови семена. Винаги са ми под ръка - и на работа, и в къщи. Една-две чаени лъжички семки и гладът е заситен. Отделно всички полезни минерали, мазнини и витамини, които толкова обикновените семенца носят. Съвсем достъпна профилактика на много неразположения и заболявания.
Който още не е посегнал към пакетче суров белен слънчоглед - нека опита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Ядките · Холестерола ·
Четвъртък
9
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Неудобствата, които само дамите с голям бюст ще разберат
Обикновено хората си мислят, че дамите с голям бюст са щастливки. Мъжете ги обграждат с внимание или...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
5 типа приятели, от които да се отървем незабавно
Намирането на добър приятел е като влюбването. Душа, с която да се свържеш. Душа, която е близка до твоята,...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро" Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
Екстрактът от това растение отдавна се използва за лечението на женски болести. Дори се твърди, че той...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook