Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изкуствените подсладители – коварната отрова


Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова все повече хора, предпочитат продуктите с изкуствени подсладители – хем сладко, хем здравословно. Действително ли е така? Макар да е доказано, че нутрисуитът крие много повече опасности за здравето от обикновената захар, по въпросът се мълчи, защото става въпрос за огромни икономически интереси.

Пазарът на диетичните храни е истинска златна мина за хранителната индустрия. По-нискокалоричната храна е безусловно предпочитана пред традиционните продукти. Безалкохолни напитки с „нула калории” стават хит и регистрират в световен мащаб милиарди долари печалба. Затова изкуствените подсладители се влагат във все повечето продукти, предназначени не само за диабетно болните, но и за обикновеният потребител.

Най-разпространеният подсладител е аспартама. Шокиращото е, че именно на него се дължат 75% от всички наблюдавани досега странични ефекти от хранителни добавки, а върху етикетите на продуктите, които го съдържат, отсъства каквато и да е информация за възможните рискове. Единствено върху някои безалкохолни напитки срамежливо присъства надписът, „съдържа източник на фениланин”, което на обикновеният потребител не говори абсолютно нищо и служи единствено за измиване на ръцете.

Доколко са сериозни опасностите от аспартама сами преценете. Въздействието му върху организма е подобно на отравянето с метилов алкохол, разбира се в малки дози, но затова пък системно. И двете вещества в тялото се разграждат до мравчена киселина и формалалдехид – много силни токсини, които убиват нервните клетки в организма.

Последствията са загуба на зрение, нарушения в паметта, симптоми подобни на множествена склероза – мускулни спазми, гърчове, виене на свят и главоболие, безпричинно безпокойство. Това са само част от 92 странични ефекта, които са наблюдавани при употребата на аспартам. Съвсем не е случайно, че в последните 15 години се забелязва бум на неврологичните заболявания, това е времето, през което аспартамът се използва масово в хранителната индустрия.

За желаещите да свалят килограми може би всички тези опасности са без значение, щом им гарантират неограничена консумация на любимите напитки без нито една калория в повече. Да, наистина в аспартама калории няма, но въпреки това той води до затлъстяване, защото нарушава метаболизма в организма и ускорява превръщането на въглехидратите в мазнини. Ето, на това се казва диетична храна!

Въпреки научните доказателства за трайни увреждания от аспартама, той не само че не е забранен, но и продължава да се влага във все повече и повече продукти. Информационното затъмнение е най-успешният начин тези стоки да се продават. Същевременно постоянно сме облъчвани с публикации за вредите от традиционните продукти, и това с цел да ги заменим с изкуствените им еквиваленти.

Едно обаче е сигурно – до този момент не е създадена изкуствена храна, която да е по-здравословна от естествената. Затова медът и нерафинираната захар са били и ще останат най-добрите подсладители. А във всичко, на чийто етикет е написано „без захар”, бъдете сигурни, че има изкуствен подсладител, най-вероятно аспартам. Пред него дори и „бялата смърт” – рафинираната захар, е за предпочитане.
Коментари
2014-06-02 #20
Валери
Това, което мога да кажа за аспартама е, че след като пия безалкохолно с аспартам почва да ме боли глава, и може да не ми мине 1-2 дни, зависи колко съм изпил. Подобен ефект съм имал и от разтворими мултивитамини с аспартам - уж ги пих, за да съм по- добре (през зимата) , а почна едно главоболие със седмици и се чудих от къде ми идва, докато не нарочих аспартама в тях, спрях ги и след три дни се оправих.
2012-04-18 #19
Анонимна
Използвала съм голямо количество подсладители до сега и не съм осъзнавала вредата им,колко опасно е наистина.. имам въпрос и съм много притеснена относно това - дали е причинила тази постоянна употреба на подсладители трайна вреда на организма и дали е възможно да се 'пречистим' по някакъв начин? Това за усвояването на въглехидратите също е доста неприятно.. ако се спре употребата дали ще се възстанови нормалния метаболизъм? Благодаря предварително
2011-05-04 #18
Iskra
За предпочитане са естествените подсладители, например ксилитол и стевия. Повече за тях има в тази статия: http://www.hera.bg/s.php?n=745. За хора с висока кръвна захар е подходяща и фруктозата, защото се усвоява без участието на инсулин, за съжаление обаче увеличава апетита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Всичко за глюкагона
· Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
Неделя
23
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook