Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Да сушим плодове без химия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен е чудесна идея да си направите сушени плодове, които са в сезона. Освен че се запазват значително витамините и минералите, те са чудесен източник на фибри. Но направени в домашни условия, те със сигурност са още по- полезни. Защото:

Конвенционалните сушени плодове се обработват със серен диоксид и сулфити, за да имат красив свеж цвят и да се предпазят от развитието на бактериите. Много често се обработват и допълнително със захар, но основно с глюкозо-фруктозни сиропи. Разбира се, в общия случай токсичното съединение на сярата в малки количества се смята за безопасно...както много други неща, които впоследствие се оказват вредни. Освен това, особено за деца и хора с астма и дерматити, сулфитите със сигурност вредят. Някои производители третират плодовете и с глицерин за да имат бляскав вид. Добавяме и, че много производители сушат плодовете в пещи на газ и бензин, други пък използват йонизиращи лъчения, за да удължат срока на годност. Уж и тази радиация не била вредна, но...

Да прибавим и това, че повечето сушени плодове идват от Трети страни . Въпреки мерките за сигурност на Европейската политика за защита на храните, просто един преглед на бюлетина може да ви ужаси, така както мен, за това колко неща извън нормите са били уловени от органите. Веднага си задаваш въпроса: "А колко не са?"

Вероятността да се формират алфатоксини в плодове, пътуващи затворени толкова дълго време, е голяма. Още повече, че с цел по-висок грамаж, плодовете най-често са с високо съдържание на влага, "чудесна" предпоставка за алафатоксини. И ако някой се чуди какви са тези токсини, става въпрос за вид отровна плесен, която е доказано, че директно причинява рак.

Домашно приготвените сушени плодове имат тъмен цвят и никак не изглеждат като купешките. Естествената захар в плода играе ролята на консервант и за лична употреба това е съвсем достатъчно за съхранението им.

Децата много ги харесват, а можете да ги включите и в направата им. Готовите сушени парченца могат да им бъдат верен другар. На детската площадка - за гладни дечица, в дамската чанта - за хапване набързо в офиса, верен спътник - за пикници и походи в гората, и планината.


Варианти за сушене на плодовете в домашни условия:

На слънце
Като бабите ни. Нарязаните на резени плодове се нареждат върху скарички или хартия и се сушат на слънце. Огромен плюс е, че можеш да сушиш голямо количество наведнъж, стига да имаш място къде да ги наредиш. Минус е, че се прашат и ги кацат насекоми, но пък може да се ограничи донякъде, като се покрият с тензух (такъв можете да закупите от почти всеки магазин за платове на цена около 2.50-3.00 лева за метър). Някои плодове, като ябълки и круши, могат да се нанижат на връвка и да се сушат така.

Във фурната
Върху хартия за печене, поставена в тавичка, нареждаме плодовете и сушим на 80-90 градуса. Минус е това, че не може да сушиш по много и тези градуси са по-скоро ориентировъчни, има вероятност да ги прегориш.

В дехидрататор
Постонен топъл въздух, ако е с повече скарички, можеш сравнително добро количество да изсушиш /спрямо във фурната/, няма прах. Все пак са предназначени за тази цел и за градски условия, лично за мен, са добра инвестиция. Минус е, че гълтат електроенергия.


След като са изсъхнали, често се практикува попарване на сухия плод за кратко във вряща вода /3-4 секунди/ и повторното му съхнене с цел премахване на вероятност от ларвички на буболечки и т.н., което неминуемо може да се случи, ако се сушат на слънце. Природа все пак. Аз обаче суша основно в дехидрататор. Изсушения плод слагам в плътно затварящи се буркани. Не съм имала проблем при съхранението им ( в рамките на година и половина). Може да се съхранява и в хартиени пликове или платнени торбички на сухо и проветриво място.

Идея за сушени ябълки и круши: Поръсете ги с канела след като ги нарежете.

Вижте: Календар на сезонните плодове

Коментари
2017-11-07 #12
Био-хим
Добре, но се пише афлатоксини, а не алфатоксини. Алфа токсини (отделно написано) има, но те не се образуват в растителни храни.
2015-10-22 #11
Тони
Здравейте.Някой имали представа доколко са полезни плодове сушени в стара сушилня на дърва? Дали не е вреден пушека с които се опушват плодовете.
2015-09-17 #10
Румена
Да,боба е за влагата,а чушлетата за вредители.Гроздето го суша две нощи,сутрин преди работа изключвам сушилката и на втората вечер слрд работа отново я включвам.Става на стафиди като магазинските.Ако имате грозде без семки е по-добре.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
Събота
30
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Какво трябва да знаем за електрическата пила за нокти?
Електрическа пила за нокти. Със сигурност сте чували точи термин. Независимо как оформяте маникюра си...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Хемороиди – от какво се получават?
Хемороидите са заболяване, което е едно от най-често срещаните сред хората по целия свят. Те могат да...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Колко са вредни преработените храни за нас?
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook