Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

3 идеи с праскови за захранване на бебето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили 8 месеца. До този момент, според вашия план на захранване, може да ги предлагате под формата на плодово пюре, домашно или готово, т.е. преминали топлинна обработка.

Прасковите са сладки, сочни, ароматни и бебетата ги обичат по много начини. Те са богати на витамин А и С, богати на фибри, минерали като калий, калций и магнезий. За детските стомахчета прасковите имат лек диуретичен ефект и могат да раздвижат перисталтиката при запек и лениви черва, затова я избягвайте при наличието на разстройство.

Ако захранвате бебето си "педагогически" или "водено от самото него" (Захранване, водено от бебето), може да предложите след 10-тия месец обелена праскова, нарязана на кубчета или резени. Тя се пързаля, но, ако сте приели този начин на захранване, знаете колко упорити са малките, ако една храна им се услади.

При никнещи зъбки - резени замразени праскови може да се слагат в мрежестите контейнерчета за плодове и зелечуци. През мрежата плодът се пасира, а леденият вкус успокоява болката във венците. Не се безпокойте - бебето не може да се разболее от подобен начин на хранене.

Ако бебето ви е твърде малко за праскови, но искате да запазите праскови в сезона им - замразете пресни обелени парчета и напишете датата (3 месеца е макс, срок), а може и да приготвите няколко на пара, да ги пасирате, да ги насипете във формички за лед и така да ги замразите.

Предлагаме ви три идеи да включите прасковите в менюто на бебето си.

Подготовка на прасковите:

Винаги избирайте добре узрели плодове.
Ако има наранено по плода, което не го прави некачествен - прасковата има нежно месо и буквално за часове може да се разваля, просто го изрежете внимателно.
Приготвяйте прасковата с кората, а после я отстранявайте.
Прасковите се дават винаги обелени.
Не е нужно да се подслаждат, сготвени са по-вкусни
Най-добре е да ги приготвяте на пара в кошничка - нужни са 5 минути тя да е готова.



Праскови с ориз

1 кафена чашка бял ориз
1 праскова
щипка канела, ако вече давате на бебето

Ако не искате бял ориз, ползвайте брашно от кафяв ориз. Люспите на целите зърна кафяв и на друг пълнозърнест ориз не се смилат добре от стомахчето, а може да го подразнят. Готовите брашна са много фино смлени и не съществува такава опасност. Може да замените ориза с просо, киноа, елда.

Сварете ориза в малко вода в обичайното съотношение 1 части ориз: 3 части вода (или направете обикновена брашнена каша с оризово брашно). Пригответе прасковата на пара, пасирайте я и я прибавете при ориза. Пасирайте, ако детето не е свикнало с нееднородна консистенция.

Праскови с извара

При захранено с млечни бебе

4-5 с. л. препълнени извара (безсолна, от доверен източник)
1 праскова.

Разбийте изварата с пасатор или с блендер. Тя става по-пухкава и лесна за преглъщане. Добавете приготвената на пара и пасирана праскова - пасирайте отново, ако се налага, за да стане еднородна консистенция.


Праскови с грис

180 мл вода
3 с. л. царевичен грис
1 праскова

В малък съд задушете 6-7 с.л. царевичен грис - на тих огън и постоянно разбърквайте. Тук има три варианта - да добавите настъргана прясна праскова и да досготвите с нея гриса, да добавите сготвена и пасирана вече праскова или при готов грис да настържете прясна праскова. В ястия с грис може да добавяте и малко мазнина - зехтин, а при захранено с млечни бебе - масло или гхи.



Рецептите са споделени от майки, авторката няма претенции да е нутриционист или специалист по детско хранене. Винаги обсъждайте с педиатър храната на бебето си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Свежа лятна напитка с праскови и босилек
· Защо родителите не трябва винаги да са „в синхрон“ с децата си
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Първата играчка
Неделя
21
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изследване на български марки масло показа тревожни резултати
Въпреки че кравето масло е много лесен за произвеждане млечен продукт, изследване на "Активни потребители"...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook