Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

3 идеи с праскови за захранване на бебето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили 8 месеца. До този момент, според вашия план на захранване, може да ги предлагате под формата на плодово пюре, домашно или готово, т.е. преминали топлинна обработка.

Прасковите са сладки, сочни, ароматни и бебетата ги обичат по много начини. Те са богати на витамин А и С, богати на фибри, минерали като калий, калций и магнезий. За детските стомахчета прасковите имат лек диуретичен ефект и могат да раздвижат перисталтиката при запек и лениви черва, затова я избягвайте при наличието на разстройство.

Ако захранвате бебето си "педагогически" или "водено от самото него" (Захранване, водено от бебето), може да предложите след 10-тия месец обелена праскова, нарязана на кубчета или резени. Тя се пързаля, но, ако сте приели този начин на захранване, знаете колко упорити са малките, ако една храна им се услади.

При никнещи зъбки - резени замразени праскови може да се слагат в мрежестите контейнерчета за плодове и зелечуци. През мрежата плодът се пасира, а леденият вкус успокоява болката във венците. Не се безпокойте - бебето не може да се разболее от подобен начин на хранене.

Ако бебето ви е твърде малко за праскови, но искате да запазите праскови в сезона им - замразете пресни обелени парчета и напишете датата (3 месеца е макс, срок), а може и да приготвите няколко на пара, да ги пасирате, да ги насипете във формички за лед и така да ги замразите.

Предлагаме ви три идеи да включите прасковите в менюто на бебето си.

Подготовка на прасковите:

Винаги избирайте добре узрели плодове.
Ако има наранено по плода, което не го прави некачествен - прасковата има нежно месо и буквално за часове може да се разваля, просто го изрежете внимателно.
Приготвяйте прасковата с кората, а после я отстранявайте.
Прасковите се дават винаги обелени.
Не е нужно да се подслаждат, сготвени са по-вкусни
Най-добре е да ги приготвяте на пара в кошничка - нужни са 5 минути тя да е готова.



Праскови с ориз

1 кафена чашка бял ориз
1 праскова
щипка канела, ако вече давате на бебето

Ако не искате бял ориз, ползвайте брашно от кафяв ориз. Люспите на целите зърна кафяв и на друг пълнозърнест ориз не се смилат добре от стомахчето, а може да го подразнят. Готовите брашна са много фино смлени и не съществува такава опасност. Може да замените ориза с просо, киноа, елда.

Сварете ориза в малко вода в обичайното съотношение 1 части ориз: 3 части вода (или направете обикновена брашнена каша с оризово брашно). Пригответе прасковата на пара, пасирайте я и я прибавете при ориза. Пасирайте, ако детето не е свикнало с нееднородна консистенция.

Праскови с извара

При захранено с млечни бебе

4-5 с. л. препълнени извара (безсолна, от доверен източник)
1 праскова.

Разбийте изварата с пасатор или с блендер. Тя става по-пухкава и лесна за преглъщане. Добавете приготвената на пара и пасирана праскова - пасирайте отново, ако се налага, за да стане еднородна консистенция.


Праскови с грис

180 мл вода
3 с. л. царевичен грис
1 праскова

В малък съд задушете 6-7 с.л. царевичен грис - на тих огън и постоянно разбърквайте. Тук има три варианта - да добавите настъргана прясна праскова и да досготвите с нея гриса, да добавите сготвена и пасирана вече праскова или при готов грис да настържете прясна праскова. В ястия с грис може да добавяте и малко мазнина - зехтин, а при захранено с млечни бебе - масло или гхи.



Рецептите са споделени от майки, авторката няма претенции да е нутриционист или специалист по детско хранене. Винаги обсъждайте с педиатър храната на бебето си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Свежа лятна напитка с праскови и босилек
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Първата играчка
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Еднакви дрехи за мама и бебе - да или не?
Понеделник
22
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Да се предпазим от рака на гърдата
Всяка година, данни на СЗО, над 1 милион жени по света чуват тежката диагноза карцином на гърдата. Застрашена...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Когато се страхуваш се запитай...
Страхът не е нищо повече от състояние на ума. Моментът, в който започнем да се страхуваме от нещо, нека...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди лекарите и техните пациенти за...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook