Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

3 идеи с праскови за захранване на бебето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили 8 месеца. До този момент, според вашия план на захранване, може да ги предлагате под формата на плодово пюре, домашно или готово, т.е. преминали топлинна обработка.

Прасковите са сладки, сочни, ароматни и бебетата ги обичат по много начини. Те са богати на витамин А и С, богати на фибри, минерали като калий, калций и магнезий. За детските стомахчета прасковите имат лек диуретичен ефект и могат да раздвижат перисталтиката при запек и лениви черва, затова я избягвайте при наличието на разстройство.

Ако захранвате бебето си "педагогически" или "водено от самото него" (Захранване, водено от бебето), може да предложите след 10-тия месец обелена праскова, нарязана на кубчета или резени. Тя се пързаля, но, ако сте приели този начин на захранване, знаете колко упорити са малките, ако една храна им се услади.

При никнещи зъбки - резени замразени праскови може да се слагат в мрежестите контейнерчета за плодове и зелечуци. През мрежата плодът се пасира, а леденият вкус успокоява болката във венците. Не се безпокойте - бебето не може да се разболее от подобен начин на хранене.

Ако бебето ви е твърде малко за праскови, но искате да запазите праскови в сезона им - замразете пресни обелени парчета и напишете датата (3 месеца е макс, срок), а може и да приготвите няколко на пара, да ги пасирате, да ги насипете във формички за лед и така да ги замразите.

Предлагаме ви три идеи да включите прасковите в менюто на бебето си.

Подготовка на прасковите:

Винаги избирайте добре узрели плодове.
Ако има наранено по плода, което не го прави некачествен - прасковата има нежно месо и буквално за часове може да се разваля, просто го изрежете внимателно.
Приготвяйте прасковата с кората, а после я отстранявайте.
Прасковите се дават винаги обелени.
Не е нужно да се подслаждат, сготвени са по-вкусни
Най-добре е да ги приготвяте на пара в кошничка - нужни са 5 минути тя да е готова.



Праскови с ориз

1 кафена чашка бял ориз
1 праскова
щипка канела, ако вече давате на бебето

Ако не искате бял ориз, ползвайте брашно от кафяв ориз. Люспите на целите зърна кафяв и на друг пълнозърнест ориз не се смилат добре от стомахчето, а може да го подразнят. Готовите брашна са много фино смлени и не съществува такава опасност. Може да замените ориза с просо, киноа, елда.

Сварете ориза в малко вода в обичайното съотношение 1 части ориз: 3 части вода (или направете обикновена брашнена каша с оризово брашно). Пригответе прасковата на пара, пасирайте я и я прибавете при ориза. Пасирайте, ако детето не е свикнало с нееднородна консистенция.

Праскови с извара

При захранено с млечни бебе

4-5 с. л. препълнени извара (безсолна, от доверен източник)
1 праскова.

Разбийте изварата с пасатор или с блендер. Тя става по-пухкава и лесна за преглъщане. Добавете приготвената на пара и пасирана праскова - пасирайте отново, ако се налага, за да стане еднородна консистенция.


Праскови с грис

180 мл вода
3 с. л. царевичен грис
1 праскова

В малък съд задушете 6-7 с.л. царевичен грис - на тих огън и постоянно разбърквайте. Тук има три варианта - да добавите настъргана прясна праскова и да досготвите с нея гриса, да добавите сготвена и пасирана вече праскова или при готов грис да настържете прясна праскова. В ястия с грис може да добавяте и малко мазнина - зехтин, а при захранено с млечни бебе - масло или гхи.



Рецептите са споделени от майки, авторката няма претенции да е нутриционист или специалист по детско хранене. Винаги обсъждайте с педиатър храната на бебето си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Свежа лятна напитка с праскови и босилек
· Защо родителите не трябва винаги да са „в синхрон“ с децата си
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Първата играчка
Неделя
16
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Определението за думата „самоефективност“ в оксфордския английски речник гласи: „Лична сила или...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Агенцията за рака на Световната здравна организация в петък класифицира талка като "вероятно канцерогенен"...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook