Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хрян – лютиво здраве



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш или люто мразиш, и в двата случая има и отронени сълзи. И за разлика от лука, който просто ни разплаква, стъргането или яденето на хрян добавя и още нещо едно измерение – екстремно, под формата на връхлитаща лютивина през носа.

Специфичните усещания, които хрянът предизвиква, го правят интересна подправка за много ястия, предимно с по-тежки меса. Освен спорните според някои вкусови достойнства, коренът на Armoracia rusticana притежава и редица полезни за здравето качества.

В народната медицина хрянът е популярен лек за редица заболявания. Независимо от това дали става дума за лека битка с грипа или за борба с инфекция на пикочните пътища например, острият и лютив помощник винаги е насреща с активните си вещества.

Традиционно хрянът се използва като силно възбуждащо средство за храносмилателната система, както и за лечение на респираторни заболявания. Растението има изразено диуретични свойства и затова е също част и от лечението на камъни в бъбреците, цистит, подагра и ревматизъм.

По съдържание на витамин С, хрянът надминава дори лимона и се нарежда след шампиони като шипката и касиса. В две коренчета хрян (приблизително 20 грама) има 60 % от дневната ни необходимост от витамин С. Хрянът също така е богат и на калий, калций, натрий, сяра, фосфор, желязо и други микроелементи.

В структурата му влизат още етерично синапено масло, захар, нишесте, смолисти вещества, въглехидрати, фибри, витамините B и PP. Разбира се наличието на всички тези вещества и най-вече на витамин С се отнася само до пресния хрян. Когато ползваме настърган вкъщи хрян, можем да очакваме той да запази активните си съставки за не повече от една седмица.

В продължение на векове буквално всяка част от хряна се използва с медицински цели за лечение на възпаления, ставни болежки, при отсъствие на апетит и дори за премахване на пигментни петна. Чаят от корена е бил употребяван като отхрачващо средство, а запарката на цветовете от растението се е ползвала като средство против простудни заболявания.

От корена на хряна също може да се прави и лапа за успокояване на симптомите на артрит или дерматити. И суровите листа са ценни. Те се прилагат като естествено обезболяващо – притискат се върху челото при главоболие. Настойката от хрян е известна с антибиотичните си свойства и с доказаната си ефективност срещу патогенни гъбички.
 
Домашна горчица, по рецепта на д-р Гайдурков (изпробвана лично и работи)

Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат като растителен антибиотик, който убива вредните микроби и предпазват организма от инфекциозни заболявания.

Лапа от пресен хрян може да се послужи при измръзване, лицева невралгия и ревматизъм, тъй като коренът има загряващо действие и стимулира притока на кръв. Затова подправката е и много ефективна като масажиращо средство за облекчаване при мускулни болки или артритни болежки.

Силните етерични масла в хряна спомагат и за извеждане на излишните слузни натрупвания в тялото ни. За тази цел може да се ползва сок от хрян, но при условие, че не се употребява в чист вид, а се смеси с лимонов сок, например.

Трябва да се има предвид, че хрянът не бива да се прилага при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Люта любов
· Уасаби - лютото лекарство
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
Сряда
29
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Цариче - чудодейната билка за женски проблеми
Царичето е онази невзрачна билка, за която прословутият швейцарски пастор-билкар Йохан Кюнцле (1857-1945)...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook