Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Уасаби - лютото лекарство


Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания доказват, че лютите чушки убиват раковите клетки, предпазват от синусови инфекции, успокояват стомаха и намаляват телесната мазнина. Веществото капсаицин, съдържащо се в тях е единственото по рода си, което има способността да предизвиква раковите клетки на простатата да се самоунищожават. Също така тази съставка намалява нервните туморни влакна в мозъка и помага при ставни болки.
Люти, ама както е казал народа ...трай бабо за...здраве! Но нека погледнем към още едно растение, което е колкото парещо езика и небцето ни, толкова и полезно.

Предполагам сте опитвали суши. Може да ви е харесало, а може и да не сте повторили срещата си с тази толкова японска храна, но едно е сигурно- няма начин да не сте обърнали внимание на онази зелена паста, сервирана ви към него. Отровно зелена и много лютива. Тя се приготвя от японски хрян. За разлика от чилито например или на споменатите вече люти чушки, лютивината на този корен стимулира рецепторите на носа, не на езика. А и ефектът е много по-краткотраен - тази “подправка” губи аромата си в рамките на 15 минути.

Японският хрян е многогодишно тревисто растение със сърцевидни листа, достигащо до 45 см височина. Представлява корен, който се отглежда доста трудно, само в пет региона на Япония. В естествена среда вирее в плитчините на планинските реки. Истинското уасаби се нуждае от специални условия - течаща вода и температура от около 15 градуса. Това го прави и много скъп - средно около 500 лв за килограм.

 Японският хрян е нещо, което или обичаш или не можеш да понасяш. И все пак, ако не спадате към втората група, може да се окаже, че пристрастеността ви към сушито си има своите положителни страни.
Самата аз се изумих колко лековито може да бъде това толкова люто растение.

Оказва се, че уасаби има противоалергично, противоастматично, антимикробно и детоксифициращо действие, съдържа витамин C. Помага при:

Артритни заболявания
Алергии
Астма
Възпаление на синусите
Обща настинка
Предотвратява образуването на кариес
Диабетни състояния
Не позволява образуването на тромби в кръвта
Блокира метастазите, дори разрушава раковите клетки без да вреди на нормалните такива

И след всички положителни качества на тази подправка, идва моментът да ви разочаровам. Не е никак сигурно, че ядейки суши с уасаби до припадък, ще вземете да оздравеете тутакси. Всъщност по-вероятно е да решите, че горните редове са измислица. Защо ли? Ами защото това, което сте опитвали в суши ресторантите по нашите географски ширини най-вероятно не е истинско уасаби, а измислен негов вариант. Извън Япония уасабито се приготвя от корен уасаби-дайкон (вид ряпа). Най-често е под формата на паста или прах и таблетки, които се разтварят във вода. Тъй като уасаби-дайкон има светъл цвят, зеленият се налага да се постигне чрез оцветители, освен това се добавя и овкусители. Така че засега може да заложите на нашенските си люти лекарства под формата на чушлета например, а пък ако имате път към страната на изгряващото слънце, не пропускайте да се подлютите и полекувате и с истинското уасаби.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Хрян – лютиво здраве
· Люта любов
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Защо да изберете козметика с натурални съставки
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
· Любов по време на перименопауза
· Няма безопасно количество алкохол за риска от деменция, сочи ново изследване
· 6 храни, които може да отключат мигрена
· Какво може вибраторът за простата?
· Ниската кръвна захар може да увреди очите при диабет
Вторник
18
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Емоционалното ни здраве зависи само от нас - I
Емоционално здравите хора са тези, които разпознават и канализират емоциите си, съвземат се от стреса...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
1
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
1
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
1
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
Ако сте част от поколението Y, вероятно сте забелязали, че приятели или познати развиват заболявания,...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook