Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Уасаби - лютото лекарство


Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания доказват, че лютите чушки убиват раковите клетки, предпазват от синусови инфекции, успокояват стомаха и намаляват телесната мазнина. Веществото капсаицин, съдържащо се в тях е единственото по рода си, което има способността да предизвиква раковите клетки на простатата да се самоунищожават. Също така тази съставка намалява нервните туморни влакна в мозъка и помага при ставни болки.
Люти, ама както е казал народа ...трай бабо за...здраве! Но нека погледнем към още едно растение, което е колкото парещо езика и небцето ни, толкова и полезно.

Предполагам сте опитвали суши. Може да ви е харесало, а може и да не сте повторили срещата си с тази толкова японска храна, но едно е сигурно- няма начин да не сте обърнали внимание на онази зелена паста, сервирана ви към него. Отровно зелена и много лютива. Тя се приготвя от японски хрян. За разлика от чилито например или на споменатите вече люти чушки, лютивината на този корен стимулира рецепторите на носа, не на езика. А и ефектът е много по-краткотраен - тази “подправка” губи аромата си в рамките на 15 минути.

Японският хрян е многогодишно тревисто растение със сърцевидни листа, достигащо до 45 см височина. Представлява корен, който се отглежда доста трудно, само в пет региона на Япония. В естествена среда вирее в плитчините на планинските реки. Истинското уасаби се нуждае от специални условия - течаща вода и температура от около 15 градуса. Това го прави и много скъп - средно около 500 лв за килограм.

 Японският хрян е нещо, което или обичаш или не можеш да понасяш. И все пак, ако не спадате към втората група, може да се окаже, че пристрастеността ви към сушито си има своите положителни страни.
Самата аз се изумих колко лековито може да бъде това толкова люто растение.

Оказва се, че уасаби има противоалергично, противоастматично, антимикробно и детоксифициращо действие, съдържа витамин C. Помага при:

Артритни заболявания
Алергии
Астма
Възпаление на синусите
Обща настинка
Предотвратява образуването на кариес
Диабетни състояния
Не позволява образуването на тромби в кръвта
Блокира метастазите, дори разрушава раковите клетки без да вреди на нормалните такива

И след всички положителни качества на тази подправка, идва моментът да ви разочаровам. Не е никак сигурно, че ядейки суши с уасаби до припадък, ще вземете да оздравеете тутакси. Всъщност по-вероятно е да решите, че горните редове са измислица. Защо ли? Ами защото това, което сте опитвали в суши ресторантите по нашите географски ширини най-вероятно не е истинско уасаби, а измислен негов вариант. Извън Япония уасабито се приготвя от корен уасаби-дайкон (вид ряпа). Най-често е под формата на паста или прах и таблетки, които се разтварят във вода. Тъй като уасаби-дайкон има светъл цвят, зеленият се налага да се постигне чрез оцветители, освен това се добавя и овкусители. Така че засега може да заложите на нашенските си люти лекарства под формата на чушлета например, а пък ако имате път към страната на изгряващото слънце, не пропускайте да се подлютите и полекувате и с истинското уасаби.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Хрян – лютиво здраве
· Люта любов
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Четвъртък
21
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook