Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Рогозка, нори, ориз, оризов оцет, морски продукти, уасаби и зеленчук - това е необходимо за сушито
Рогозка, нори, ориз, оризов оцет, морски продукти, уасаби и зеленчук - това е необходимо за сушито

Да си направим суши


Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния Изток. Историята му започва през ІV в. пр. Хр.в Югоизточна Азия, след това е пренесен в Китай и едва след 12 века достига до Япония. Днес обаче сушито се смята за кулинарен символ на Страната на изгряващото слънце и с тази слава продължава обиколката си по цял свят.

У нас суши се приготвя основно в рибните ресторанти и заведенията с източна кухня. Малко хора обаче се престрашават да си направят сами този деликатес, макар че с удоволствие го похапват навън. Направата на малките рулца изглежда безкрайно сложна, но на практика е една от най-лесните и бързи за приготвяне храни.

Ще са ви необходими няколко основни продукта и приспособления, които можете да намерите в големите супермаркети и магазините за здравословни храни:

Бамбукова рогозка с която да завиете рулцата. Трябва да бъде направена от тънки, обли плътно разположени една към друга бамбукови пръчици.

Листа от нори (сушени водорасли). Обърнете внимание да имат плътна структура, без цепнатини и дупки. Най-качествени са черните водорасли, които са гладки и лъскави като гланцирана хартия.


Ориз за суши – ще го намерите на щандовете за екзотични храни, но всеки един ориз с къси обли зърна и високо съдържание на нишесте би ви свършил работа.

Оризов оцет – използва се за овкусяване на ориза. Можете да го замените и с бял балсамов оцет.

Морски продукти – не е задължително сушито да се приготвя със сурова риба, дори ако не сте сигурни в произхода й, би било силно рисковано. Суровата риба бързо развива бактерии и ако е наловена преди повече от денонощие, вместо здравословно блюдо ще си похапнете голямо количество токсини. Затова ви препоръчвам да приготвите домашното си суши с пушена, маринована или консервирана риба – сьомга, риба тон, сардина, опашки от скариди (сварени), миди или камари.

Паста уасаби, корен джинджифил и соев сос за подправяне. Уасабито се приготвя от вид хрян и както се досещате има лют вкус. Пастата обаче се използва не само заради пикантните си качества, но и защото има антибактериално действие, с което неутрализира бактериите, което е много полезно в случай, че приготвяте сушито със сурова риба.

Пресни зеленчуци – най-често за приготвяне на суши се използват краставица, морков, пипер и авокадо, чийто вкус идеално се съчетава с морските продукти.


Коментари
2010-05-17 #1
supergirl
Изглежда много добре
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Събота
15
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook