Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай


През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация и свежест. В подобни случаи на помощ идват сезонните плодове и зеленчуци и суперхраните, съвсем малки количества от които, могат да ни помогнат да повишим жизнеността си, без усещане за подуване и тежест.

И като говорим за сезонни плодове, то малините са хем в сезона си, хем толкова примамливо красиви и вкусни, че няма как да не бъдат включени в списъка на задължителните за това лято освежаващи напитки. Ако сте предвидливи, можете да замразите малини сега и да си правите тази напитка и в преходните сезони, когато нуждите на тялото от хранителни вещества, витамини и минерали са много високи.



Малинената лимонада е не само необичайна и вкусна, но е и истински здравословен дар, тъй като е пълна с антиоксиданти, витамин С и омега 3 мастни киселини. Освен това е толкова засищаща, че съвсем спокойно може да послужи за закуска или междинно хранене.

Да не забравяме и хрупкавите семена от чиа, които неслучайно да заслужили названието „храна за бягане“, тъй като още по време на ацтеките те са били основния източник на енергия за местните воини по време на техните дълги походи.

Чаша изворна вода
3 ч.л. семена от чиа
Чаша охладен зелен чай
Купа малини запарени с ¼ чаша гореща вода
Сокът на два лимона
¼ чаша мед или друг подсладител


Приготвяне:

Семената от чиа се накисват в чаша изворна вода. Добре е да се оставят да престоят поне час, докато придобият желирана консистенция.

Малините се сваряват в ¼ чаша водана умерена температура, като се намачкват добре, така че да извлечем максимално количество сок от тях.

Малинената смес се прецежда, за да се отстранят семената и пулпата от плода.

Полученият малинов сок се смесва с охладения зелен чай, прибавят се лимона, меда и накиснатите семена от чиа и всичко се блендира, докато получим гладка смес.

Ако като нас и вие сте любители на малините, то експериментирайте с тази чудесна лятна рецепта. Удоволствието, свежестта и здравословните ползи от нея са гарантирани.

Източник на снимката: www.wifemamafoodie.com
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Кое е най-доброто бельо за най-разпространените летни тоалети
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook