Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай


През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация и свежест. В подобни случаи на помощ идват сезонните плодове и зеленчуци и суперхраните, съвсем малки количества от които, могат да ни помогнат да повишим жизнеността си, без усещане за подуване и тежест.

И като говорим за сезонни плодове, то малините са хем в сезона си, хем толкова примамливо красиви и вкусни, че няма как да не бъдат включени в списъка на задължителните за това лято освежаващи напитки. Ако сте предвидливи, можете да замразите малини сега и да си правите тази напитка и в преходните сезони, когато нуждите на тялото от хранителни вещества, витамини и минерали са много високи.



Малинената лимонада е не само необичайна и вкусна, но е и истински здравословен дар, тъй като е пълна с антиоксиданти, витамин С и омега 3 мастни киселини. Освен това е толкова засищаща, че съвсем спокойно може да послужи за закуска или междинно хранене.

Да не забравяме и хрупкавите семена от чиа, които неслучайно да заслужили названието „храна за бягане“, тъй като още по време на ацтеките те са били основния източник на енергия за местните воини по време на техните дълги походи.

Чаша изворна вода
3 ч.л. семена от чиа
Чаша охладен зелен чай
Купа малини запарени с ¼ чаша гореща вода
Сокът на два лимона
¼ чаша мед или друг подсладител


Приготвяне:

Семената от чиа се накисват в чаша изворна вода. Добре е да се оставят да престоят поне час, докато придобият желирана консистенция.

Малините се сваряват в ¼ чаша водана умерена температура, като се намачкват добре, така че да извлечем максимално количество сок от тях.

Малинената смес се прецежда, за да се отстранят семената и пулпата от плода.

Полученият малинов сок се смесва с охладения зелен чай, прибавят се лимона, меда и накиснатите семена от чиа и всичко се блендира, докато получим гладка смес.

Ако като нас и вие сте любители на малините, то експериментирайте с тази чудесна лятна рецепта. Удоволствието, свежестта и здравословните ползи от нея са гарантирани.

Източник на снимката: www.wifemamafoodie.com
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Кола маска у дома - все още най-доброто решение за обезкосмяване
Четвъртък
7
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook