Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - II


Месо
Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани, заради липсата на пасища, а ловът на дивеч като начин за препитание противоречи на философията на будизма. Заради това в Страната на изгряващото слънце започва да се яде месо едва през XIX век, когато прииждат първите европейци.

Въпреки това японците имат свое традиционно месно ястие, т. н. „мраморно месо”. То се получава, като млади бикове се отглеждат по специален начин – щедро се поят с бира и не им се позволява да се движат. Вследствие на този начин на живот месото на телетата става особени нежно и меко.

Ориз
Всеки японец изжда средно 150 гр. ориз на ден. Той е задължително блюдо на масата, затова жителите на Страната на изгряващото слънце го ядат на закуска, обед и вечеря. При това японците смятат, че ориза има достатъчно богат вкус и няма нужда да му се добавят подправки и дори сол.

Зеленчуци
Традиционно меню - купичка ориз, сурова сьомга и соев сос.
Японците с удоволствие хапват боб и соя, както и сиреното тофу, което се приготвя от последната. Освен това на масата им не липсват и пресни зеленчуци – бамбукови филизи, няколко вида лук, зеле, сладки картофи и ряпа дайкон. В супермаркетите целогодишно се предлага огромен избор от замразени заленчуци. Въпреки това един себеуважаващ се японец не би купил какъвто и да е зарзават, ако „не му е сезон”.

Спагети
В японската кухня има голямо разнообразие от спагети – пшенични (удон и сомен), оризови, от елда (соба), които се приготвят по най-разнообразни начини – пържени, варени, със сос, топли или студени, в супа.

Напитки
Сакето е най-известната японска напитка. Процесът на производството му напомня технологията на рома, но вместо захарна тръстика се използва ориз. То е едно от редките питиета, което може да се консумират както топло, така и студено. Смята се, че лекото (около 15 алкохолни градуса) и сладко саке е подходящо за охлаждане в горещите летни дни, а в мразовито и студено време най-добре стопля силното (до 20 градуса) и остро саке. Изумително е, но професионалните дегустатори различават около 90 различни аромата в тази напитка.

Учените от Токийския университет пък са провели интересно изследване. Резултатите недвусмислено показали, че хората, които пият саке имат по-високо IQ (средно с три пункта) от трезвениците. Или с други думи – сакето е напитка за умници.
Продължава: Японската кухня - I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Сряда
19
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
1
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
1
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook