Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - II


Месо
Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани, заради липсата на пасища, а ловът на дивеч като начин за препитание противоречи на философията на будизма. Заради това в Страната на изгряващото слънце започва да се яде месо едва през XIX век, когато прииждат първите европейци.

Въпреки това японците имат свое традиционно месно ястие, т. н. „мраморно месо”. То се получава, като млади бикове се отглеждат по специален начин – щедро се поят с бира и не им се позволява да се движат. Вследствие на този начин на живот месото на телетата става особени нежно и меко.

Ориз
Всеки японец изжда средно 150 гр. ориз на ден. Той е задължително блюдо на масата, затова жителите на Страната на изгряващото слънце го ядат на закуска, обед и вечеря. При това японците смятат, че ориза има достатъчно богат вкус и няма нужда да му се добавят подправки и дори сол.

Зеленчуци
Традиционно меню - купичка ориз, сурова сьомга и соев сос.
Японците с удоволствие хапват боб и соя, както и сиреното тофу, което се приготвя от последната. Освен това на масата им не липсват и пресни зеленчуци – бамбукови филизи, няколко вида лук, зеле, сладки картофи и ряпа дайкон. В супермаркетите целогодишно се предлага огромен избор от замразени заленчуци. Въпреки това един себеуважаващ се японец не би купил какъвто и да е зарзават, ако „не му е сезон”.

Спагети
В японската кухня има голямо разнообразие от спагети – пшенични (удон и сомен), оризови, от елда (соба), които се приготвят по най-разнообразни начини – пържени, варени, със сос, топли или студени, в супа.

Напитки
Сакето е най-известната японска напитка. Процесът на производството му напомня технологията на рома, но вместо захарна тръстика се използва ориз. То е едно от редките питиета, което може да се консумират както топло, така и студено. Смята се, че лекото (около 15 алкохолни градуса) и сладко саке е подходящо за охлаждане в горещите летни дни, а в мразовито и студено време най-добре стопля силното (до 20 градуса) и остро саке. Изумително е, но професионалните дегустатори различават около 90 различни аромата в тази напитка.

Учените от Токийския университет пък са провели интересно изследване. Резултатите недвусмислено показали, че хората, които пият саке имат по-високо IQ (средно с три пункта) от трезвениците. Или с други думи – сакето е напитка за умници.
Продължава: Японската кухня - I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Аспержов зелен боб с пушен бекон
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook