Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - II


Месо
Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани, заради липсата на пасища, а ловът на дивеч като начин за препитание противоречи на философията на будизма. Заради това в Страната на изгряващото слънце започва да се яде месо едва през XIX век, когато прииждат първите европейци.

Въпреки това японците имат свое традиционно месно ястие, т. н. „мраморно месо”. То се получава, като млади бикове се отглеждат по специален начин – щедро се поят с бира и не им се позволява да се движат. Вследствие на този начин на живот месото на телетата става особени нежно и меко.

Ориз
Всеки японец изжда средно 150 гр. ориз на ден. Той е задължително блюдо на масата, затова жителите на Страната на изгряващото слънце го ядат на закуска, обед и вечеря. При това японците смятат, че ориза има достатъчно богат вкус и няма нужда да му се добавят подправки и дори сол.

Зеленчуци
Традиционно меню - купичка ориз, сурова сьомга и соев сос.
Японците с удоволствие хапват боб и соя, както и сиреното тофу, което се приготвя от последната. Освен това на масата им не липсват и пресни зеленчуци – бамбукови филизи, няколко вида лук, зеле, сладки картофи и ряпа дайкон. В супермаркетите целогодишно се предлага огромен избор от замразени заленчуци. Въпреки това един себеуважаващ се японец не би купил какъвто и да е зарзават, ако „не му е сезон”.

Спагети
В японската кухня има голямо разнообразие от спагети – пшенични (удон и сомен), оризови, от елда (соба), които се приготвят по най-разнообразни начини – пържени, варени, със сос, топли или студени, в супа.

Напитки
Сакето е най-известната японска напитка. Процесът на производството му напомня технологията на рома, но вместо захарна тръстика се използва ориз. То е едно от редките питиета, което може да се консумират както топло, така и студено. Смята се, че лекото (около 15 алкохолни градуса) и сладко саке е подходящо за охлаждане в горещите летни дни, а в мразовито и студено време най-добре стопля силното (до 20 градуса) и остро саке. Изумително е, но професионалните дегустатори различават около 90 различни аромата в тази напитка.

Учените от Токийския университет пък са провели интересно изследване. Резултатите недвусмислено показали, че хората, които пият саке имат по-високо IQ (средно с три пункта) от трезвениците. Или с други думи – сакето е напитка за умници.
Продължава: Японската кухня - I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Сряда
8
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook