Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - II


Месо
Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани, заради липсата на пасища, а ловът на дивеч като начин за препитание противоречи на философията на будизма. Заради това в Страната на изгряващото слънце започва да се яде месо едва през XIX век, когато прииждат първите европейци.

Въпреки това японците имат свое традиционно месно ястие, т. н. „мраморно месо”. То се получава, като млади бикове се отглеждат по специален начин – щедро се поят с бира и не им се позволява да се движат. Вследствие на този начин на живот месото на телетата става особени нежно и меко.

Ориз
Всеки японец изжда средно 150 гр. ориз на ден. Той е задължително блюдо на масата, затова жителите на Страната на изгряващото слънце го ядат на закуска, обед и вечеря. При това японците смятат, че ориза има достатъчно богат вкус и няма нужда да му се добавят подправки и дори сол.

Зеленчуци
Традиционно меню - купичка ориз, сурова сьомга и соев сос.
Японците с удоволствие хапват боб и соя, както и сиреното тофу, което се приготвя от последната. Освен това на масата им не липсват и пресни зеленчуци – бамбукови филизи, няколко вида лук, зеле, сладки картофи и ряпа дайкон. В супермаркетите целогодишно се предлага огромен избор от замразени заленчуци. Въпреки това един себеуважаващ се японец не би купил какъвто и да е зарзават, ако „не му е сезон”.

Спагети
В японската кухня има голямо разнообразие от спагети – пшенични (удон и сомен), оризови, от елда (соба), които се приготвят по най-разнообразни начини – пържени, варени, със сос, топли или студени, в супа.

Напитки
Сакето е най-известната японска напитка. Процесът на производството му напомня технологията на рома, но вместо захарна тръстика се използва ориз. То е едно от редките питиета, което може да се консумират както топло, така и студено. Смята се, че лекото (около 15 алкохолни градуса) и сладко саке е подходящо за охлаждане в горещите летни дни, а в мразовито и студено време най-добре стопля силното (до 20 градуса) и остро саке. Изумително е, но професионалните дегустатори различават около 90 различни аромата в тази напитка.

Учените от Токийския университет пък са провели интересно изследване. Резултатите недвусмислено показали, че хората, които пият саке имат по-високо IQ (средно с три пункта) от трезвениците. Или с други думи – сакето е напитка за умници.
Продължава: Японската кухня - I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
Събота
14
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Прекрасен е този ми Патладжан ветрило и ви предлагам да го опитате точно по този начин. Вариации има...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook