Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната торта на баба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност домашната бабина торта е една бисквитена торта, но кремът е това, което я прави необикновена. Лек и пухкав яйчено-млечен крем, който разтапя бисквитите в симфония от нежни усещания.

За тава 25 на 35 см са ни необходими:

Три пакета обикновени бисквити 600 гр.
1,5 л мляко за крема и
около 200 мл за потапяне на бисквитите
3 яйца
1 к.ч. (90 гр) брашно
100 гр масло
200 гр смлени орехи
200 гр натурален шоколад за настъргване
200 гр (1 ч.ч.) захар
1 пръчка ванилия


Приготовление:

Слагаме млякото за крема на котлона да кипне. Като се затопли да направи пяна, слагаме пръчката ванилия (ако нямате - ванилия на прах или смляна бурбонска ванилия) и половината захар. Бъркаме известно време да се разтвори захарта. Когато млякото заври, трябва да сме готови с яйчената смес. Изваждаме пръчката ванилия.

Разбиваме белтъците на сняг и оставяме настрана. Разбиваме с миксер и жълтъците с половината захар в по-дълбок съд до средно гъст, светло жълт крем.

Брашното разтваряме в малко вода до рядка каша, прецеждаме кашичката през цедка и добавяме с бъркане на ръка към жълтъците.

Когато сместа стане еднородна, сипваме много бавно и равномерно от горещото мляко в сместа. Както застройката на супата - да се темперира, т.е. температурите на млякото и яйцата да се доближат.

Когато половината мляко е при яйцата, изсипваме тази смес в останалото мляко и бъркаме енергично. Котлонът е намален, но включен. Слагаме и маслото, бъркаме добре да поеме.

Когато видим, че започва да се сгъстява, изключваме котлона и продължаваме да бъркаме крема върху него. Оставяме настрана - целта е кремът да е леко рядък, бисквитите ще поемат още от него. Когато изстине малко, може би 10 минути, добавяме с бъркане разбитите белтъци, докато се получи гладък, пухкав крем.

Вземаме един черпак от крема и застиламе с него дъното на тавата. Така бисквитите няма да залепнат после. Потапяме всяка една бисквита в студено мляко и нареждаме. Това количество крем и бисквити трябва да стигне за три реда торта. Не взимайте обаче от много дебелите бисквити, а по-тънките и нека не са от най-евтините.

След като наредим крем и бисквити, завиваме топлата торта плътно с алуминиево фолио. И оставяме да се охлади добре, после може и в хладилник. Тортата трябва да престои поне 6-7 часа, а най-добре една нощ, за да се стегне добре и да се смесят добре вкусовете. Преди сервиране настъргваме орехите с мелничка и шоколада на ренде.



Смесваме много внимателно двете, за да не изгубим пухкавостта на настърганото. Трябва да получим количество, което плътно да покрие тортата. Част от него ще попие, но трябва да остане и голяма суха част, която ще направи тортата пухкава като бабино губерче.

Виж още статии за:   Рецепти · Десертите ·
Коментари
2015-05-05 #1
Снежина Начкова
Много ми хареса бабината торта,ще си я направя обезателно.Знам и други подобни рецепти,но с този пухкав крем,сигурно ще е много вкусна.Благодаря за хубавата рецепта!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите ·
Петък
17
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook