Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната торта на баба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност домашната бабина торта е една бисквитена торта, но кремът е това, което я прави необикновена. Лек и пухкав яйчено-млечен крем, който разтапя бисквитите в симфония от нежни усещания.

За тава 25 на 35 см са ни необходими:

Три пакета обикновени бисквити 600 гр.
1,5 л мляко за крема и
около 200 мл за потапяне на бисквитите
3 яйца
1 к.ч. (90 гр) брашно
100 гр масло
200 гр смлени орехи
200 гр натурален шоколад за настъргване
200 гр (1 ч.ч.) захар
1 пръчка ванилия


Приготовление:

Слагаме млякото за крема на котлона да кипне. Като се затопли да направи пяна, слагаме пръчката ванилия (ако нямате - ванилия на прах или смляна бурбонска ванилия) и половината захар. Бъркаме известно време да се разтвори захарта. Когато млякото заври, трябва да сме готови с яйчената смес. Изваждаме пръчката ванилия.

Разбиваме белтъците на сняг и оставяме настрана. Разбиваме с миксер и жълтъците с половината захар в по-дълбок съд до средно гъст, светло жълт крем.

Брашното разтваряме в малко вода до рядка каша, прецеждаме кашичката през цедка и добавяме с бъркане на ръка към жълтъците.

Когато сместа стане еднородна, сипваме много бавно и равномерно от горещото мляко в сместа. Както застройката на супата - да се темперира, т.е. температурите на млякото и яйцата да се доближат.

Когато половината мляко е при яйцата, изсипваме тази смес в останалото мляко и бъркаме енергично. Котлонът е намален, но включен. Слагаме и маслото, бъркаме добре да поеме.

Когато видим, че започва да се сгъстява, изключваме котлона и продължаваме да бъркаме крема върху него. Оставяме настрана - целта е кремът да е леко рядък, бисквитите ще поемат още от него. Когато изстине малко, може би 10 минути, добавяме с бъркане разбитите белтъци, докато се получи гладък, пухкав крем.

Вземаме един черпак от крема и застиламе с него дъното на тавата. Така бисквитите няма да залепнат после. Потапяме всяка една бисквита в студено мляко и нареждаме. Това количество крем и бисквити трябва да стигне за три реда торта. Не взимайте обаче от много дебелите бисквити, а по-тънките и нека не са от най-евтините.

След като наредим крем и бисквити, завиваме топлата торта плътно с алуминиево фолио. И оставяме да се охлади добре, после може и в хладилник. Тортата трябва да престои поне 6-7 часа, а най-добре една нощ, за да се стегне добре и да се смесят добре вкусовете. Преди сервиране настъргваме орехите с мелничка и шоколада на ренде.



Смесваме много внимателно двете, за да не изгубим пухкавостта на настърганото. Трябва да получим количество, което плътно да покрие тортата. Част от него ще попие, но трябва да остане и голяма суха част, която ще направи тортата пухкава като бабино губерче.

Виж още статии за:   Рецепти · Десертите ·
Коментари
2015-05-05 #1
Снежина Начкова
Много ми хареса бабината торта,ще си я направя обезателно.Знам и други подобни рецепти,но с този пухкав крем,сигурно ще е много вкусна.Благодаря за хубавата рецепта!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Виж още статии за:   Рецепти · Десертите ·
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook