Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве


Ползи, основната рецепта и съхранение


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции в здравословното хранене. От холивудски знаменитости до нашите родни баби – всички за убедени в ползите му и рецептите за направата му се множат. Тя е една и съща в основата си, но има възможност за различни добавки, за да се засили ефекта.

Какво е първото и крайно необходимо условие да се направи костен бульон:

Продуктите в него да са с гарантиран произход и напълно задължително за кокалите. Варенето на бульона трае дълго време, за да се извлекат всички минерали. А за да има такива, а не остатъци от пестициди, ГМО фуражи и други подобни, трябва животното да е пасищно, да не е третирано с хормони и да е хранено пълноценно с чисти фуражи. Ако не отговаря на това условие, по-добре не правете такъв бульон. Това се отнася и за всички добавки.

Защо да си направим домашен костен бульон?

Той е изключително богат на есенциални минерали – магнезий, калций, фосфор, които имат роля в здравината на собствените ни стави. За заболявания като остеопорозата и различните специфични патологични състояние на костната система – това е от ключово значение.

От костния мозък се отделят и мазнини, които са полинаситени и добри за нашето тяло. Колкото по-бистра и нежна мазнина се отдели след отпенването, толкова по-добре е гледано животното и е по-полезен бульона. Това е важен критерий за качеството му. Мазнината е важна, но не и решаваща за съхранението на бульона след затварянето в буркани.

Желатинът, който се получава при изстиването на бульона, е благоприятен за храносмилателната система, тъй като нежно полепва по лигавицата на стомаха и така проявите на язва и гастрит омекотяват болезнеността си. Още при рефлукс, колити, раздразнени черва.

Глюкозаминът, който иначе се продава на капсули като важна хранителна добавка, е важен за ставите. При страдащи от артрит, остеоартрит и др. ставни заболявания болестта се повлиява положително. Отделно той е важен за съединителната тъкан, защото участва в изграждането на основния й приятел – колагена.

Колагенът е ключовата съставка на съединителната тъкан, а важната аминокиселина, която участва в изграждането на колагеновите вериги, в случая е глицин. Високото, чисто съдържание на аминокиселините води до здрави хрущяли, сухожилия и стави, но и до красива коса, нокти и зъби.

Как се прави домашен костен бульон?

1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно
1 галон (3.8 л) вода
50 мл оцет
растителна мазнина за облагородяване на вкуса
добавки по желание: целина, пащърнак - корени, моркови, лук
морска или хималайска сол


Измивате добре кокалите и запичате от всички страни на хартия за печене за 1 час на 180 градуса.

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Като мине отпенването, мръсотията изгребваме с лъжица, намаляваме котлона до 1-2 степен. Да има леко движение на повърхността на водата - не повече. Оставяме за поне 14 часа, но най-добре между 16 и 20 часа, на лекия огън.

На половината време добавяме солта и другите съставки. Особено важен е оцетът, който трябва максимално да изтегли ценните съставки от вътрешността на кокалите.

Свареният бульон наливаме в буркани с извивка към гърлото, където трябва да се събере мазнината. Ако всичко е както трябва, трябва да се отдели слой мазнина и бульонът да се желира. Но дори да не се получи, съставките не са се извлекли максимално, бульонът пак може да послужи за основа на питателна супа.

Какво правим със сварения костен бульон?

1. Можем да го пием директно, като в хладилник издържа до 4 дни

2. Можем да го замразим за около 6 месеца в буркани в хладилника или на кубчета (подходяща разфасовка за захранване на бебета) и да ползваме за пиене или за готвене.

3. Можем да стерилизираме по обичайния начин - със заваряване на буркани и обръщане с капачката нагоре за ден-два, а после складиране на студено място.

Костите на животните обикновено се смятат за отпадък и са много евтини. Ако имате доверие на месарницата или на производителя, опитайте да си направите и да се заредите с доза здраве от новата, добре позната суперхрана с доказан ефект.
Коментари
2020-10-19 #1
Борис
Здравейте, може ли да дадете някакъв контакт от къде да се вземат кокали от пасищни животни с гарантиран произход? Вие от къде си купувате?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
Събота
18
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Зимни неволи
За повечето от нас зимата не е най-прекрасното време от годината. Малцина са познатите ми, които се радват...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
7 невероятно ползи от киселото мляко
Доказано е, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане,...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
Загубата на слуха засяга приблизително 40 милиона възрастни, но само един от 10 души, които се нуждаят...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook