Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве


Ползи, основната рецепта и съхранение


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции в здравословното хранене. От холивудски знаменитости до нашите родни баби – всички за убедени в ползите му и рецептите за направата му се множат. Тя е една и съща в основата си, но има възможност за различни добавки, за да се засили ефекта.

Какво е първото и крайно необходимо условие да се направи костен бульон:

Продуктите в него да са с гарантиран произход и напълно задължително за кокалите. Варенето на бульона трае дълго време, за да се извлекат всички минерали. А за да има такива, а не остатъци от пестициди, ГМО фуражи и други подобни, трябва животното да е пасищно, да не е третирано с хормони и да е хранено пълноценно с чисти фуражи. Ако не отговаря на това условие, по-добре не правете такъв бульон. Това се отнася и за всички добавки.

Защо да си направим домашен костен бульон?

Той е изключително богат на есенциални минерали – магнезий, калций, фосфор, които имат роля в здравината на собствените ни стави. За заболявания като остеопорозата и различните специфични патологични състояние на костната система – това е от ключово значение.

От костния мозък се отделят и мазнини, които са полинаситени и добри за нашето тяло. Колкото по-бистра и нежна мазнина се отдели след отпенването, толкова по-добре е гледано животното и е по-полезен бульона. Това е важен критерий за качеството му. Мазнината е важна, но не и решаваща за съхранението на бульона след затварянето в буркани.

Желатинът, който се получава при изстиването на бульона, е благоприятен за храносмилателната система, тъй като нежно полепва по лигавицата на стомаха и така проявите на язва и гастрит омекотяват болезнеността си. Още при рефлукс, колити, раздразнени черва.

Глюкозаминът, който иначе се продава на капсули като важна хранителна добавка, е важен за ставите. При страдащи от артрит, остеоартрит и др. ставни заболявания болестта се повлиява положително. Отделно той е важен за съединителната тъкан, защото участва в изграждането на основния й приятел – колагена.

Колагенът е ключовата съставка на съединителната тъкан, а важната аминокиселина, която участва в изграждането на колагеновите вериги, в случая е глицин. Високото, чисто съдържание на аминокиселините води до здрави хрущяли, сухожилия и стави, но и до красива коса, нокти и зъби.

Как се прави домашен костен бульон?

1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно
1 галон (3.8 л) вода
50 мл оцет
растителна мазнина за облагородяване на вкуса
добавки по желание: целина, пащърнак - корени, моркови, лук
морска или хималайска сол


Измивате добре кокалите и запичате от всички страни на хартия за печене за 1 час на 180 градуса.

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Като мине отпенването, мръсотията изгребваме с лъжица, намаляваме котлона до 1-2 степен. Да има леко движение на повърхността на водата - не повече. Оставяме за поне 14 часа, но най-добре между 16 и 20 часа, на лекия огън.

На половината време добавяме солта и другите съставки. Особено важен е оцетът, който трябва максимално да изтегли ценните съставки от вътрешността на кокалите.

Свареният бульон наливаме в буркани с извивка към гърлото, където трябва да се събере мазнината. Ако всичко е както трябва, трябва да се отдели слой мазнина и бульонът да се желира. Но дори да не се получи, съставките не са се извлекли максимално, бульонът пак може да послужи за основа на питателна супа.

Какво правим със сварения костен бульон?

1. Можем да го пием директно, като в хладилник издържа до 4 дни

2. Можем да го замразим за около 6 месеца в буркани в хладилника или на кубчета (подходяща разфасовка за захранване на бебета) и да ползваме за пиене или за готвене.

3. Можем да стерилизираме по обичайния начин - със заваряване на буркани и обръщане с капачката нагоре за ден-два, а после складиране на студено място.

Костите на животните обикновено се смятат за отпадък и са много евтини. Ако имате доверие на месарницата или на производителя, опитайте да си направите и да се заредите с доза здраве от новата, добре позната суперхрана с доказан ефект.
Коментари
2020-10-19 #1
Борис
Здравейте, може ли да дадете някакъв контакт от къде да се вземат кокали от пасищни животни с гарантиран произход? Вие от къде си купувате?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
Понеделник
9
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
От къде идва чувството на несигурност?
Казано най-просто и ясно несигурността се свързва с наличието на съмнения. Когато се съмняваме...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook