Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Какво казват експертите за 12 мита за студеното време, които се разпространяват в домовете, семействата и приятелските групи от години.

Вероятно се е случвало на вас или на някой, когото познавате.

Отивате до банята, за да вземете душ и ето, идва член на семейството – обикновено загриженa майкa – със строго предупреждение, че ако ще се къпеш няма да излизаш!
"Ще се разболееш.", казват те.

Откъде идва това в царството на митовете за студеното време. Съществуват и поверия като „Не е нужно да пиеш много вода в студено време“ и „Пиенето на алкохол ще ви стопли“.

Д-р Джефри Линдер е професор, лекар по първична медицинска помощ в Northwestern Medicine и ръководител на отдела по обща вътрешна медицина в Northwestern University. Той каза, че причината за толкова много митове за студеното време може да се дължи на фактори като близостта.

„Ние сме по-податливи на болести като грип поради ниската влажност и това, че стоим затворени повече време всички заедно, каза той. „Тези неща са свързани, така че когато стане студено, ние се разболяваме по-често, но всъщност причината не е директно самата настинка. Това е нещо като косвена причина да се разболяваме повече.“

Искахме да разберем истината за митовете за студеното време, затова разговаряхме с Линдер, както и с д-р Тери Чиганос, лекар по спешна медицина в Advocate Lutheran General Hospital в Илинойс. Ние също така представихме някои от тези вярвания от д-р Робърт Личфийлд, специалист по семейна практика в Providence Health & Services в Спокейн, Вашингтон.

Мит №1: Намокрянето на косата или вземането на душ, преди да излезете от вкъщи, може да ви разболее

Личфийлд: „Краткият отговор е не. Действителната температура на въздуха всъщност не ни прави повече или по-малко вероятно да се разболеем директно. Това, което обикновено се случва, е, че е по-вероятно да сме вътре през зимните месеци, когато е студено и следователно е по-вероятно да се заразим с вирусни заболявания от другите хора, които са около нас. Случва се да е студено навън и друга част от връзката също е, че дори сме възприели фразата „настинка“, за да опишем преживяване, което в крайна сметка имаме, когато се разболеем. Мисля, че в съзнанието на хората е почти неустоимо. Навън е студено и сега имам настинка. Самата температура не ни прави по-склонни да се разболеем, но ние по- вероятно ще бъдем болни през зимата, защото сме повече време затворени заедно вътре."

Мит №2: Плуването през зимата ще ви накара по-вероятно да настинете

Личфийлд: „Това също е мит. Всъщност може да се твърди, че всяка добра, здравословна и безопасна физическа активност всъщност ни прави по-малко вероятно да се разболеем, защото всъщност стимулира имунната ни система. Телата ни са направени да се движат и колкото повече движим се, обикновено като цяло, толкова по-здрави сме. Ако сме в тесни помещения, като в съблекалнята или с други хора, тогава понякога можем да се разболеем или да настинем."

Мит №3: Плуването през зимата може да ви направи по-застрашени от ушна инфекция
Chiganos: „Плуването като цяло или всяко друго излагане на вода е известен рисков фактор за инфекции на външното (външно) ухо, известни като ухото на плувеца, но този риск не се увеличава през зимата. Този риск е същият, независимо дали плувате в зимата или плуване през лятото. Излагането на студ или плуване не трябва да повишават риска от бактериална инфекция на средното ухо.


Мит №4: Обличането на слоеве дрехи ще ви помогне да останете топли
Линдър: Слоевете, особено дрехи от материи с нещо, което е изолиращо и може да задържа топлия въздух близо до тялото ви, което е хубава топла тъкан или вълна, е добро. Външна дреха, която е ветроустойчива и водоустойчива, ще ви помогне да запазите топло."

Мит №5: Пиенето на алкохол ще ви стопли
Личфийлд: „Алкохолът притъпява някои от нашите усещания и всъщност може да бъде доста опасен през зимата. Ако пием твърде много, това притъпява усещането ни за студ и болка. Ако сме навън на студено и телесната ни температура е падайки твърде много, нашата централна нервна система ще се опита да ни каже „Хей, твърде е студено. Трябва да си облечеш палто или да влезеш вътре.“ Алкохолът притъпява тези усещания, така че в крайна сметка може да останем навън твърде дълго и можем да попаднем в опасна ситуация за хипотермия.

Мит №6: Нямате нужда от слънцезащитни продукти през зимата
Чиганос: „Слънцезащитният крем винаги е задължителен, независимо от сезона. Всъщност излагането на ултравиолетови лъчи може да бъде увеличено или засилено чрез отразяване на сняг и лед, така че скиорите и туристите трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, защото както надморската височина, така и сухият планински въздух могат повишава нивата на ултравиолетовите лъчи. Тялото е склонно да произвежда повече мелатонин през лятото, което предпазва от ултравиолетовите лъчи по-малко през зимата."

Мит №7: Вие губите 90% от топлината на тялото си през главата си
Личфийлд: „Това е невярно. Нашите глави имат наистина, наистина богато кръвоснабдяване, така че много топлина се движи през нашия мозък и скалпа ни и мускулите около скалпа ни. Освен това главата ни има много повече нервни окончания отколкото някои от другите части на тялото ни. Излагането на студ, ние го усещаме веднага. Реалността на загубата на топлина е, че тялото ни губи топлина приблизително еднакво по цялата си повърхност. Числото всъщност е повече от 10%. Губим около 10% от нашата топлина преминава през главата ни и това всъщност е само защото главата ни е приблизително 10% от нашата повърхност."

Мит №7: Вие губите 90% от топлината на тялото си през главата си
Личфийлд: „Това е невярно. Нашите глави имат наистина, наистина богато кръвоснабдяване, така че много топлина се движи през нашия мозък и скалпа ни и мускулите около скалпа ни. Освен това главата ни има много повече нервни окончания отколкото някои от другите части на тялото ни. Излагането на студ, ние го усещаме веднага. Реалността на загубата на топлина е, че тялото ни губи топлина приблизително еднакво по цялата си повърхност. Числото всъщност е повече от 10%. Губим около 10% от нашата топлина, преминавайки през главата ни и това всъщност е само защото главата ни е приблизително 10% от нашата повърхност."

Мит #8: Ако паднете през лед и във вода, ще умрете от хипотермия веднага
Чиганос: „Няма да умрете от хипотермия веднага, но шокът от студената вода може да предизвика реакция на паника и желание за рефлексивно вдишване, докато сте под вода, което може да доведе до удавяне. Ако можете да предотвратите това, тогава през следващите няколко минути, може да имате загуба на мускулен контрол, което може да е проблем по отношение на опитите ви да останете на повърхността. Самата хипотермия ще настъпи в течение на минути – около половин час. Винаги е най-добре да се опитате да поддържате възможно най-голяма част от тялото си извън водата.

Мит №9: Ако сте блокирани и жадни, трябва да ядете сняг
Личфийлд: „Това е вярно само в няколко ситуации. Най-добре е да избягвате да ядете сняг, ако е възможно. Рискът от яденето на сняг е, че много бързо ще понижи основната ви телесна температура. Не е непременно удобно, но можете да издържите без вода за няколко дни и обикновено хората се справят добре, що се отнася до оцеляването. Но да кажем, че някой се е изгубил или е останал в студеното време и просто не е бил близо до източник на вода, не е донесъл вода със себе си, в тази ситуация техният най-голям враг ще бъде студът. Най-ценният им ресурс е топлината, която вече е в тялото им и като ядете снега, вие някак си прахосвате този ценен ресурс от топлина, опитвайки се да разтопите снега . Самата вода в този момент няма да е толкова ценна за вас, колкото топлината."

Мит #10: Не е необходимо да се хидратирате често в студено време
Линдър: „Определено не е вярно. Може много да се дехидратирате в студено време. Всъщност, тъй като въздухът обикновено е толкова сух, когато е студено, трябва да внимавате да не се дехидратирате, когато навън е студено. Ако правите неща, които продължават повече от час, вероятно ще се потите и/или ще издишате достатъчно течности, така че трябва да помислите за пиене на течности и поддържане на хидратация."


Мит №11: Упражнението в студено време е опасно
Личфийлд: „Не е опасно друго освен леда. Единственото нещо, което е уникално опасно при упражненията в студеното време, са ледените повърхности. Паданията са ужасно опасни. Бягането или карането на колело по заледените пътища определено е опасно. Обикновено насърчавам хората да не карат колело на заледени пътища. Ако ще ходят или бягат, най-добре е да имат някакво покритие за сцепление на маратонките им. Има доста компании, които произвеждат и предлагат на пазара калъфи за обувки, които имат закопчалки за сцепление. "


Мит #12: Студеното време означава повече мигрена
Чиганос: „Мигрената може да бъде предизвикана от множество фактори на околната среда, като промяна на барометричното налягане (налягане на въздуха), влажност, големи, резки промени във времето (нещо, което причинява внезапно понижаване или внезапно повишаване на температурата). Всеки е различен и аз мисля важно е да разпознаете и научите какви са причините за мигрена, за да ги избегнете."

В допълнение към митовете за студеното време, които са обиколили общностите в цялата страна, има и някои пренебрегвани здравословни проблеми, които включват студеното време.

Повечето хора не осъзнават, че има особено висок риск от инфаркт, когато рият сняг, каза Личфийлд, специалист по семейна практика от Вашингтон.

„Много наистина здрави, силни мъже са починали от сърдечни удари, докато рият сняг“, каза Личфийлд пред USA TODAY. „Има много теории... едната е, че често, когато излизаме да рием сняг, изобщо не се загряваме. Издигаме сърцето си от базовия пулс в покой до наистина висок много бързо.“

Липсата на преход от пулс в покой към висок създава натоварване на тялото. Лекарите също така смятат, че сърдечните удари може да се дължат на движенията на ръцете, които гребенето на снега изисква, каза той.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Зимата ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Зимата ·
Четвъртък
22
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки,...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
10 добри причини да ядем зелен чесън
Зеленият чесън е много полезен за здравето ни поради своята богата хранителна стойност и биоактивни съставки. Богат...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
Учени, специализирани в изследвания на съня, успяват да идентифицират над 80 вида нарушения, много...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook