Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Малината – вкусен плод и билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от които със собствена семка. Това е възможно, тъй като малиновият храст образува т.нар. сложни плодове, които в нашите климатични условия зреят през месеците юни, юли и август. Той принадлежи към голямото семейство Розоцветни и е най-близък роднина на къпината.

Заради аромата и сочността си, малките червени плодове са любими на всички, но особено на децата. Оказва се това не е случайно, тъй като съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче мъдро е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват на всички, които страдат от разширени вени (тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове), понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.

Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини – бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Заради всички тези полезни вещества те са подходящ плод за всички бременни и малки деца.

Малината обаче е не само лакомство, но и билка. В прясно състояние тя се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват като средство за понижаване на висока температура и против простуда.

Наред с плодовете, в народната медицина се употребяват и листата на малината, а полезните вещества в тях са в по-голяма концентрация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми – диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци и възпаления в устната кухина. В същото време малиновите листа са и женска билка – използват се както при проблемно забременяване, така и за по-леко раждане. В първия случай отварата от малинови листа се пие два пъти дневно до овулация тъй като увеличава дебелината на маточната лигавица и подобрява шансовете на оплодената яйцеклетка да се имплантира. Препоръчително е билката отново да започне да се пие през последния месец на бременността, защото тонизира маточната мускулатура и повишава еластичността на шийката. Така се намалява вероятността за преносване, а контракциите стават по-ефективни и безболезнени.

Затова, случайно открити в някой горски гъсталак или култивирани, малините са подходящо лакомство и билка за всички възрасти. Единствено трябва да ги избягвате в случай, че сте алергични или страдате от болни бъбреци, тъй като съдържат известно количество оксалати. На всички останали, добър апетит!
Коментари
2010-07-29 #6
Iskra
Присъединявам се към малиновото детство - имахме цяла градина. Когато ми се приядеше вземах един буркан и си набирах. Затова може би, Принцес, имам предубеждение към замразените малини, но на зима ще пробвам тези, които препоръчваш. Тази вечер мисля да си купя от пазара, че вече ми потече слюнката .
2010-07-29 #5
wildprincess
И ние имахме в двора малини,много малини.Сега дворът е асфалтиран и е ,,естествен" паркинг
2010-07-29 #4
Инна Георгиева
Явно напоследък ме е избила някаква носталгия по детството, защото всички асоциации отиват натам. Но..
На село имаше в задния двор голямммм малинак, ядяхме до пръсване. И току ти се падне по някоя напръскана от смрадливка , блякс
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Изненадващи ползи от динята за здравето
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Копривата - някои добре опазени тайни
· 6 ползи за здравето от смокините и как да ги включиш в менюто си
· Обичате ли дъжда? Не сте сами
· Защо да ядем кайсии и праскови през лятото
· Защо да изберете козметика с натурални съставки
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
· 6 храни, които може да отключат мигрена
· Любов по време на перименопауза
Сряда
12
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
Маг.-фарм. Петя Цонева има над 10 години опит в областта на работата с лекарствени средства, козметика...
1
Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може...
Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Стрес за организма и шок за кожата. Така доц. Весел Кантарджиев описва рязката смяна на дългите и топли...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Как да постигнем смирение?
“Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
1
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook