Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чипсът - факти, вреда и алтернативи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено е, че само британците изяждат по един тон картофен снакс на около всеки три минути, като по-голямата част от консумиращите го са деца. Опакованият и промишлено произведен чипс от картофи (така поне пише на опаковката) е една от най-вредните храни, което е доказано със стотици изследвания. Но е факт, че тази форма на храна е нещо, от което трудно се отвиква. Затова е най-добре да помислим, дали няма някоя по-здравословна алтернатива.


В превод думата chips означава "тънко парче". Една от легендите разказва, че през далечната 1853 година Джордж Кръм - главен готвач на известен ресторант в Ню Йорк, толкова се ядосал на свой клиент, че вместо пържени картофи, му поднесъл чипс. Това се случило след като въпросният клиент - виден американски мултимилионер, на няколко пъти връщал поръчаните си картофи с мотива, че били нарязани на твърде едри парчета. И след като Кръм решил да му угоди, всъщност поставил началото на толкова обичания чипс, защото нарязал картофите на почти прозрачни парченца, които изпържил за много кратко. През 1860 г. той открива собствен ресторант, в който на всяка маса имало купичка с чипс, благодарение на което мястото станало много прочуто и посещавано. Първоначално пърженето на картофките се осъществявало преди самото им поднасяне. По-късно - около 1900 година в Англия се появява и първия пакетиран чипс.

Какво да похапваме пред телевизора?

Според другата, по-неизвестна версия Криспо Майнт се счита за създател на чипса. През 1879 година той показва на света своето „иозбретение”, което дори е кръстено на него - хрупкавите картофки били първоначално наричани криспо, после крисп и накрая чипс. От 1922 година насам е прието, че чипсът не е хранителен продукт. През 1932 г. Херман Лей регистрира в щата Тенеси, марката Lay's, която доживява до наши дни като една от най-вкусните и предпочитани.


Факти за картофения опакован чипс

Калории
Много варират в зависимост от вида на чипса- знаем, че в наши дни има царевичен, пшеничен и дори зеленчуков. Начинът на приготвяне също оказва голямо влияние - пържен или печен, с повече или по-малко мазнина, добре отцедена или не отцедена мазнина. Качеството на картофите или суровината, която се използва също има значение. Каквото и да си говорим, обаче, известно е, че в добре познатия ни картофен чипс, който най-често си купуваме пакетиран от магазина, има минимум около 450 калории за 100 грама, което не е никак „прилична” цифра. И по-важното в случая е, че калориите от мазнини са около 300, а белтъчините и „полезните вещества” са около 7 на 100 грама.

Защо е толкова вреден?
Чипсът е поставен в топ 10 на най-вредните храни, които могат да предизвикат появата на рак и които според последните изследвания, са строго забранени за бременни. Оказва се, че да ядете чипс, когато очаквате бебе, е почти като да пушите. Иначе фактите са следните:

Чипсът съдържа мазнини, въглехидрати, изкуствени подобрители и доста голямо количество сол т.е. нищо полезно, а напротив - твърде вредно.

Подобрителите, понякога се добавят дори оцветители, както и овкусителите, правят картофите в пъти по-вредни.

Чипсът е пълен със синтетични канцерогенни мазнини, които са причина той да бъде свързван със сериозни, налечими заболявания като рака.

В чипса се съдържа токсичен химикал, наречен акриламид, който няма мирис и вкус, но който се свързва с увреждане на човешката ДНК.

Честата консумация на хрупкави картофки е причина за сериозно затлъстяване, хипертония, диабет тип 2, дори за запушване на кръвоносни съдове.

Похапването на чипс в ранна детска възраст може да доведе до понижена концентрация и нарушения в паметта (едно от действията на наситените мазнини)

За направата на картофения снакс понякога дори не се използват пресни картофи, а още по-вредното дехидратирано картофено нишесте.

Палмовото масло, с което се пържи чипсът, се добива от маслената палма. За нейното развъждане се изсичат огромни площи тропически гори и това е един от най-големите екологично проблеми днес.


Чипс от моркови, цвекло и тиквичка


Как да намалим вредата от чипса?

На първо място- правете си чипс, а не купувайте такъв от магазина

В домашни условия може да си измайсторите чипс от моркови, тиквички и цвекло дори, които са далеч по-здравословни

Да ползвате подходяща за пържене мазнина. Най-подходяща е равна смес от олио и мас, особено за по-големи количества.

Да не прекалявате със солта - може да си добавите всякакви други подправки по ваш си вкус

Да печете, вместо да пържите - вместо да натопите картофите във фритюрника, което си е по-неблагоприятният вариант и от това да ги изпържите в тигана,
наредете тънките и овкусени резенчета в намазнена тава и печете до готовност

В наши дни ядем твърде вредна храна и за жалост това не са просто преувеличени думи. Винаги, обаче можем да увеличим желанието си да приготвим нещо по-здравословно, особено, ако се отнася за нашите деца. Децата обичат чипс, не толкова заради самия чипс, а заради формата му и хрупкавостта му, няма как да го отречем. И не само те, всъщност. Затова, защо да не си приготвим заедно с тях у дома? Домашният печен чипс е направо полезен в сравнение с химията в пакет, която взимаме наготово от магазина. Може да опитаме по този начин и всички да са доволни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Сряда
16
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
От всички зеленолистни зеленчуци , спанакът е един от най-универсалните. Можете да го добавите към смутита,...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook