Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира над 100 рецепти, с които ще ни покаже родната кухня в нова светлина – тази на сезонното хранене.

На пазара вече може да откриете „Вкусът на България в четири сезона“ – ароматна смес от традиционни ястия, забравени класики и нови гозби, извоювали своето място на родната трапеза. А общото помежду им е, че в тях се оглеждат вековните традиции на нашия народ в областта на храненето и всеки може да си ги приготви без особени усилия.

В настоящето издание присъстват както емблематични ястия от различни краища на страната, издържали изпитанията на времето и настанили се трайно на трапезата ни; рецепти, които усмихнатият водещ е открил по време на своите пътувания, така и личен негов прочит на навлезли в ежедневието ни популярни храни като чийзбургера или браунито.

Верен на своя неподражаем стил, Звездев е подбрал рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Но и не забравя да напомни, че нашите предци са поддържали здравето си, хранейки се разнообразно и подбирайки най-пресните продукти спрямо сезона.


Илюстрирано с богат снимков материал и ясни и точни указания на любимия кулинар, подплатено с неговото неповторимо чувство за хумор, изданието е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстори-готвачи.

Ето две прекрасни рецепти за нашите читатели, а останалите 98 ще откриете във „Вкусът на България в четири сезона“:



Баница със спанак

1 пакет точени кори (500 г)
400 г краве сирене
4 яйца
300 г почистен и измит спанак (или 1 кг, ако е непочистен)
8 с.л. олио
4 с.л. грис

Начин на приготвяне:
Спанакът се реже на дребно, поръсва се с малко сол и внимателно се разбърква.
В купа се разбиват 3 от яйцата. Наливат се 4 с.л. от олиото, разбърква се и се слага натрошеното на дребно сирене. Размесва се добре.
С олио се мажат 3 кори за баница, поръсват се с малко грис, слага се малко спанак, 3 – 4 лъжици от яйчената смес със сирене и отново се слага грис. Завива се на руло, което се поставя в намазнена правоъгълна тава с размер 40х25 см. Така се завиват и подреждат всички кори.
В купа се разбива последното яйце с 2 с.л. олио. С него се намазва повърхността на баницата. Правят се прорези с нож.
Баницата се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна на горно и долно печене за около 30 минути.
След изваждане се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15 минути да омекне, след което се сервира.



Бисквитена торта с боровинково сладко и кисело мляко

1 голям пакет обикновени бисквити (400 г)
1 кофичка заквасена сметана (400 г)
1/2 кофичка кисело мляко (200 г)
200 г сладко от боровинки (може и друго)
100 г натурален шоколад (шоколадови пръчици)
4 с.л. захар
1 пак. ванилена захар (2 пак. ванилия на прах или 1 капсула)

Начин на приготвяне:
В купа се разбиват с миксер сметаната, киселото мляко и захарта. Добавят се ванилията и сладкото. Шоколадът се настъргва на едро ренде и половината се слага в крема с млякото. Разбърква се добре.
В правоъгълна тавичка с дължина около 30 см и широчина 20 см се слага малко крем, отгоре ред бисквити, върху тях млечен крем. Така се редят бисквити и крем до изчерпване на съставките. Последният пласт е с крем, който се поръсва с останалото количество настърган шоколад.
Тортата се оставя да престои в хладилника, покрита с фолио, за около 6 часа. Най-добре е за 12 часа. Нарязва се и се сервира.
Виж още статии за:   Рецепти · Откъси от книги ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Романът „Рана“ на Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
· Том Ханкс и романа му "Създаването на още един голям филмов шедьовър"
· „Личните бележници на Антон Чехов“ – за първи път в самостоятелен том на български
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Виж още статии за:   Рецепти · Откъси от книги ·
Събота
25
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook