Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира над 100 рецепти, с които ще ни покаже родната кухня в нова светлина – тази на сезонното хранене.

На пазара вече може да откриете „Вкусът на България в четири сезона“ – ароматна смес от традиционни ястия, забравени класики и нови гозби, извоювали своето място на родната трапеза. А общото помежду им е, че в тях се оглеждат вековните традиции на нашия народ в областта на храненето и всеки може да си ги приготви без особени усилия.

В настоящето издание присъстват както емблематични ястия от различни краища на страната, издържали изпитанията на времето и настанили се трайно на трапезата ни; рецепти, които усмихнатият водещ е открил по време на своите пътувания, така и личен негов прочит на навлезли в ежедневието ни популярни храни като чийзбургера или браунито.

Верен на своя неподражаем стил, Звездев е подбрал рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Но и не забравя да напомни, че нашите предци са поддържали здравето си, хранейки се разнообразно и подбирайки най-пресните продукти спрямо сезона.


Илюстрирано с богат снимков материал и ясни и точни указания на любимия кулинар, подплатено с неговото неповторимо чувство за хумор, изданието е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстори-готвачи.

Ето две прекрасни рецепти за нашите читатели, а останалите 98 ще откриете във „Вкусът на България в четири сезона“:



Баница със спанак

1 пакет точени кори (500 г)
400 г краве сирене
4 яйца
300 г почистен и измит спанак (или 1 кг, ако е непочистен)
8 с.л. олио
4 с.л. грис

Начин на приготвяне:
Спанакът се реже на дребно, поръсва се с малко сол и внимателно се разбърква.
В купа се разбиват 3 от яйцата. Наливат се 4 с.л. от олиото, разбърква се и се слага натрошеното на дребно сирене. Размесва се добре.
С олио се мажат 3 кори за баница, поръсват се с малко грис, слага се малко спанак, 3 – 4 лъжици от яйчената смес със сирене и отново се слага грис. Завива се на руло, което се поставя в намазнена правоъгълна тава с размер 40х25 см. Така се завиват и подреждат всички кори.
В купа се разбива последното яйце с 2 с.л. олио. С него се намазва повърхността на баницата. Правят се прорези с нож.
Баницата се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна на горно и долно печене за около 30 минути.
След изваждане се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15 минути да омекне, след което се сервира.



Бисквитена торта с боровинково сладко и кисело мляко

1 голям пакет обикновени бисквити (400 г)
1 кофичка заквасена сметана (400 г)
1/2 кофичка кисело мляко (200 г)
200 г сладко от боровинки (може и друго)
100 г натурален шоколад (шоколадови пръчици)
4 с.л. захар
1 пак. ванилена захар (2 пак. ванилия на прах или 1 капсула)

Начин на приготвяне:
В купа се разбиват с миксер сметаната, киселото мляко и захарта. Добавят се ванилията и сладкото. Шоколадът се настъргва на едро ренде и половината се слага в крема с млякото. Разбърква се добре.
В правоъгълна тавичка с дължина около 30 см и широчина 20 см се слага малко крем, отгоре ред бисквити, върху тях млечен крем. Така се редят бисквити и крем до изчерпване на съставките. Последният пласт е с крем, който се поръсва с останалото количество настърган шоколад.
Тортата се оставя да престои в хладилника, покрита с фолио, за около 6 часа. Най-добре е за 12 часа. Нарязва се и се сервира.
Виж още статии за:   Рецепти · Откъси от книги ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Романът „Рана“ на Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
· Том Ханкс и романа му "Създаването на още един голям филмов шедьовър"
· „Личните бележници на Антон Чехов“ – за първи път в самостоятелен том на български
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Виж още статии за:   Рецепти · Откъси от книги ·
Сряда
12
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
1
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
1
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
1
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
1
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
1
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
1
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
1
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
1
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook