Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постни арменски сармички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно - арменските сармички са точно това. За Бъдни вечер, за пости или просто така да ги приготвим, те са еднo разнообразие. Препоръчвам и за любителите на контрастни вкусове - сладко-солено.

За около 25 сарми
(в зависимост от листата)

1 ч.ч. ориз Камолино или за ризото
15-20 лозови листа
2 глави едър лук
1 ч.ч. златни стафиди
ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
2 1/2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон и
1 лимон за гарниране
мазнина и сол на вкус
черен пипер


В малко мазнина и под капак задушаваме лука да стане прозрачен и слагаме измития и почистен ориз. Като стане кристален, слагаме водата и намаляваме котлона на най-слабата степен. Захлупваме капака за 10 минути. Аз сложих и водичката от буркана с лозови листа.

Слагаме канелата, солта, черния пипер, захарта и стафидите. Като поеме ориза, махаме от котлона. Целта е той да е полуготов - в сърцевината си трябва да има твърда нишка, подобно на пастата "ал денте".

Разтваряме внимателно листата и отделяме скъсаните и по-дребните, те ще ни потрябват. Трябва горе-долу сармите да са еднакви по големина. Ако нямате такива, е добре да жертвате 3-4 листа.

Внимателно слагаме от сместа, като гледаме сармите да са плътно завити и по-скоро продълговати, отколкото квадратни. Но това много зависи и от листата. Завиваме и нареждаме в чиния отстрани.



По дъното на голяма тенджера слагаме бракувани листа и внимателно, плътно една до друга нареждаме сармичките. Моите се наредиха на два реда.

Захлупваме с обурната с дъното нагоре чиния, заливаме с топла вода да покрие едва сармите и слагаме на силен огън да заври.

Щом заврат, намаляваме отново на най-слабата степен и варим 20 минути.

Готовите сарми нареждаме обратно в голяма чиния или плато, както са горещи, и изстискваме един лимон отгоре им. Може да ги приберете в кутия, да поемат добре, вкусни са студени.

Сервираме с лимони, аз сложих и резенчета портокал.



На първа дегустация сармите са сладки, заради лука и стафидите, но с изцедения лимон вкусът им става и леко кисел, а канелата просто идеално допълва.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Аранчини - италиански оризови топки
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Любими есенни супи с тиква
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Торта със стар козунак без печене
Вторник
3
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Света Екатерина
На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина,...
Състарената мебел: нова вещ „с история”
В старинните вещи има особено обаяние – те създават уют, неповторим интериор и разказват истории. Ако...
Пролетно вдъхновение за декорация на дома
Привет, артистични хора от Хера! Реших да вдъхновя участниците в конкурса "Пролет с Hera.bg" и да ви...
Как да отглеждаме: Сансевиера
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи...
Непентес
Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан...
За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
Във времето на смяната на сезоните започват големите намаления и разпродажби. Борбата за клиенти е толкова...
Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Сред мерките за защита от заразяване с коронавирус според специалистите е да спрем да пипаме лицето си....
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
Мислех, че на Коледа ще сме само аз и кучето ми
Нямам свое семейство, нямам гадже и си мислех, че тази Коледа ще сме само аз и кучето ми. Родителите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
Коледа е в малките неща, които споделяме
Декември не е просто месец, както Коледа не е просто празник. Това е времето ни заедно, това е очакването...
Коледни печати от плодове и зеленчуци
За да си направим коледни печати не е задължително да ги купим от скъп магазин за художнически материали....
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Да украсим дома си с: Пролетни цветя на масата
Пролетните празници наближават: Цветница, Лазаровден, Великден, Гергьовден - дни, в който се събираме...
Коледни Заговезни и свети апостол Филип
Коледни заговезни или заговелки се нарича денят преди Коледните пости - 14 ноември. Той се смята и за...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Алея на славата... в коридора
Всеки има нужда от признание, похвала и стимул, но най-вече децата. Сигурно сте виждали как очите им...
1 юли - св. св. безсребърници Козма и Дамян
На 1 юли Православната църква почита светите безсребърници Козма и Дамян. Култът към двамата братя...
Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook