Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Архангеловден


На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден).

В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил) олицетворява смъртта. Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив - смята се, че е глух - за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша.

Според вярванията, след като извади душата, светията, наричан още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св.Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.

Почитането на светеца-покровител е един вид надхитряване на съдбата, защото закрилник на празника (живота) става смъртта в лицето на Архангел Михаил. Вярва се, че почитането на покровителя на мъртвите ще осигури здраве и добър живот на живите, че ще му е по-леко на човек, когато дойде неговия ред да го навести.

Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.
На Рангелов ден се правят се общи трапези. В чест на светеца - покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно - овен или шиле.

Жените приготвят обреден хляб "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица" (богова пита), близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”.

Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита.

След Архангеловден българския народ вярвал че започват "Мратинци", "Вълчите празници". Подобно на предшестващия "Мишкин ден" се спазвали обичаи, които да предпазят хората от злини.

Българската църква отбелязва на същия ден : Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели

Имен ден имат: Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая
Коментари
2015-11-07 #1
george
работни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Рангелово блюдо
· Печени ябълки
· Задушница - живот в града на мъртвите
· Любовта над материята. Архангелова задушница е...
· Ангелите-пазители и децата
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Архангелова задушница
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кукерите - силата да прогоним злите сили
Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. В Банско идват на Нова година,...
Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
Краят на лятото винаги носи тъга. Опитваме се да запазим колкото се може по-дълго настроението, голите...
Идеалната прахосмукачка - II
Видове почистване ● Сухо – за стандартно почистване на дома и единствена функция за болшинството...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Какви аксесоари да добавим в банята?
Банята, за мнозина, е повече от място за ежедневни ритуали на хигиена. Тя е мястото, където можем да...
Пролетна украса - Цветя от хартия
Здравейте, това е част от пролетно- великденската ни украса. Разбира се, имах и помощник - дъщеря ми...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
Сдобили сме се с ново жилище или искаме да ремонтираме старото? И в двата случая ни очаква едно вълнуващо...
Ръчна изработка – красота, терапия и антикризисна мярка
Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или малко планинско село, задължително...
Направи си сама... бижу 
Дизайнерско, оригинално, специално изработен модел, лимитирана серия – все изрази, които означават едно...
Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Зимата е обичан и предпочитан сезон не само за много хора, но и за техните кучета – повечето обожават...
Начини за отопляване
След последните студени дни все повече се усеща наближаващата зима. Някои са подготвени за този период,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook