Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер


Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.

Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.

От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.

Тези продукти можете да комбинирате в различни ястия. Например традиционните пълнени пиперки (най-добре сушени), можете да приготвите както с ориз, така и със зрял боб. Сармите също могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Последните освен с ориз, можете да напълните също така с булгур и сушени сливи. Баниците могат да бъдат не само солени, например зелник, но и сладки – тиквеник, но задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната трапеза не се пие вода, а се приготвя ошав от сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи.

Не забравяйте и обредната пита с пара. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

Всичките ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става. Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. За да спазите напълно традицията, не прибирайте масата след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.


Коментари
2018-12-20 #9
Добра домакиня
Много полезно
2017-12-23 #8
иваило
човек винаги се учи по нещо,
2016-12-08 #7
Anita
То кой нея обича
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
Вторник
3
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да украсим дома си с: Пролетни цветя на масата
Пролетните празници наближават: Цветница, Лазаровден, Великден, Гергьовден - дни, в който се събираме...
За здрав и здравословен сън - променете спалнята си
Спалнята е едно от най-важните помещенията в дома, защото на практика там прекарваме най-много време,...
Кои параметри да гледаме при избор на климатици за отопление
Да се избере климатик сред различните типове уреди и характеристики на отделните марки е нелесна задача....
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Благовещение - 25 март
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или...
Боклукът – един по-различен поглед
Вярно е, че боклукът може да каже много за своя стопанин. Не случайно криминалистите във филмите първо...
Съвети за по-топъл дом през зимата
Отново сме в началото на поредния отоплителен сезон и би било полезно да помислим преди големите студове...
Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак...
Сътворете си сами кутийка за бижута
Имате нужда да творите, но за съжаление не сте нито художник, нито поетеса, нито пък фотограф. Дори обаче...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook