Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквеник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди началото на постите. За мен тиквеникът е един от най-любимите ми десерти. За направата му използвам тиква цигулка, която е толкова крехка, че не е необходима нито да я варите предварително, нито да я запържвате. Така се запазва не само свежият плодов вкус, но и ценните минерали и витамини, от които тиквата изобилства. Ето и моята рецепта:

1 пакет точени кори
1кг. обелена и изчистена от семките тиква тип цигулка
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч нарязани орехи
½ пакетче канела
олио за намазване
пудра захар и ванилия за поръсване


Тиквата се настъргва и леко се изстисква през марля. Така тиквеникът не става клисав, а получения сок се използва за заливане по време на печенето. Затова го запазете. В купа объркайте тиквата, нарязаните орехи, захарта и канелата. Намазнете и посипете с брашно подходяща тава и сложете първата кора. Първо я намажете с олио и след това разпределете върху нея 3-4 лъжици от плънката. По същия начин слагайте ред кора, ред плънка, докато продуктите свършат. Най-отгоре трябва да остане кора, която също се намазва с олио. Можете да направите тиквеника и във вита форма.

Сложете сладкиша да се пече в предварителнно загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. На средата на печенето отворете фурната и го полейте с малко тиквен сок, за да остане сочен отгоре. Продължете печенето, докато кората леко се зачерви. Както всички баници и тази трябва да се остави да „обиколи нивата си”. Поръсете още малко от тиквения сок и сложете хавлиена кърпа върху тавата за около половин час. След като тиквеника изстине го поръсете с малко пудра захар, смесена с 2-3 пакетчета ванилия

Коментари
2011-11-13 #4
nela
довОлна сам мн от ваз и ресептите ВИрадвам се 4е ви има
2009-11-13 #3
Цвети
мхмммм...Най- хубавото на тези корички е, когато нещото се пече, мнооого хубаво мирише, приказно. Слагам винаги там където му отива))
2009-11-13 #2
Iskra
С портокалови и лимонови корички наистина вкусът става вълшебен. Аз ги слагам, когато правя щрудел.
2009-11-13 #1
Цвети
Още към тиквената тема) Аз слагам лимонени и портокалови корички с канела - мирише толкова екзотично, а си е тиквеник, нали. Нашенски
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Леща с тиква и индийски подправки
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Семейно по Коледа или не съвсем
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook