Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквеник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди началото на постите. За мен тиквеникът е един от най-любимите ми десерти. За направата му използвам тиква цигулка, която е толкова крехка, че не е необходима нито да я варите предварително, нито да я запържвате. Така се запазва не само свежият плодов вкус, но и ценните минерали и витамини, от които тиквата изобилства. Ето и моята рецепта:

1 пакет точени кори
1кг. обелена и изчистена от семките тиква тип цигулка
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч нарязани орехи
½ пакетче канела
олио за намазване
пудра захар и ванилия за поръсване


Тиквата се настъргва и леко се изстисква през марля. Така тиквеникът не става клисав, а получения сок се използва за заливане по време на печенето. Затова го запазете. В купа объркайте тиквата, нарязаните орехи, захарта и канелата. Намазнете и посипете с брашно подходяща тава и сложете първата кора. Първо я намажете с олио и след това разпределете върху нея 3-4 лъжици от плънката. По същия начин слагайте ред кора, ред плънка, докато продуктите свършат. Най-отгоре трябва да остане кора, която също се намазва с олио. Можете да направите тиквеника и във вита форма.

Сложете сладкиша да се пече в предварителнно загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. На средата на печенето отворете фурната и го полейте с малко тиквен сок, за да остане сочен отгоре. Продължете печенето, докато кората леко се зачерви. Както всички баници и тази трябва да се остави да „обиколи нивата си”. Поръсете още малко от тиквения сок и сложете хавлиена кърпа върху тавата за около половин час. След като тиквеника изстине го поръсете с малко пудра захар, смесена с 2-3 пакетчета ванилия

Коментари
2011-11-13 #4
nela
довОлна сам мн от ваз и ресептите ВИрадвам се 4е ви има
2009-11-13 #3
Цвети
мхмммм...Най- хубавото на тези корички е, когато нещото се пече, мнооого хубаво мирише, приказно. Слагам винаги там където му отива))
2009-11-13 #2
Iskra
С портокалови и лимонови корички наистина вкусът става вълшебен. Аз ги слагам, когато правя щрудел.
2009-11-13 #1
Цвети
Още към тиквената тема) Аз слагам лимонени и портокалови корички с канела - мирише толкова екзотично, а си е тиквеник, нали. Нашенски
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Леща с тиква и индийски подправки
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Семейно по Коледа или не съвсем
· "Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
Вторник
18
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook