Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Текила на разсъмване - цялата страст на лятото



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои поне един вид твърд алкохол - водка, уиски, джин, ром, текила. Може би всички свързваме лятото с класическото Мохито, а най-популярен в света да е коктейлът Мартини. Но в един коктейл с нежно име - Маргарита, откриваме любимата на много хора текила.

Оказва се, че тя е много по-специално и изискано питие, отколкото дори не сте си помисляли, че е. Вкусът й няма как да се сбърка, а съдържанието на алкохол, противно на разпространената й слава, не е по-голямо от това в останалите спиртни напитки - 38% / vol 76 (установен градус). Интересен факт е проучване, което гласи, че захарите, съдържащи се в растението, от което се прави текилата, могат да понижат нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и да спомогнат за свалянето на излишни килограми. Каква по-хубава новина от тази за нас жените?! А иначе си знаем, че алкохолът е доста калоричен. Освен това, ако ви боли корем, текилата също може да помогне.


История на "вулканичната" текила

Историята на текилата е хилядолетна. Смята се, че подобна на нея напитка била приготвяна 300 години преди Христа. Още ацтеките, населявали Мексико по това време, извличали сок от растението синьо агаве, който им служил за направата на специално церемониално вино, наречено “pulque”. През 1519 година испанците завладяват Мексико и показват на местните метода на дестилацията. През 1600 година в западната част на Мексико в малкия град Текила, в своята хасиенда, дон Педро Санчес маркиз Алтамира основал първата фабрика за варене на текила. Широкото й разпространение започнало през 80-те години на 19 век, след разцвета на железопътните линии. Тогава текилата започнала да се изнася и за Европа.


Насаждения със синьо агаве, Мексико

Избухналата революция в Мексико през 1910 година, превърнала това питие в символ на национално освобождение. Световна известност й донесли и Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Чак през 1974 г. пък мексиканските и производители получили правото да използват името „текила” на световния пазар.

Днес има над 300 вида текила.


На етикета на истинската такава, обаче задължително присъства надписът Denominacion de Origon, който е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието „текила“ в съответствие с региона на произхода й, а също така и цифрите от сертификат NOM-006-SCFI-1994, гарантиращи качеството.


Как и от какво се прави текила?

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, има нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Поради посочените причини този сироп все по-често започва да се явява заместител на захарта в световен мащаб.
Но нека се върнем на синьото агаве (Agave tequilana Weber), от което се прави текилата. Познати са около 400 вида агаве, като по-голямата част от тях служат за производството на текила и мескал. Агавето всъщност е бодливо растение, виреещо в слънчеви територии, на около 1800 м надморска височина. Достига височина до 5 метра, а листата му - дължина до 3 метра. Въпреки бодлите, не е кактус и все още се водят спорове около принадлежността му. Спор няма в това, че растението достига зрелост на около петата си година, а сок за дестилация от него се извлича чак, когато е достигнало 12-годишна възраст. Сърцевината му, от която се извлича сокът, прилича на гигантски ананас и тежи от 40 до 90 килограма. Смята се, че най-добрата текила е тази, която отлежава поне 4-5 години и то в дъбови бъчви.

Като цяло има няколко основни вида текила:

Бяла текила (сребърна)- престояваща до два месеца в метални цистерни и използваща се основно за плодови коктейли.
Златна текила (млада) - овкусена с карамел, доста сладка и много подходяща за шотове.
Отпочинала - отлежала минимум 60 дни в дървени бъчви и продаваща се най-много заради неповторимия си вкус.
Много отлежала – най-скъпата, отлежаваща във френски дъбови бъчви поне година.

Какво е мескал?

"Мескал" всъщност се нарича всяка спиртна напитка, дестилирана от който и да е вид агаве. Методът на дестилация при мескала е различен от този при текилата и затова той има и различен аромат и вкус от типичната текила. За някои видове мескал (не текила, както се бъркат много хора) е характерно поставянето на червей (ларва на пеперудата нощенка), закачен на гърлото на бутилката. Всъщност, червеят се намира в памучна торбичка и е стрит на прах, в „компанията” на сол и лют червен пипер. Въпросните съставки се изсипват в бутилката с мескала, преди консумация.

Как предпочитаме да пием текила?

Текила на местния диалект означава "вулкан" Същински вулкан настъпва и когато решите да си сипете една „агаве”. Начинът на консумация е особено впечатляващ, а вкусовото усещане определено наподобява изригващ вулкан. В същото време текилата е силната съставка на не един и два популярни коктейла.



Най-известният метод на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта, между палеца и показалеца се изстисква резенче лимон и се поръсва със сол, която бързо се облизва и на екс се изпиват 50 мл текила. След това се взема парченце лимон или зелен лайм. Текила може да пиете и с доматен сок и сок от лайм, с добавени малки люти чушлета. Коктейлите, които се приготвят с текила са Маргарита (Margaritta), Текила сънрайз (Tequila Sunrise), Матадор (Matador), Палома (Paloma) и много, много техни вариации.

Наздраве за...лятото!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
Четвъртък
5
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook