Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Текила на разсъмване - цялата страст на лятото



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои поне един вид твърд алкохол - водка, уиски, джин, ром, текила. Може би всички свързваме лятото с класическото Мохито, а най-популярен в света да е коктейлът Мартини. Но в един коктейл с нежно име - Маргарита, откриваме любимата на много хора текила.

Оказва се, че тя е много по-специално и изискано питие, отколкото дори не сте си помисляли, че е. Вкусът й няма как да се сбърка, а съдържанието на алкохол, противно на разпространената й слава, не е по-голямо от това в останалите спиртни напитки - 38% / vol 76 (установен градус). Интересен факт е проучване, което гласи, че захарите, съдържащи се в растението, от което се прави текилата, могат да понижат нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и да спомогнат за свалянето на излишни килограми. Каква по-хубава новина от тази за нас жените?! А иначе си знаем, че алкохолът е доста калоричен. Освен това, ако ви боли корем, текилата също може да помогне.


История на "вулканичната" текила

Историята на текилата е хилядолетна. Смята се, че подобна на нея напитка била приготвяна 300 години преди Христа. Още ацтеките, населявали Мексико по това време, извличали сок от растението синьо агаве, който им служил за направата на специално церемониално вино, наречено “pulque”. През 1519 година испанците завладяват Мексико и показват на местните метода на дестилацията. През 1600 година в западната част на Мексико в малкия град Текила, в своята хасиенда, дон Педро Санчес маркиз Алтамира основал първата фабрика за варене на текила. Широкото й разпространение започнало през 80-те години на 19 век, след разцвета на железопътните линии. Тогава текилата започнала да се изнася и за Европа.


Насаждения със синьо агаве, Мексико

Избухналата революция в Мексико през 1910 година, превърнала това питие в символ на национално освобождение. Световна известност й донесли и Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Чак през 1974 г. пък мексиканските и производители получили правото да използват името „текила” на световния пазар.

Днес има над 300 вида текила.


На етикета на истинската такава, обаче задължително присъства надписът Denominacion de Origon, който е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието „текила“ в съответствие с региона на произхода й, а също така и цифрите от сертификат NOM-006-SCFI-1994, гарантиращи качеството.


Как и от какво се прави текила?

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, има нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Поради посочените причини този сироп все по-често започва да се явява заместител на захарта в световен мащаб.
Но нека се върнем на синьото агаве (Agave tequilana Weber), от което се прави текилата. Познати са около 400 вида агаве, като по-голямата част от тях служат за производството на текила и мескал. Агавето всъщност е бодливо растение, виреещо в слънчеви територии, на около 1800 м надморска височина. Достига височина до 5 метра, а листата му - дължина до 3 метра. Въпреки бодлите, не е кактус и все още се водят спорове около принадлежността му. Спор няма в това, че растението достига зрелост на около петата си година, а сок за дестилация от него се извлича чак, когато е достигнало 12-годишна възраст. Сърцевината му, от която се извлича сокът, прилича на гигантски ананас и тежи от 40 до 90 килограма. Смята се, че най-добрата текила е тази, която отлежава поне 4-5 години и то в дъбови бъчви.

Като цяло има няколко основни вида текила:

Бяла текила (сребърна)- престояваща до два месеца в метални цистерни и използваща се основно за плодови коктейли.
Златна текила (млада) - овкусена с карамел, доста сладка и много подходяща за шотове.
Отпочинала - отлежала минимум 60 дни в дървени бъчви и продаваща се най-много заради неповторимия си вкус.
Много отлежала – най-скъпата, отлежаваща във френски дъбови бъчви поне година.

Какво е мескал?

"Мескал" всъщност се нарича всяка спиртна напитка, дестилирана от който и да е вид агаве. Методът на дестилация при мескала е различен от този при текилата и затова той има и различен аромат и вкус от типичната текила. За някои видове мескал (не текила, както се бъркат много хора) е характерно поставянето на червей (ларва на пеперудата нощенка), закачен на гърлото на бутилката. Всъщност, червеят се намира в памучна торбичка и е стрит на прах, в „компанията” на сол и лют червен пипер. Въпросните съставки се изсипват в бутилката с мескала, преди консумация.

Как предпочитаме да пием текила?

Текила на местния диалект означава "вулкан" Същински вулкан настъпва и когато решите да си сипете една „агаве”. Начинът на консумация е особено впечатляващ, а вкусовото усещане определено наподобява изригващ вулкан. В същото време текилата е силната съставка на не един и два популярни коктейла.



Най-известният метод на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта, между палеца и показалеца се изстисква резенче лимон и се поръсва със сол, която бързо се облизва и на екс се изпиват 50 мл текила. След това се взема парченце лимон или зелен лайм. Текила може да пиете и с доматен сок и сок от лайм, с добавени малки люти чушлета. Коктейлите, които се приготвят с текила са Маргарита (Margaritta), Текила сънрайз (Tequila Sunrise), Матадор (Matador), Палома (Paloma) и много, много техни вариации.

Наздраве за...лятото!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Четвъртък
20
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Как да направим плато сирена? (видео)
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook