Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изпитана рецепта за домашна горчица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път използвам освен бели синапени семена и черни. Бях зачела някъде, че те правят горчицата още по-люта, затова реших, че тук ще са 50/50 като съотношение на двата вида. На практика обаче се оказа, че в първите два дни горчицата беше много горчива! Казах си, значи затова ли й казват горчица!

Дължа го на черния синап, никога през годините не съм постигала подобен вкус в домашната горчица, когато съм я приготвяла с бял (жълт) синап. След 5 дни в хладилника обаче, този, уж, горчив вкус с черен синап - изчезна. Предполагам има химическо обяснение на процеса, но не съм търсила информация. Ако искате си я направете само с бял синап. С него можете да получите и абсолютно гладка консистенция.

Синапеното семе, което може да откриете във всякакви магазини за подправки и по щандовете за подправки, у дома е много уважавана подправка покрай любовта ни към индийската кухня. За мен подправките не са просто вкус - те са лечебни добавки, които работят за здравето и духа. Така и разбирам идеята за готвенето на храна в котешката кухня.


Синапеното семе е богато на омега 3 и 6 мастни киселини, селен, магнезий, калций, фосфор, манган, калий - ако ми следите мисълта. Превенцията е най-доброто здраве.

150 гр. синапено семе
50 мл. бяло сухо вино/вода
200+ мл. ябълков оцет
сол, захар на вкус
хрян - по желание

Аз съм тази, която преди над 10 години никой на света не можеше да накара да яде горчица, колкото и да е лека, овкусена и т.н. И пак аз съм тази, която в последните 5 години не само яде, но и иска да е люта, много люта и ароматна, а такава, каквато искам, не откривам. Затова тук има и настърган хрян, за есктра люто, но вие си го пропуснете, ако не ви допада.

За мен завинаги ще остане тайна защо в много от горчиците има всякакви добавки и химии. Синапеното семе е естествен консервант и с месеци в буркана не може да развали тази горчица, още повече, че в нея има и ябълков оцет, сол, захар - отново природни консерванти.

За горчицата - накиснете синапа във вода за 2-3 дни, през това време го измивайте, аз когато се сетя, вие - когато се сетите също, но не по-малко от 4-5 пъти за периода. Имайте предвид, че като всяко семе, накиснато във вода, ароматите не са от най-приятните - изплаквайте добре, за мен лично най-удобно ми е да го правя в цедка.

Отцедения набъбнал синап пасирам първоначално с бялото вино (може и без него - заместете с изворна вода) и малко ябълков оцет, сол, захар - последните 2 ги оставям по ваш вкус, опционално - 1 с.л хрян.

Постепенно добавям още и още ябълков оцет, колкото искам да е течна горчицата, може да ви трябва и повече от описаните милилитри. С добавянето на киселина ще трябва да откриете и колко още сол и захар да добавите, за да получите точната комбинация между горчиво-кисело-сладко-солено.

Това е всичко.

В хладилника може да остане много дълго, да си я ползвате за зеленчуци, меса, за мариноване, за добавка към сосове.

Следете Котка в кухнята за още интересни, изпитани в котешката кухня, рецепти, тънкости и кулинарни вдъхновения.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook