Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изпитана рецепта за домашна горчица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път използвам освен бели синапени семена и черни. Бях зачела някъде, че те правят горчицата още по-люта, затова реших, че тук ще са 50/50 като съотношение на двата вида. На практика обаче се оказа, че в първите два дни горчицата беше много горчива! Казах си, значи затова ли й казват горчица!

Дължа го на черния синап, никога през годините не съм постигала подобен вкус в домашната горчица, когато съм я приготвяла с бял (жълт) синап. След 5 дни в хладилника обаче, този, уж, горчив вкус с черен синап - изчезна. Предполагам има химическо обяснение на процеса, но не съм търсила информация. Ако искате си я направете само с бял синап. С него можете да получите и абсолютно гладка консистенция.

Синапеното семе, което може да откриете във всякакви магазини за подправки и по щандовете за подправки, у дома е много уважавана подправка покрай любовта ни към индийската кухня. За мен подправките не са просто вкус - те са лечебни добавки, които работят за здравето и духа. Така и разбирам идеята за готвенето на храна в котешката кухня.


Синапеното семе е богато на омега 3 и 6 мастни киселини, селен, магнезий, калций, фосфор, манган, калий - ако ми следите мисълта. Превенцията е най-доброто здраве.

150 гр. синапено семе
50 мл. бяло сухо вино/вода
200+ мл. ябълков оцет
сол, захар на вкус
хрян - по желание

Аз съм тази, която преди над 10 години никой на света не можеше да накара да яде горчица, колкото и да е лека, овкусена и т.н. И пак аз съм тази, която в последните 5 години не само яде, но и иска да е люта, много люта и ароматна, а такава, каквато искам, не откривам. Затова тук има и настърган хрян, за есктра люто, но вие си го пропуснете, ако не ви допада.

За мен завинаги ще остане тайна защо в много от горчиците има всякакви добавки и химии. Синапеното семе е естествен консервант и с месеци в буркана не може да развали тази горчица, още повече, че в нея има и ябълков оцет, сол, захар - отново природни консерванти.

За горчицата - накиснете синапа във вода за 2-3 дни, през това време го измивайте, аз когато се сетя, вие - когато се сетите също, но не по-малко от 4-5 пъти за периода. Имайте предвид, че като всяко семе, накиснато във вода, ароматите не са от най-приятните - изплаквайте добре, за мен лично най-удобно ми е да го правя в цедка.

Отцедения набъбнал синап пасирам първоначално с бялото вино (може и без него - заместете с изворна вода) и малко ябълков оцет, сол, захар - последните 2 ги оставям по ваш вкус, опционално - 1 с.л хрян.

Постепенно добавям още и още ябълков оцет, колкото искам да е течна горчицата, може да ви трябва и повече от описаните милилитри. С добавянето на киселина ще трябва да откриете и колко още сол и захар да добавите, за да получите точната комбинация между горчиво-кисело-сладко-солено.

Това е всичко.

В хладилника може да остане много дълго, да си я ползвате за зеленчуци, меса, за мариноване, за добавка към сосове.

Следете Котка в кухнята за още интересни, изпитани в котешката кухня, рецепти, тънкости и кулинарни вдъхновения.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Понеделник
20
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook