Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изпитана рецепта за домашна горчица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път използвам освен бели синапени семена и черни. Бях зачела някъде, че те правят горчицата още по-люта, затова реших, че тук ще са 50/50 като съотношение на двата вида. На практика обаче се оказа, че в първите два дни горчицата беше много горчива! Казах си, значи затова ли й казват горчица!

Дължа го на черния синап, никога през годините не съм постигала подобен вкус в домашната горчица, когато съм я приготвяла с бял (жълт) синап. След 5 дни в хладилника обаче, този, уж, горчив вкус с черен синап - изчезна. Предполагам има химическо обяснение на процеса, но не съм търсила информация. Ако искате си я направете само с бял синап. С него можете да получите и абсолютно гладка консистенция.

Синапеното семе, което може да откриете във всякакви магазини за подправки и по щандовете за подправки, у дома е много уважавана подправка покрай любовта ни към индийската кухня. За мен подправките не са просто вкус - те са лечебни добавки, които работят за здравето и духа. Така и разбирам идеята за готвенето на храна в котешката кухня.


Синапеното семе е богато на омега 3 и 6 мастни киселини, селен, магнезий, калций, фосфор, манган, калий - ако ми следите мисълта. Превенцията е най-доброто здраве.

150 гр. синапено семе
50 мл. бяло сухо вино/вода
200+ мл. ябълков оцет
сол, захар на вкус
хрян - по желание

Аз съм тази, която преди над 10 години никой на света не можеше да накара да яде горчица, колкото и да е лека, овкусена и т.н. И пак аз съм тази, която в последните 5 години не само яде, но и иска да е люта, много люта и ароматна, а такава, каквато искам, не откривам. Затова тук има и настърган хрян, за есктра люто, но вие си го пропуснете, ако не ви допада.

За мен завинаги ще остане тайна защо в много от горчиците има всякакви добавки и химии. Синапеното семе е естествен консервант и с месеци в буркана не може да развали тази горчица, още повече, че в нея има и ябълков оцет, сол, захар - отново природни консерванти.

За горчицата - накиснете синапа във вода за 2-3 дни, през това време го измивайте, аз когато се сетя, вие - когато се сетите също, но не по-малко от 4-5 пъти за периода. Имайте предвид, че като всяко семе, накиснато във вода, ароматите не са от най-приятните - изплаквайте добре, за мен лично най-удобно ми е да го правя в цедка.

Отцедения набъбнал синап пасирам първоначално с бялото вино (може и без него - заместете с изворна вода) и малко ябълков оцет, сол, захар - последните 2 ги оставям по ваш вкус, опционално - 1 с.л хрян.

Постепенно добавям още и още ябълков оцет, колкото искам да е течна горчицата, може да ви трябва и повече от описаните милилитри. С добавянето на киселина ще трябва да откриете и колко още сол и захар да добавите, за да получите точната комбинация между горчиво-кисело-сладко-солено.

Това е всичко.

В хладилника може да остане много дълго, да си я ползвате за зеленчуци, меса, за мариноване, за добавка към сосове.

Следете Котка в кухнята за още интересни, изпитани в котешката кухня, рецепти, тънкости и кулинарни вдъхновения.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Вторник
18
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook