Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Запазим полезните белтъчини


На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната му обработка се губят голяма част от полезните вещества. Така пържолата ви може да има не само съмнителна хранителната стойност, но и отвратителен вкус. Как да избегнем това?

Основният принцип при приготвяне на месото е максимално да запазим белтъчините му. Затова трябва да помним, че белтъкът се пресича при температура 60-65°С. Това е най-подходящата температура, при която да сложим месото в бульона, без опасност повечето полезни вещества да се разтворят и да преминат във водата. И все пак зависи какъв ефект искате да постигнете. Ако желаете да акцентирате върху вкусът на месото, го варете на силен огън при постоянно кипене и повечето белтъчини ще останат в месото. Но ако за вас е по-важен вкусът на бульона, приготвяйте супата при едва забележимо кипене – така ще стане с много по-наситен аромат. И в двата случая обаче не я преварявайте – месото няма да омекне повече, но ще замътите бульона.

При печенето на месо най-важното е да съхраните сочността му. Това лесно може да се постигне като още в първите минути на термичната обработка „запечатaте” соковете му във вътрешността. Сложете месото в силно загрят тиган и бързо го запечете от всички страни, за да се образува коричка. След бързото запичане за минута, продължете приготвянето на месото на бавен огън. По този начин всички видове месо ще запазят своите сокове.

За говеждата пържола е допустимо да има кръв. Един от най-вкусните начини за приготвянето й е т.н. ростбиф. Бързо запеченото (запечатано) в сгорещена мазнина месо се натрива със сол и подправки и се пече в предварително затоплена фурна (180°С) и постепенно температурата се намалява. В резултат месото получава хрупкава коричка и сочна вътрешност. Цветът на пържолата е на слоеве – тъмен в близост до коричката и нежно-розов в средата.

Свинското месо има много по-нежна структура и не се нуждае от дълга термична обработка. Най-популярният му начин за приготвяне е пържолата. По правило месото се начуква само от едната страна. Това нарушава структурата на мускулните влакна и месото става по-крехко. Имайте предвид обаче, че при тази обработка се снижава и хранителната ценност на месото и се губят голяма част от белтъчините, затова начуквайте пържолите само колкото е необходимо.

Агнешкото месо е изключително мазно и за разлика от свинската мазнина, лойта му не е годна за консумация. За да не се втвърди скоро след приготвянето на ястието и за да запазите за по-дълго вкусовите му качества, най-добре е да я отстраните.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешко в шоколадов сос
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook