Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено.
Както всички знаем, свинското се води не от най-добрите меса. Имам идея от гледна точка здравословност защо - ама от там насетне - нямам.
Така или иначе е възможно да ви изненадам, но свинското бонфиле си е еквивалентно на пилешко бяло месо по мазнини, че с няколко процента и по-добро, нищожни, разбира се. Точно толкова диетично. От тук следва веднага да ни мигне лампичката, че тази част на месото не обича да го държиш много на топлина, най-ужасното ми нещо е сухо бяло месо - просто не мога и да го опитам.

И тук е простата сложност. И така:

Първо - това не само за бонфилето, а и за всякакъв вид месо, не може да бъде извадено от хладилник и хоп на котлона. Едни 2 часа си иска стайна температура. Искам да усетя вкус и най-вече текстура, затова тук нямам никакви забележителни подправки - сол, черен пипер, сумак и много малко прясна мащерка, която ще пусна в тигана, докато всичко се случва. Опционално си е добре и сушен риган, но може и въобще нищо.

Второ - още преди да започна всичко си пускам фурната на 200 градуса, ще ви кажа защо.
В тиган слагам малко масло и малко зехтин, ако добавя само масло бързо ще изгори белтъка от маслото и това няма да ви се понрави като вкус. Измивам и подсушавам глава чесън, отрязвам я малко над средата и я добавям с отрязаното към мазнината - шлюпките са цар на вкуса и тук.

Запечатвам от 4 страни бон филето за по 2 минути всяка страна, изстискавам с длан половин портокал, целта е да останат соковете вътре, а и точно заради това ще сложим месото в по-гореща фурна, искаме добро изпичане отвън, без сурови елементи отвътре, във фурната му трябва 10 минути печене.
И много важно. Изваждаме бон филето и го оставяме да отпочине за едни поне 10 минути и в никакъв случай не го режем. Така то ще дръпне соковете си, ще продължи много нежна топлинна обработка и накрая ще се радвате не на подметка, а не нещо, което си заслужава всяка хапка.
За всяко месо без мазнини това правило важи - запечатване, силна фурна, почивка.

Искам розов цвят, т.е средно изпечено. Това е техниката, с която и вие може да го постигнете.
Коментари
2022-12-26 #3
Марина
Уникално вкусно се получава всеки път слагам сока на целия портокал, става чуден сос. Сърдечно благодаря за рецептата!
2022-05-27 #2
Инна Георгиева
След запечатване в тиган от всички страни по 2 минути всяка се пече в загрята предварително фурна на 200 градуса с вентилатор за 10-15 минути.
2022-05-26 #1
КVM
на вентилатор ли се пече или без и трябва ли тавата да е покрита с фолио
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Пикантни чили догс
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook