Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза


На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа и сядали на богати трапези в които задължително присъствало овнешкото, яхния с петел или кокошка (в зависимост дали именника е жена или мъж), печени ябълки и тиква.
Предлагам ви няколко ястия характерни за Димитровденската трапеза:
1 кг овнешко месо
4-5 домата
3-4 зелени пиперки
2 патладжана
150 г бамя
4-5 картофа
150 грама зелен фасул
4 глави лук
1-2 люти чушлета
150 мл олио
1 ч.л черен пипер
магданоз
сол

Овнешки гювеч
Предварително нарязваме и посоляваме патладжана за да се отцеди горчивия сок. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на парчета. Посоляваме нареждаме в пръстен гювеч добавяме мазнина и запържваме. Всички зеленчуци се нарязват и заедно с патладжана запържват също. Добавя се топла вода, черен пипер и сол на вкус. Печем на слаба фурна докато изври водата като по време на печенето разбъркваме 1-2 пъти. След изваждане от фурната поръсваме със ситно нарязан магданоз.

В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои места се спазва Димитровска задушница, на която се раздава варено жито и питки за помен.

Питки със сирене за Димитровска задушница
1 кофичка мляко
1 яйце + 1 за намазване
½ ч.л сода бикарабонат
сирене
Сол
Брашно


Омесва се умерено твърдо тесто. Разстиламе на лист с дебелина 2 см. Отгоре се настъргва сирене, след което сгъваме на квадрат. Омесва се отново разстила се и се нарязва на ромбчета. Питките се нареждат в намаслена тава, намазват се с разбито яйце и се пече на умерена фурна.
1 петел /или кокошка/
1 кг лук
1-2 г домата
1/2 морков
20 мл доматено пюре
130 г масло
1 ч.л червен пипр
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
20-30 грама брашно


Петел яхния
Нарязваме петела на порции. В маслото задушаваме нарязания на месечинки лук. Добавяме месото, червения пипер, настърганите на ренде морков и домати, сол, и малко вода.
Когато месото омекне, препичаме брашното, размиваме с малко студена вода и добавяме към яхнията. Оставяме да поври около 10 минути, изключваме от котлона и поръсваме с магданоз.





1 кг брашно
1,5 кг ябълки
25 г мая
100 г захар
200 мл олио
100 орехи смлени
1 и ½ ч.ч вода
кора от 1 лимон
щипка со
Димитровска пита с ябълки
Разтваряме маята в топлата вода докато втаса. Изсипваме я в брашното, добавяме половината олио и замесваме меко тесто. Разделяме на три части – и разточваме три кори.
Ябълките настъргваме, добавяме захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – ако ябълките са много сочни и сместа става много течна, може да се добави малко галета.
В намазнена и набрашнена тава слагаме първата кора, отгоре изсипваме половината от сместа, поставяме втората кора, изсипваме останката от плънката и похлупваме с третата кора. Печем до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.



Ако на Димитровден нямате възможност да приготвите някой от горните гозби, то поне спазете традицията за пиле на масата. Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката.

Пиле на сол
1 пиле
1 пакет сол


Пилето се измива и подсушава много добре. В тава изсипваме пакета със сол и върху него поставяме пилето. Печем на 200 градуса за 50-60 минути.. Веднага след изпичането го изваждаме от солта.


Коментари
2013-10-26 #3
Татана
Към Десислава, която я кръена на двама дядовци..... и си празнува именния ден на техния ден. Пък Десислава - нищо общо с името Димитър! Язък за двамата дядовци!
2013-10-24 #2
Десислава Ив. Симеонова
Аз съм кръстена на двамата ми дядовци, и двамата ДИМИТРОВЦИ. От години си правя имения ден именно на Димитровден. Чудесен повод да почетем традицията и да се надявам да получа дребни подаръчета....
2010-10-09 #1
neli
е това е чудесно улеснение за всяка уважаваща себеси домакина ако иска да изненада любимият си именник (y )
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Димитровден - български традиции и обичаи
· Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
· Св. Димитър - Покровител на българите
· Банички с ябълки
· Ябълков кейк
· Печена тиква
· Варено жито за Задушница
· Задушниците
· Архангелова задушница
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
Понеделник
14
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook