Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кекс с тиква



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински задължения и въпреки това ви се иска да направите още нещо. По желание, не по задължение...

Така се почувствах снощи и макар да минаваше дванадесет часа, реших да спретна този кекс с останалите няколко парчета тиква, които се чудех как да оползотворя.
Продукти:

2 ч.ч. настъргана тиква
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.ч. олио
1 ч. счукани орехи
3 ч.ч. брашно
1 ч.л канела
* по желание сушени боровинки или стафиди


Към настърганата тиква се добавя захарта и се оставя да престои четвърт час. Добавяте олиото, чаша топла вода с разтворена в нея хлебна сода, канела, орехите и постепенно, бъркайки, добавяте и брашното. Наскоро купих сушени червени боровинки и макар да не присъстват в рецептата, добавих и две шепи от тях.

Изсипвате сместа в намазнена и набрашнена тефлонова форма за кекс или тавичка и печете на умерена температура до готовност. Фурната трябва да бъде предварително загрята.




Притихналата къща замириса на тиква, орехи, канела...


Макар и да съм снимала кекса с кафе, признавам че първото топло парче бе комбинирано с ароматен Бейлис ликьор. Кексът се получи добре, с хрупкава коричка и мек отвътре. Хрупкавата коричка, както и наличието на боровинки най-вероятно няма да wи позволят да го нарежете на красиви и най-важното цели парчета, но ако не държите на естетиката, то те му придават страхотен вкус. Не на последно място бихте могли да приготвите кекса с дюли, ябълки или сладки моркови. Рецептата е подходяща за постещите и вегетарианци :)
Коментари
2020-12-18 #3
lili_vanili
Ехааааа 8 години по-късно, днес пак пека кекс с тиква!
2012-11-27 #2
Елмира Вичева
Изглежда чудесно.Трябва да се пробва задължително.Благодаря за рецептата!
2012-11-25 #1
Инна Георгиева
Чудно предложение, Лили
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Джинджифилова торта с портокали
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook