Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тархана чорба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си и поостана из шкафовете у дома. Малко след това съм опитвала супа тархана в съученичка и честно казано не успях да се впечатля. Не мисля, че защото не е била вкусна, а защото за едно дете домашната кухня е всичко, което може да възприемеш за ядливо, а у дома тя не се използваше, хехе. Всичко извън тази ти основа, на подобна възраст в общия случай изглежда - ами...странно.

Сега обаче откривам, че тази на практика инстантна супа - сигурно най-старата такава в кулинарната история, е просто гениална, особено в територии и ситуации, когато имаш нужда от калории и бързина.
Тарханата е сушен продукт, който прилича на слепени топченца брашно, приготвен основно от смляна пшеница, квас и кисело мляко, а от там насетне с вариращи добавки - лук, домати, пипер, мента, риган и т.н. Той е основа за чорби или яхнии, които искаш да приготвиш бързо.

Според повечето източници тя достига до нас благодарение на една от най-усъвършенстваната кухня в историята - Османската кухня, нещо като майката на кухните на много народи - затова и националните рецепти на балканските народи имат такава идентичност, а и не само - с оглед някогашните владения на Османската империя.

Според историческите сведения, думата "тар" се среща в първия изчерпателен речник на тюркските езици от 1072-1074 година, съставен от тюркския учен Махмуд ибн Хюсейн ибн Мохамед ал-Кашгари, като "кисело мляко, което се консервира през лятото за зимните месеци", а както вече стана ясно, киселото мляко е втората задължителна съставка в тарханата. Няколко века по-късно вече тарханата има отчетливо присъствие в архивите на Топкапъ сарай, който оставя забележително кулинарно присъствие и начало на много национални кухни.

На практика към тази супа може да добавяте очевидно и други зеленчуци, но според мен е важно да се спази нейната икономичност и продукти, които спазват основната й идея - бързината. Тархана може да намерите в турските магазини и у нас, освен ако не сте истински табиетлии и не сте си я приготвили и сами - което не е особено трудно, стига да имаш хубаво проветриво място през лятото. И мерак.

Тархана чорба

За 4 порции
100 гр. тархана
2 скилидки чесън
40 гр. масло - около 3 с.л. разтопено + 1 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. наситнена суха червена пиперка
1 с.л. доматено пюре - визирам това, което е като гъста паста.
Около 1,2 литра вода - тук вече варира каква гъстота искате.
1 ч.л. суха мента - честно казано тук малко се колебая дали да не използвате джоджен - аз лично гледам една "черна мента" на терасата, която суша, а тя няма нищо общо като вкус от коя да е купена мента за чай у нас (нали основно така си я използваме). Ако попаднете в турски магазин ще е най-сигурно, но ако не - заместете с купешки джоджен (гьозум, както е познат в някои други ширини у нас). Те са си от едно ботаническо семейство - просто подвидовете са различни и...там се крие леко разликата - но темата е дълга.

Тарханата заливаме с 2 чаши хладка вода и разбъркваме добре.
В тенджера на слаб огън добавяме маслото и олиото, слабият огън е важен - не искаме бързо почерняване на мазнината.
В мазнината добавям доматеното пюре и го пържа за кратко, добавям ментата, червените наситнени пиперки, чесънът, разбърквам още няколко пъти, добавяме накиснатата трахана и добавям, разбърквайки, останалата стоплена в кана вода. Овкусявам със сол. Варя около 15 минути, наглеждайки и разбърквайки супата.
От мен добавка и турски пушен червен пипер на люспи - лют - урфа бибер или така познат и като Исот. Смятам, че е перфектният за тази чорба.

#КоткаВкухнята #османскакухня #турскакухня #ТарханаЧорба

Ако искате да ми споделите дали ви хареса - елате в Котка в кухнята
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Четвъртък
5
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook