Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тархана чорба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си и поостана из шкафовете у дома. Малко след това съм опитвала супа тархана в съученичка и честно казано не успях да се впечатля. Не мисля, че защото не е била вкусна, а защото за едно дете домашната кухня е всичко, което може да възприемеш за ядливо, а у дома тя не се използваше, хехе. Всичко извън тази ти основа, на подобна възраст в общия случай изглежда - ами...странно.

Сега обаче откривам, че тази на практика инстантна супа - сигурно най-старата такава в кулинарната история, е просто гениална, особено в територии и ситуации, когато имаш нужда от калории и бързина.
Тарханата е сушен продукт, който прилича на слепени топченца брашно, приготвен основно от смляна пшеница, квас и кисело мляко, а от там насетне с вариращи добавки - лук, домати, пипер, мента, риган и т.н. Той е основа за чорби или яхнии, които искаш да приготвиш бързо.

Според повечето източници тя достига до нас благодарение на една от най-усъвършенстваната кухня в историята - Османската кухня, нещо като майката на кухните на много народи - затова и националните рецепти на балканските народи имат такава идентичност, а и не само - с оглед някогашните владения на Османската империя.

Според историческите сведения, думата "тар" се среща в първия изчерпателен речник на тюркските езици от 1072-1074 година, съставен от тюркския учен Махмуд ибн Хюсейн ибн Мохамед ал-Кашгари, като "кисело мляко, което се консервира през лятото за зимните месеци", а както вече стана ясно, киселото мляко е втората задължителна съставка в тарханата. Няколко века по-късно вече тарханата има отчетливо присъствие в архивите на Топкапъ сарай, който оставя забележително кулинарно присъствие и начало на много национални кухни.

На практика към тази супа може да добавяте очевидно и други зеленчуци, но според мен е важно да се спази нейната икономичност и продукти, които спазват основната й идея - бързината. Тархана може да намерите в турските магазини и у нас, освен ако не сте истински табиетлии и не сте си я приготвили и сами - което не е особено трудно, стига да имаш хубаво проветриво място през лятото. И мерак.

Тархана чорба

За 4 порции
100 гр. тархана
2 скилидки чесън
40 гр. масло - около 3 с.л. разтопено + 1 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. наситнена суха червена пиперка
1 с.л. доматено пюре - визирам това, което е като гъста паста.
Около 1,2 литра вода - тук вече варира каква гъстота искате.
1 ч.л. суха мента - честно казано тук малко се колебая дали да не използвате джоджен - аз лично гледам една "черна мента" на терасата, която суша, а тя няма нищо общо като вкус от коя да е купена мента за чай у нас (нали основно така си я използваме). Ако попаднете в турски магазин ще е най-сигурно, но ако не - заместете с купешки джоджен (гьозум, както е познат в някои други ширини у нас). Те са си от едно ботаническо семейство - просто подвидовете са различни и...там се крие леко разликата - но темата е дълга.

Тарханата заливаме с 2 чаши хладка вода и разбъркваме добре.
В тенджера на слаб огън добавяме маслото и олиото, слабият огън е важен - не искаме бързо почерняване на мазнината.
В мазнината добавям доматеното пюре и го пържа за кратко, добавям ментата, червените наситнени пиперки, чесънът, разбърквам още няколко пъти, добавяме накиснатата трахана и добавям, разбърквайки, останалата стоплена в кана вода. Овкусявам със сол. Варя около 15 минути, наглеждайки и разбърквайки супата.
От мен добавка и турски пушен червен пипер на люспи - лют - урфа бибер или така познат и като Исот. Смятам, че е перфектният за тази чорба.

#КоткаВкухнята #османскакухня #турскакухня #ТарханаЧорба

Ако искате да ми споделите дали ви хареса - елате в Котка в кухнята
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Четвъртък
23
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook