Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тархана чорба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си и поостана из шкафовете у дома. Малко след това съм опитвала супа тархана в съученичка и честно казано не успях да се впечатля. Не мисля, че защото не е била вкусна, а защото за едно дете домашната кухня е всичко, което може да възприемеш за ядливо, а у дома тя не се използваше, хехе. Всичко извън тази ти основа, на подобна възраст в общия случай изглежда - ами...странно.

Сега обаче откривам, че тази на практика инстантна супа - сигурно най-старата такава в кулинарната история, е просто гениална, особено в територии и ситуации, когато имаш нужда от калории и бързина.
Тарханата е сушен продукт, който прилича на слепени топченца брашно, приготвен основно от смляна пшеница, квас и кисело мляко, а от там насетне с вариращи добавки - лук, домати, пипер, мента, риган и т.н. Той е основа за чорби или яхнии, които искаш да приготвиш бързо.

Според повечето източници тя достига до нас благодарение на една от най-усъвършенстваната кухня в историята - Османската кухня, нещо като майката на кухните на много народи - затова и националните рецепти на балканските народи имат такава идентичност, а и не само - с оглед някогашните владения на Османската империя.

Според историческите сведения, думата "тар" се среща в първия изчерпателен речник на тюркските езици от 1072-1074 година, съставен от тюркския учен Махмуд ибн Хюсейн ибн Мохамед ал-Кашгари, като "кисело мляко, което се консервира през лятото за зимните месеци", а както вече стана ясно, киселото мляко е втората задължителна съставка в тарханата. Няколко века по-късно вече тарханата има отчетливо присъствие в архивите на Топкапъ сарай, който оставя забележително кулинарно присъствие и начало на много национални кухни.

На практика към тази супа може да добавяте очевидно и други зеленчуци, но според мен е важно да се спази нейната икономичност и продукти, които спазват основната й идея - бързината. Тархана може да намерите в турските магазини и у нас, освен ако не сте истински табиетлии и не сте си я приготвили и сами - което не е особено трудно, стига да имаш хубаво проветриво място през лятото. И мерак.

Тархана чорба

За 4 порции
100 гр. тархана
2 скилидки чесън
40 гр. масло - около 3 с.л. разтопено + 1 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. наситнена суха червена пиперка
1 с.л. доматено пюре - визирам това, което е като гъста паста.
Около 1,2 литра вода - тук вече варира каква гъстота искате.
1 ч.л. суха мента - честно казано тук малко се колебая дали да не използвате джоджен - аз лично гледам една "черна мента" на терасата, която суша, а тя няма нищо общо като вкус от коя да е купена мента за чай у нас (нали основно така си я използваме). Ако попаднете в турски магазин ще е най-сигурно, но ако не - заместете с купешки джоджен (гьозум, както е познат в някои други ширини у нас). Те са си от едно ботаническо семейство - просто подвидовете са различни и...там се крие леко разликата - но темата е дълга.

Тарханата заливаме с 2 чаши хладка вода и разбъркваме добре.
В тенджера на слаб огън добавяме маслото и олиото, слабият огън е важен - не искаме бързо почерняване на мазнината.
В мазнината добавям доматеното пюре и го пържа за кратко, добавям ментата, червените наситнени пиперки, чесънът, разбърквам още няколко пъти, добавяме накиснатата трахана и добавям, разбърквайки, останалата стоплена в кана вода. Овкусявам със сол. Варя около 15 минути, наглеждайки и разбърквайки супата.
От мен добавка и турски пушен червен пипер на люспи - лют - урфа бибер или така познат и като Исот. Смятам, че е перфектният за тази чорба.

#КоткаВкухнята #османскакухня #турскакухня #ТарханаЧорба

Ако искате да ми споделите дали ви хареса - елате в Котка в кухнята
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Четвъртък
23
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook