Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тархана чорба



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си и поостана из шкафовете у дома. Малко след това съм опитвала супа тархана в съученичка и честно казано не успях да се впечатля. Не мисля, че защото не е била вкусна, а защото за едно дете домашната кухня е всичко, което може да възприемеш за ядливо, а у дома тя не се използваше, хехе. Всичко извън тази ти основа, на подобна възраст в общия случай изглежда - ами...странно.

Сега обаче откривам, че тази на практика инстантна супа - сигурно най-старата такава в кулинарната история, е просто гениална, особено в територии и ситуации, когато имаш нужда от калории и бързина.
Тарханата е сушен продукт, който прилича на слепени топченца брашно, приготвен основно от смляна пшеница, квас и кисело мляко, а от там насетне с вариращи добавки - лук, домати, пипер, мента, риган и т.н. Той е основа за чорби или яхнии, които искаш да приготвиш бързо.

Според повечето източници тя достига до нас благодарение на една от най-усъвършенстваната кухня в историята - Османската кухня, нещо като майката на кухните на много народи - затова и националните рецепти на балканските народи имат такава идентичност, а и не само - с оглед някогашните владения на Османската империя.

Според историческите сведения, думата "тар" се среща в първия изчерпателен речник на тюркските езици от 1072-1074 година, съставен от тюркския учен Махмуд ибн Хюсейн ибн Мохамед ал-Кашгари, като "кисело мляко, което се консервира през лятото за зимните месеци", а както вече стана ясно, киселото мляко е втората задължителна съставка в тарханата. Няколко века по-късно вече тарханата има отчетливо присъствие в архивите на Топкапъ сарай, който оставя забележително кулинарно присъствие и начало на много национални кухни.

На практика към тази супа може да добавяте очевидно и други зеленчуци, но според мен е важно да се спази нейната икономичност и продукти, които спазват основната й идея - бързината. Тархана може да намерите в турските магазини и у нас, освен ако не сте истински табиетлии и не сте си я приготвили и сами - което не е особено трудно, стига да имаш хубаво проветриво място през лятото. И мерак.

Тархана чорба

За 4 порции
100 гр. тархана
2 скилидки чесън
40 гр. масло - около 3 с.л. разтопено + 1 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. наситнена суха червена пиперка
1 с.л. доматено пюре - визирам това, което е като гъста паста.
Около 1,2 литра вода - тук вече варира каква гъстота искате.
1 ч.л. суха мента - честно казано тук малко се колебая дали да не използвате джоджен - аз лично гледам една "черна мента" на терасата, която суша, а тя няма нищо общо като вкус от коя да е купена мента за чай у нас (нали основно така си я използваме). Ако попаднете в турски магазин ще е най-сигурно, но ако не - заместете с купешки джоджен (гьозум, както е познат в някои други ширини у нас). Те са си от едно ботаническо семейство - просто подвидовете са различни и...там се крие леко разликата - но темата е дълга.

Тарханата заливаме с 2 чаши хладка вода и разбъркваме добре.
В тенджера на слаб огън добавяме маслото и олиото, слабият огън е важен - не искаме бързо почерняване на мазнината.
В мазнината добавям доматеното пюре и го пържа за кратко, добавям ментата, червените наситнени пиперки, чесънът, разбърквам още няколко пъти, добавяме накиснатата трахана и добавям, разбърквайки, останалата стоплена в кана вода. Овкусявам със сол. Варя около 15 минути, наглеждайки и разбърквайки супата.
От мен добавка и турски пушен червен пипер на люспи - лют - урфа бибер или така познат и като Исот. Смятам, че е перфектният за тази чорба.

#КоткаВкухнята #османскакухня #турскакухня #ТарханаЧорба

Ако искате да ми споделите дали ви хареса - елате в Котка в кухнята
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Долма по иракска рецепта
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Виж още статии за:   Рецепти · Супи · Ориенталската кухня ·
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook