Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хумус



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе, подходящ е и за вегетарианци. Ако не можете да откриете консерва нахут можете да накиснете за едно денонощие сух и след това да го сварите.
1 консерва нахут ( 400 грама)
5 с.л. сусамов тахан
4 с.л. сок от лимон
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
сол
червен пипер
кимион


Нахутът се отцежда, измива и разбива с блендер.

Добавят се сусамовият тахан, лимоновият сок, смачканият чесън, зехтин, сол, щипка червен пипер и кимион на вкус и всичко се разбива отново. Ако консистенцията е прекалено гъста може да се добавят 1-2 с.л. от сока на консервата нахут и още зехтин.

Сервира се като се направи кладенче, в което се поръсва зехтин. Украсява се с червен пипер, нахут, кедрови ядки, магданоз.




Коментари
2011-09-29 #4
Катя Ихчиева
Отлично, много благодаря. Точно преди три дена опитах за първи път хумус. Ходих на гости и си намазах на филийка. Много ми хареса и се чудех как се прави.
2011-09-15 #3
Цвети
тихо, тихо)) сега бях на зъбар и не мога да ям един час
2011-09-15 #2
Инна Георгиева
Досега никога не съм опитвала нахут от консерва, но от сух - да. и оххх прияде ми сееее
2011-09-15 #1
Цвети
ох, че добре изглежда)) не съм опитвала, но флафелчетата са ми любимиииииии, с лекото чесново сосче, ау ау
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Тархана чорба
· Книжен кебап
· Кьопоолу в буркани
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
26
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook