Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кьопоолу в буркани


Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно бурканче с кьопоолу. Произходът на думата е турски и означава ястие с печени патладжани. Другите ни съседи – сърбите и македонците, също имат навика да пращат приятелите си за зелен хайвер, защото думичката за този вкусен зеленчуков мус е пинджур (Пинђур), варианта с повече червен пипер пък наричай айвар (ajvar) И докато обикаляме Балканския полуостров, дойде време за приготвяне на зимнина.

Кьопоолуто може да се хапва свежо или консервирано, като предястие, като гарнитура към основно ястие или пък намазано върху филия. В различните краища на България за оригинална се смята различна рецепта. Аз лично смятам, че класическа е тази само с патладжан. За приготвянето на 7 бурканчета класическо стерилизирано кьопоолу са ви нужни 5 кг сини домати. Хубаво е, когато ги избирате от магазина, да проверявате да са здрави, без петна, средно меки и с хубава лъскава тъмно виолетова кожа.
5 кг патладжани
3,5 с. л. сол
7 бурканчета и 7 капачки

Измитите патладжани се нарязват по дължината на две, като се маха и дръжката им. Нареждат се в тавичка и се пекат във фурна. По-нетърпеливите могат да изпекат сините домати и в микровълнова. В този случай обаче е задължително кората им да се набоде поне на 5-6 места, за да не гръмнат. Пекат се на пълната мощност, за около 10 минути. Използването на жар на открито е особено чаровен вариант, при който патладжаните могат да се пекат едновременно от всички страни, а ароматът, който се разнася, е божествен. Но с оглед на по-често срещаните условия в съвременните домакинства, фурната със сигурност е най-експлоатираният уред. А докато патладжанените полумесеци кротко се пекат там, вие може да прочетете още малко полезна информация.

Съществуват множество вариации на тема кьопоолу. В традиционния си, основен вид, то се приготвя само с печени и обелени сини домати, нарязани на много ситно или счукани на каша. Овкусява се със сол, чесън и олио. В съвременната кулинария обаче импровизациите са на особена почит. Затова съществуват варианти, които освен патладжани включват и печени чушки, попарени домати, лук, орехи и магданоз. Разнообразието на вкусовете и особеностите на местните кухни предопределят и разнообразието от рецепти.

След като са се изпекли, патладжаните трябва да се обелят. В кората им се съдържа най-голямо количество соланин, заради което те леко нагарчат. Преди изобщо да ги бутна във фурната, си зададох въпроса – „А няма ли да е по-лесно предварително да ги обеля с нож или картофобелачка?”. Всъщност не. Първо, кората им е доста твърда и дебела. Второ, по време на печенето тя задържа целостта на домата, така че да не се окажете с тава, пълна с безформени „медузи”.

След като леко са се поохладили (но не прекалено, защото колкото са по-топли, толкова по-лесно се белят), по дължината на патладжаните се прави разрез с тънък, остър нож. След това кората лесно се сваля на ивици или пък просто се остъргва внимателно. Оставете обелените парчета за известно време, за да се отцедят. С отделената от тях вода се изхвърля допълнително количество от горчивия соланин.

Според традиционния начин на приготвяне на кьопоолуто изпечените патладжани се счукват в дървено хаванче. За улеснение и бързина обаче аз използвах ръчна машинка за мелене на месо и зеленчуци. С нея за 5 минути петте килограма се превърнаха в хомогенна смес. Изпечените домати са изключително меки и затова не са нужни почти никакви физически усилия за смилането им.

Сместа леко се посолява. Насипва се в бурканчета, които се стерилизират за около 7 минути в кипяща вода. Малка хитрост при затварянето на буркани – капачките предварително се кипват във вода. Така гуменото им уплътнение омеква и прилепва по-плътно към гърлото на буркана. Доброто хващане на капачката към буркана гарантира, че няма да има консерви бомбаш.

А когато сняг забръска... Тогава обичам да отворя някое бурканче, да забъркам кьопоолуто с 3-4 лъжички майонеза, да поръся със ситни парченца чесън и да го намажа върху мека филийка от току-що изпечен домашен хляб. В комбинация с чаша вино е перфектно за лека вечеря. Пък навън нека си е зима – нали си имаме хубава зимнина.

Коментари
2014-09-25 #20
Ада
Скъпи дами, позволете ми да внеса малка, но важна корекция в текста на авторката - оригиналният айвар изобщо не съдържа патладжани а само и единствено червени чушки олио и овкусители.
Благодаря на Роси за интересната информация!
2013-10-09 #19
идиотче
патладжани, зелени чушки, сол и олио, и това се пасира, аз не пасирам до много ситно, обичам да се усещат патладжана и чушките! чесън е препоръчително да се слага, когато се отвори консервата, иначе кьопоолуто добива странен вкус. леле, на филийка или с ракийка, леле!
2013-08-11 #18
Тори
Моята баба го прави по малко по-различен начин. Като изпече и обели патладжаните ( тя използва белите ) , добавя чесън,сол и майонеза, а после ! ги пасира.Става невероятно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тархана чорба
· Книжен кебап
· Хумус
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Постни банички с праз и маслини
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Вторник
21
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Прекрасен е този ми Патладжан ветрило и ви предлагам да го опитате точно по този начин. Вариации има...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook