Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчукова запеканка


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех с какво...Няколко пъти почти бях готова, но забравях табелката, а ястията бързо изчезват от масата.

От Пловдив съм, студентка, живея с приятеля си и готвя само за двама. За разлика от много мъже, той харесва здравословната кухня, без много месо. В това отношение съм открила сродната си душа. Ето какво обичаме много и двамата:

Зеленчукова запеканка

За предпочитане е зеленчуците да са пресни, сезонни, тогава става и най- вкусно, но като конкурсът е преди Коледа, не означава, че няма да я опитаме, нали? :)

В оригиналната рецепта, която е френска, мисля, може да се добави сред зеленчуците червени пиперки и лук на шайби, а за не- постещите, моцарела и/ или бекон.

Другото различно на моята рецепта е, че съм обелила патладжана и доматите. Още от малка имам проблеми с черния дроб и люспите, особено пък тези на патладжана, не ми понасят добре. Ако искат читателите да е по- шаренко - да не белят патладжана.
Необходимите продукти са:

300 гр. патладжан, за предпочитане по- тесен и дълъг
300 гр. две тиквички
5-6 средни картофа, съобразяваме ги по размер с тиквичката и патладжана
2 домата, пак около 300 гр
7-8 маслини без костилки
суха мащерка, черен пипер, сух босилек
зехтин, сол

Приготовление на запеканката:

Обелваме патладжана, нарязваме го на шайби около 1 см дебели, осоляваме го и го оставяме поне 40 мин да се отцеди горчилката

През това време обелваме и нарязваме картофите и доматите по същия начин - с 1 см дебелина на шайбата, Така правим и с тиквичките, без да ги белим.

Осоляваме ги добре и започваме да редим зеленчуците в кръгла или правоъгълна тава, като ги редуваме.

Поръсваме със зехтин, мащерка и босилек и нареждаме маслинките на половинки между зеленчуците, да не се показват много, защото съхнат по време на печенето.

Слагаме във фурна на 200 градуса за около час. Готовността разбираме като опитаме някой картоф.

Намираме едно листче под ръка и надписваме: "Помагам на Цвети от Hera.bg". И готово.

Ето това беше моята рецепта за конкурса. Дано да ви харесва. Весели празници на всички!

Лили.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
Неделя
16
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook