Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради това, че са богати на холестерол. По-скоро предубеждения. Това тук би следвало да е рецепта, но ми се иска преди това да ви кажа няколко хубави неща за пилешките дробчета, свързани със здравето.
Те са прекрасен източник на фолиева киселина, а дамите знаят колко е важна тя, за нашия организъм.
Съдържат доста ценни витамини, между които А - важен за имунната ни система, B2 - има роля за очите и правилния растеж при децата, B3 - прави кожата ни еластична, B12 - отговарящ за психичното ни здраве и други витамини от групата B, които имат сериозна роля в правилния ни метаболизъм. Освен това съдържат калий, желязо, магнезии, цинк, фосфор и други минерали.
За мен - просто е вкусно. Харесвам и дробчета по селски, но този вариант тук, просто не изисква никакво въртене около котлона, а резултатът е като да си им обръщал много внимание.
Купувам пилешки дробчета на чужди производители, не ми се иска да е така, но често съм попадала на накъсани, като минали през мелачка, дробчета (на български производители). Това сигурно не е фатално, ако ще приготвям пастет, но в случая имам нужда да имат минимален външен вид :)
Дробчетата накисваме във вода (може и в прясно мляко). Измиваме и почистваме добре. Оставяме да се отцедят в гивдир. После ги разбъркваме с прясно смлян черен пипер, 1 с.л соев сос и сол на вкус.
Фурната загряваме на около 200 градуса. В по-широка тавичка (около 40/25 см) изсипваме 1/4 ч.ч. мазнина и я слагаме във фурната да се загрее. Дробчетата овалваме в брашно и нареждаме едно до друго, в тавичката. Печем общо около 50 минути, като по средата на времето ги обръщаме. Това е всичко приятели. Чаша пиво върви много добре.
Много съм Ви благодарна за рецептата. Правя е вече за 3ти път и продължава да има същия успех! Аз лично добавям и 2-3 нарязан лук заедно с дробчетата, тъй като с приятеля ми го убожаваме запържен Отново едно голямо благодаря и от двама ни
Страхотна рецепта най вкусните дробчета ,който съм ял някога Благодаря
2013-05-24#13
ина
Току що ги хапнахме,страхотни са!Само един съвет-не печете 50 мин,много са.На дробчетата им трябва много малко,ако се пекат или пържат повече стават твърди.Аз ги пекох 30мин при силно загрята фурна без да ги обръщам,станаха сочни и много вкусни
2012-02-26#12
zornica
много хубава рецепта аз също правя дробчета на фурна ,но слагам кисели краставички и сметана .
2012-02-19#11
вълчица
Тъкмо си купих дробчета,ще взема да ги сготвя така.Мислех да ги запека само с масълце както прави баба,но това е почти толкова просто
2011-11-27#10
kaliasimeonova
Страхотно нещооооо!
2011-06-06#9
Pepa
Toвa зa мeн са \"Mързeливи дробчета\".Eдинственoтo, koeтo дoбaвям са 2 eдри глaви нaрязaн лук и eдна koнсeрвa дoмaти-мляни или нaрязaни.Сoсчетo, koeтo се oбрaзувa e дa си oближеш пръстите .Oпитaйтe!