Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Друсани" пресни картофки с подправки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени с копър.

Запазих технологията, но ги овкусявам със сухи подправки. Опитайте все пак и с копър, защото наистина става чудесно. Вариант е допълнително запечени във фурна с кашкавал.
Идеята е да приготвим картофите като не отваряме съда. Не се изкушавайте да повдигате капака на тенджерката постоянно, в противен случай ви очакват не цели, а раздробени картофчета.

550 гр. пресни картофки
4 с.л олио + 1 с.л зехтин

смес от сухи подправки
2 к.л червен пипер
1 к.л сминдух
1 щипка сух розмарин
1 щипка мащерка
1 и 1/2 к.л сол


Някои хора предпочитат да остъргват корите на пресните картофи, аз лично не смятам, че е необходимо. Направете, каквото смятате за добре.
Картофките накисвам във вода за около 20 минути, измивам всяко картофче добре, а после подсушавам с домакинска хартия.

В тенджерка (в случая около педя и половина широка и педя дълбока), добавяме 4 с.л олио. Когато загрее прибавяме картофите и слагаме капак върху тенджерата.
Всъщност ето тук идва по-различната част. Идеята е през цялото време да не отваряме капака, а само да "друсаме" тенджерата и да слушаме цвърченето на мазнината.

Звучи сложно? Не е.

С кърпа покриваме капака на тенджерата, захващайки от двете страни дръжките й, здраво придържаме капака, "друсаме" и поклащаме тенджерата. В първите 15 минути повтаряме това действие през 3-4 минути. След това отваряме, бързо изсипваме една супена лъжица зехтин, затваряме капака. Когато са готови почти не се чува цвърчене от олиото, все пак до готовност постигат за около 20 минути.
Последната стъпка е, да изсипем сместа от сухи подправки, да затворим капака отново, да изключим котлона и да раздрусаме отново няколко пъти. Отстраняваме от огъня.

С пиво вървят прекрасно!



Коментари
2014-05-28 #10
Краси
Андри, как става в тенджера под налягане?
2012-05-01 #9
Тони
Ще ги опитаме! Много добра рецепта!!!
2011-06-30 #8
Андри
Аз ги правя по същия начин,но ползвам масло и тенджера под налягане-стават за десетина минути.Като са готови,прибавям суха мащерка и ммммм.....
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
· Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
· Идея за тематично парти: Булченско парти
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
Вторник
22
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook