Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Друсани" пресни картофки с подправки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени с копър.

Запазих технологията, но ги овкусявам със сухи подправки. Опитайте все пак и с копър, защото наистина става чудесно. Вариант е допълнително запечени във фурна с кашкавал.
Идеята е да приготвим картофите като не отваряме съда. Не се изкушавайте да повдигате капака на тенджерката постоянно, в противен случай ви очакват не цели, а раздробени картофчета.

550 гр. пресни картофки
4 с.л олио + 1 с.л зехтин

смес от сухи подправки
2 к.л червен пипер
1 к.л сминдух
1 щипка сух розмарин
1 щипка мащерка
1 и 1/2 к.л сол


Някои хора предпочитат да остъргват корите на пресните картофи, аз лично не смятам, че е необходимо. Направете, каквото смятате за добре.
Картофките накисвам във вода за около 20 минути, измивам всяко картофче добре, а после подсушавам с домакинска хартия.

В тенджерка (в случая около педя и половина широка и педя дълбока), добавяме 4 с.л олио. Когато загрее прибавяме картофите и слагаме капак върху тенджерата.
Всъщност ето тук идва по-различната част. Идеята е през цялото време да не отваряме капака, а само да "друсаме" тенджерата и да слушаме цвърченето на мазнината.

Звучи сложно? Не е.

С кърпа покриваме капака на тенджерата, захващайки от двете страни дръжките й, здраво придържаме капака, "друсаме" и поклащаме тенджерата. В първите 15 минути повтаряме това действие през 3-4 минути. След това отваряме, бързо изсипваме една супена лъжица зехтин, затваряме капака. Когато са готови почти не се чува цвърчене от олиото, все пак до готовност постигат за около 20 минути.
Последната стъпка е, да изсипем сместа от сухи подправки, да затворим капака отново, да изключим котлона и да раздрусаме отново няколко пъти. Отстраняваме от огъня.

С пиво вървят прекрасно!



Коментари
2014-05-28 #10
Краси
Андри, как става в тенджера под налягане?
2012-05-01 #9
Тони
Ще ги опитаме! Много добра рецепта!!!
2011-06-30 #8
Андри
Аз ги правя по същия начин,но ползвам масло и тенджера под налягане-стават за десетина минути.Като са готови,прибавям суха мащерка и ммммм.....
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
· Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
· Идея за тематично парти: Булченско парти
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
26
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook