Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената леща - повече желязо за малки и големи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини за хората тогава, когато месото и рибата са били в ограничени количества. Открити са семена от нея на възраст над 8000 години. Родината й е Централна Азия, а ботаническото й наименование е Lens ensculenta.

Твърди се, че задминава боба по полезност и дори притежава лечебни свойства. В миналото отвара от леща хората пиели при стомашни и нервни разстройства, употребявали я и при кожни проблеми. Вкусът на това растение е великолепен, а и цената й е сравнително ниска. Предимствата и са много, видовете също.

Още в далечното минало лещата е била определяна като жизненоважна храна, поради високата си хранителна стойност и богатството си от полезни вещества. Тя е разделяна на дребни и едри сортове с различен цвят - жълт, розов, червен, зелен, кафяв и дори черен. Хранителните качества на различните сортове са сравнително близки. У нас най-разпространени са кафявата и червената леща.

Червената леща е особено популярна в арабските страни. Тя е национална храна в Индия, Китай, Турция и Русия. Червената леща се отличава със сладък вкус и е богата на протеини и желязо. При подлагане на термична обработка, този сорт променя цвета си към златистожълт. Всъщност, люспите на червената леща са кафяви. Те, обаче се премахват, преди да е достигнала до потребителите и затова зърната остават червени.

100 грама червена леща съдържат около 6.7 мг. желязо. Една активна жена има нужда от 15 мг. дневно. Сами направете сметка, че една дори скромна купичка супа от червена леща набавя нужното количество желязо за деня.



Полезни свойства на червената леща

Червената леща е белена, което я прави много бърза за готвене - вари се по-кратко от кафявата и още по-лесно се преработва от храносмилателната система. Това е едно от главните й предимства;

Снабдява организма с достатъчно енергия заради растителните белтъчини;

Регулира нивата на кръвната захар, подходяща храна за диабетици;

Съдържа много висок процент белтъчини (почти колкото тези в най-качествените меса), но нищожно количество мазнини

Около чаша от нея ни предоставя приблизително 30% от препоръчителния ни дневен прием на фибри, благодарение на които се чувстваме сити за по-дълго време. Големите количества фибри също така са отлично допълнение към борбата с високия холестерол

Отново чаша от този сорт се равнява само на около 340 калории, но пък ни осигурява над 40% от дневната ни дажба протеини - това я прави подходяща за хора, желаещи да контролират теглото си

Червената леща е идеална за включване в бебешкото меню при ниски нива на желязо. Момент от развитието на кърмените бебетата след 6-тия месец, когато желязото в кърмата намалее също


Не бива да пропускаме и фолиевата киселина, с която ни зарежда- една чаша червена леща е напълно достатъчното ни дневно количество от този елемент. Затова, ако страдате от анемия, никога не забравяйте за лещата. При бременност и кърмене също.

Фосфорът, магнезият и калият в нея пък помагат на правилния метаболизъм и засилват нервната система;

Богата на витамин А и витамин B1 и B2;

Доказано е, че тя съдържа антиоксиданти, които много наподобяват на тези в червеното вино и чая;

Консумацията и понижава риска от сърдечни проблеми;

Не трупа нитрати и токсини в организма.

Внимание:

Като всяка храна, с тази също не бива да прекалявате, тъй като е възможно да проявите алергична реакция или да обострите подаграта си, поради факта, че лещата съдържа пурини. Макар и доказано, че растителните пурини са далеч по-безобидни от тези в месото и рибата, ограничете приема на леща, ако имате проблем с тези вещества.

Как да я приготвяме:

Червената леща е перфектна за направата на лещени кюфтенца. Може да я съчетаете с булгур на салата или пък да си направите крем супа от нея. Пробвайте да я сготвите на яхния с повече домати и кайма. Подходящи подправки - кимионът и кориандърът. Рецептите са много, а вкусното похапване ви е гарантирано. Ще останете сити, без да ви е тежко и най-важното - ще се заредите с полезни вещества.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Първата играчка
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
Сряда
22
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни да развият проблеми с...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Как да избегнем пролетната умора
Пролетната умора е временен периодичен синдром, който се появява в началото на пролетта, когато дни...
На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми....
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook