Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червената леща - повече желязо за малки и големи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини за хората тогава, когато месото и рибата са били в ограничени количества. Открити са семена от нея на възраст над 8000 години. Родината й е Централна Азия, а ботаническото й наименование е Lens ensculenta.

Твърди се, че задминава боба по полезност и дори притежава лечебни свойства. В миналото отвара от леща хората пиели при стомашни и нервни разстройства, употребявали я и при кожни проблеми. Вкусът на това растение е великолепен, а и цената й е сравнително ниска. Предимствата и са много, видовете също.

Още в далечното минало лещата е била определяна като жизненоважна храна, поради високата си хранителна стойност и богатството си от полезни вещества. Тя е разделяна на дребни и едри сортове с различен цвят - жълт, розов, червен, зелен, кафяв и дори черен. Хранителните качества на различните сортове са сравнително близки. У нас най-разпространени са кафявата и червената леща.

Червената леща е особено популярна в арабските страни. Тя е национална храна в Индия, Китай, Турция и Русия. Червената леща се отличава със сладък вкус и е богата на протеини и желязо. При подлагане на термична обработка, този сорт променя цвета си към златистожълт. Всъщност, люспите на червената леща са кафяви. Те, обаче се премахват, преди да е достигнала до потребителите и затова зърната остават червени.

100 грама червена леща съдържат около 6.7 мг. желязо. Една активна жена има нужда от 15 мг. дневно. Сами направете сметка, че една дори скромна купичка супа от червена леща набавя нужното количество желязо за деня.



Полезни свойства на червената леща

Червената леща е белена, което я прави много бърза за готвене - вари се по-кратко от кафявата и още по-лесно се преработва от храносмилателната система. Това е едно от главните й предимства;

Снабдява организма с достатъчно енергия заради растителните белтъчини;

Регулира нивата на кръвната захар, подходяща храна за диабетици;

Съдържа много висок процент белтъчини (почти колкото тези в най-качествените меса), но нищожно количество мазнини

Около чаша от нея ни предоставя приблизително 30% от препоръчителния ни дневен прием на фибри, благодарение на които се чувстваме сити за по-дълго време. Големите количества фибри също така са отлично допълнение към борбата с високия холестерол

Отново чаша от този сорт се равнява само на около 340 калории, но пък ни осигурява над 40% от дневната ни дажба протеини - това я прави подходяща за хора, желаещи да контролират теглото си

Червената леща е идеална за включване в бебешкото меню при ниски нива на желязо. Момент от развитието на кърмените бебетата след 6-тия месец, когато желязото в кърмата намалее също


Не бива да пропускаме и фолиевата киселина, с която ни зарежда- една чаша червена леща е напълно достатъчното ни дневно количество от този елемент. Затова, ако страдате от анемия, никога не забравяйте за лещата. При бременност и кърмене също.

Фосфорът, магнезият и калият в нея пък помагат на правилния метаболизъм и засилват нервната система;

Богата на витамин А и витамин B1 и B2;

Доказано е, че тя съдържа антиоксиданти, които много наподобяват на тези в червеното вино и чая;

Консумацията и понижава риска от сърдечни проблеми;

Не трупа нитрати и токсини в организма.

Внимание:

Като всяка храна, с тази също не бива да прекалявате, тъй като е възможно да проявите алергична реакция или да обострите подаграта си, поради факта, че лещата съдържа пурини. Макар и доказано, че растителните пурини са далеч по-безобидни от тези в месото и рибата, ограничете приема на леща, ако имате проблем с тези вещества.

Как да я приготвяме:

Червената леща е перфектна за направата на лещени кюфтенца. Може да я съчетаете с булгур на салата или пък да си направите крем супа от нея. Пробвайте да я сготвите на яхния с повече домати и кайма. Подходящи подправки - кимионът и кориандърът. Рецептите са много, а вкусното похапване ви е гарантирано. Ще останете сити, без да ви е тежко и най-важното - ще се заредите с полезни вещества.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Четвъртък
13
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Кои отровни мисли ни правят нещастни
Тук няма да стане дума за необоснования позитивизъм и препоръки как да живеем. Тук става дума за призраците...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook