Как да си отгледаме кълнове
Изпрати
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик. Продават се и специални уреди за покълване, с тях изплакването и проветряването е значително улеснено, но и без тази инвестиция можем да си отгледаме хрупкави и здравословни кълнове.
Семената, които купуваме не трябва да са обработвани. Например обикновеното жито, което се продава е парено и независимо какви грижи полагаме за него няма шанс да покълне, кафявата елда също, защото е бланширана. Културите за посев пък са обработвани с различни химикали против вредители. Най-голям избор от сурови и идеални за покълване семена има в здравословните магазини и специалните щандове в големите супермаркети.
Накисване: Няколко супени лъжици семена се слагат в буркана и се заливат с чиста вода (филтрирана, изворна или минерална). Количеството зависи от конкретния вид. Например с покълването люцерната увеличава 10 пъти обема си, а пшеницата остава почти непроменена.
Бурканът се покрива с марлята, прикрепен от ластика и се оставя на тъмно и топло (около 19-22 градуса). Ако температурата в помещението е по-висока, кълновете могат да мухлясат, а ако е по-ниска от 18 градуса растежът им спира.
Покълване: След определени часове (в зависимост от семената между 4 и 24), водата се излива, кълновете се изплакват добре и се разпределят по стените на буркана. За да се задържат, той се поставя леко наклонен отново на тъмно и проветриво място. Когато кълновете се издължат можем да ги изкараме на светло (но не на пряка слънчева светлина), за да развият хлорофил. Междувременно не бива да забравяме да ги изплакваме старателно всяка сутрин и вечер.
Най-вкусните кълнове
Слънчоглед - използват се обелени семки, които се нуждаят от съвсем кратко накисване – само 4 ч. След това се оставят да покълнат между 1 и 3 дни в зависимост колко искаме да се развият кълновете. Аз ги обичам, когато от семето вече са се развили листенца. Вкусът е ядков и същевременно много свеж. Слънчогледът е вкусна добавка към зелена или спаначена салата. Съдържа вит. Е и много минерали – калций, йод, желязо, мед, магнезий, фосфор и цинк.
Пшеница – накисва се за 12 ч. и след още 2-3 дни е готова за консумация. Семената имат сладък вкус, затова най-добре се съчетават с мед, кленов сироп и плодове – комбинация, която може да замени мюслито за закуска. Покълналата пшеница доставя всички необходими витамини от група В, включително и фолиева киселина, заради което се препоръчва на бременните, които не искат да приемат синтетични таблетки. Съдържанието на витамини С, Е и бетакаротин, фосфор, магнезий и протеини (28%) също е рекордно високо.
Лимецът (на нем. – динкел, на анг. – спелта) е вид дива пшеница, която има ниско съдържание на глутен и много по-богато съдържание на витамини от група В и А. Друго нейно предимство е, че не понася торенето и обработката с химични вещества, както и не се поддава на генно модифициране. С една дума – това е биологично чиста култура, подходяща и за хора с непоносимост към глутена. Покълва по същия начин като пшеницата.
Боб мунг – това са „соевите” кълнове, които се използват в китайската кухня. Семената представляват малки зелени бобчета, които трябва да се киснат във вода между 12 и 24 ч. През следващите 3-4 дни кълновете трябва да стоят на тъмно, след което вече са готови за консумация.
Люцерна – не това не е фураж, а може би най-вкусните и хрупкави покълнало семе. Накисват се малко количество (1 с. л.) за 4-5 ч. След това трябва да ги оставим да се развият за още 5-6 дена. След 4-ят обаче при всяко изплакване трябва да ги изваждаме от буркана, защото коренчета започват да се срастват и само поливането с вода е неефективно. Тези кълнове са идеалната добавка към всяка една салата, а с тях можем да си набавим витамините A, група В, C, D, E, K, манган, магнезий, калций и желязо.
|
Коментари
2015-11-20 #14 mironi Прекрасна статия, само ми позволете да ви поправя, че динкел или спелта е нещо различно от лимец - еднозърнест (Triticum monococcum, 14 хромозоми, диплоиден) Einkorn на немски, също така двузърнест лимец (Triticum dicoccum, 28 хромозоми, тетраплоиден), Emmer ili Zweikorn на немски и динкел или спелта( Triticum aestivum subsp. spelta, хексаплоиден вид, 42 хромозоми, колкото са и при обикновената хлебна пшеница) , на немски - Dinkel, Spelz, Spelt , Schwabenkorn...
2015-02-28 #13 Катя Правя си кълнове от доста време. Най-вече от люцерна. Те са ми най-приемливи на вкус. Правила съм също от слънчоглед, нахут и соя, но бих казала, че са ужасни на вкус. Едни такива нагарчат. Консумирам ги защото са полезни, а не вкусни.
2013-11-14 #12 Камелия Благодаря за статията
Но лимецът не трябва да се бърка със спелтата (или наричана още динкел). На английски лимецът се нарича einkorn (на италиански farro piccolo).
Лимецът е по-древен сорт от спелтата, зърното e с малко по-малък размер, по-меко е и е още по-хранително.
Добре е да се видят и опитат и двата древни сорта пшеница, за да се усети разликата
2012-12-03 #11 Mila Nica Харесвам кълнове, но не мога да разбера защо вместо да отслабвам,аз напълнях 3-4 кг?
2011-01-10 #10 Инна Георгиева След като Искрето ни запали, вече и аз покълвам.
За люцерната искам да споделя, че има малко специфичен вкус, които обаче перфектно се допълва с оцет балсамико.
Слънчогледовите наистина са готски, а с боб мунг вече правих и едно китайско ястие, което ще пусна като рецепта.
Мерси Искра!
2010-12-09 #9 Веселина Благодаря, Искра Предполагам се досещаш, че за тези, които са доста ангажирани отговорът имаше значение
Бъдете здрави!
2010-12-09 #8 Iskra Веселина, няма някаква точно определена доза, защото кълновете са храна не лекарство, много зависи и от вида на семената. Но най-общо 50-100 гр. кълнове са добро количество, което осигурява необходимите витамини и минерали.
2010-12-09 #7 Веселина Какво количество кълнове съответства на средните дневни нужди, за да се ориентира човек какво кол-во да си "произвежда"?
2010-12-08 #6 Цвети абе струва си, кат завъдя домакинство и аз, ще закупя. За бройки има отстъпка, моем се комбинираме ))))
2010-12-08 #5 Iskra Ами моя буркан е 12 лв...и пак се чудех дали да ги давам .
2010-12-08 #4 Цвети Абе Искрето , те 160 лв, не е много
2010-12-08 #3 Цвети да, точно, направо са си вкусни с малко това и онова, идеални салатки стават...бих искала даже вместо нещо-за-пред-телевизора да си хапвам кълнове, ей тей, кат семки
2010-12-08 #2 Iskra Доста солидна цена имат тези ферми , но както казваш, ако искаш да произвеждаш промишлени количества това е най-добрия начин. Аз имам специален буркан и за две реколти седмично ми върши чудесна работа . Но много съм се запалила - досега съм знаела, че са здравословни, но никога не съм предполагала колко са вкусни.
2010-12-08 #1 Цвети Чудесно! Кълновете могат и да се отглеждат с специална ферма. Много е интересно, прилича на голяма кутия за съхранение на храна, има вентилатор, овлажнител и още джаджи. Правят се количества така , безумно вкусно е!!!
|
|
Вторник 10 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
Специалисти по психосоциална дейност предоставят безплатни и конфиденциални консултации на хора, които...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
Заниманията с видео игри, т. нар. "гейминг", ще бъдат включени в списъка с психичните разстройства. Това...
|