Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са маслините. Маслината, известна с ботаническото наименование Olea europaea, което означава „европейска маслина“, е вид малко дърво от семейство Oleaceae, намиращо се в Средиземноморския басейн от Португалия до Левант, Арабския полуостров и Южна Азия до далечния Изток и Китай. Известни най-вече с приготвянето на универсален, чист зехтин, маслините са богати на фитонутриенти, с високо съдържание на витамин Е и антиоксиданти, с големи ползи за сърдечно-съдовата система и организма като цяло.

Интересни фактиза маслините:

Маслините са с голямо земеделско значение в средиземноморския регион като източник на зехтин - една от основните съставки в средиземноморската кухня;
Първите маслинови разсади от Испания са засадени в Лима от Антонио де Ривера през 1560г;
Зехтинът е източник на витамин Е, естествен антиоксидант, който може да помогне за подобряване здравето на кожата, а също и витамин К, който е важен за нормалното съсирване на кръвта;
Маслиновите дървета могат да живеят между 300 и 600 години. Някои дървета дори са достигали повече от 1000 години и все още раждат маслини;
Цветът на плода зависи от неговата зрялост. Незрелите маслини са зелени, а зрелите са с тъмно лилав до черен цвят;
Те не могат да се ядат директно от дървото. Набраните маслини трябва да се обработват със саламура, преди да станат вкусни и готови за консумация.

100 грама зелени маслини, консервирани или мариновани съдържат (в препоръчителни дневни стойности):
145 калории;
3.8 грама въглехидрати;
1 грам протеин;
15,3 грама мазнини;
3.3 грама фибри;
1,556 милиграма натрий (65%);
3.8 милиграма витамин Е (19%);
0,1 милиграма мед (6 %);
52 милиграма калций (5 %);
0,5 милиграма желязо (3 %);
11 милиграма магнезий (3 %).



Ето и кои са някои от най-големите ползи на маслините за здравето:

Осигуряват голямо количество антиоксиданти - Маслините са високо антиоксидантна храна, която осигурява главно полифеноли - антиоксиданти, които имат доказано антидиабетни, антистареещи и неврозащитни ефекти;

Понижават холестерола и високото кръвно налягане - Тъй като маслините са източник на „добри мазнини“, те не увреждат артериите, както правят другите мазнини. Проучванията са доказали способността на маслините да понижават кръвното налягане и да подпомагат контрола и намаляването на холестерола. Хипотензивните (понижаващи кръвното налягане) ефекти на маслините се дължат на олеиновата киселина, която съдържат;

Укрепват здравето на сърцето – Маслините съдържат всички вещества, необходими за здраво сърце и сърдечно-съдова система: антиоксиданти, противовъзпалителни способности, здравословни мазнини, както и голямо количество мед и витамин Е - важни за оптималното здраве на сърцето;

Действат като естествен пробиотик - Проучвания, публикувани в European Journal of Nutrition, показват, че фенолните съединения в маслините могат да увеличат броя на добрите бифидобактерии, които произвеждат витамини и антибактериални химикали в организма. По този начин маслините подобряват здравето на червата и засилват функцията на микробиомите;

По-нисък риск от диабет и затлъстяване - Тъй като маслините са с високо съдържание на мононаситени мазнини, те значително намаляват риска от диабет тип 2 и затлъстяване, когато заменят храни, съдържащи други, по-вредни мазнини. Антиоксидантите в маслините също спомагат за инхибиране на щетите от свързан с диабет оксидативен стрес, което прави маслините ефективно лечение на хипергликемия и диабетни усложнения;

Предотвратяване на остеопороза - Маслиновите полифеноли са полезни за предотвратяване на загубата на костна плътност. Много изследвания показват ефективността на тези съединения при формирането и поддържането на костите. Благодарение на фитонутриентите, които консумацията на маслините осигурява, те трябва да се добавят в хранителен план към лечение на заболяването.

Какви видове маслини има? – има голямо разнообразие от сортове маслини, които могат да се класифицират по следния начин:


Зелени маслини: берат се през октомври в най-ранните етапи на зрялост;
„Розови“ маслини: леко узрели, те имат розов или кафяв цвят и се берат през ноември преди достигане на пълна зрялост;
Черни маслини: добиват се през декември при пълна зрялост, те са гладки с черна кожа и дълбок червеникаво-черен оттенък;
„Набръчкани черни“ маслини: не трябва да се бъркат със сушени втвърдени маслини, това са напълно узрели плодове, добиват се през януари;

Маслините могат да се консумират самостоятелно или да се комбинират с меса и сирена за страхотно предястие, да се добавят към различни салати и сандвичи. Те могат да се смилат в пасти или да се използват като подправка. Най-хубавото е, че маслините много лесно се комбинират с различни продукти, тъй като се съчетават добре с много аромати и текстури. За щастие, на българския пазар има голямо разнообразие от видове – различни размери и цветове, по-солени, по-кисели, подходящи за всеки вкус. Можете лесно да ги добавите към ежедневното си меню, освен че ще разнообразите ястията си, ще може да се възползвате и от многото им здравословни ползи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Изненадващи ползи от динята за здравето
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
· Любов по време на перименопауза
· Няма безопасно количество алкохол за риска от деменция, сочи ново изследване
· 6 храни, които може да отключат мигрена
· Какво може вибраторът за простата?
· Ниската кръвна захар може да увреди очите при диабет
Вторник
18
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
1
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
1
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
1
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
1
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
23 май - Световен ден на кръводарителя
23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
1
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
1
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита...
1
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook