Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са маслините. Маслината, известна с ботаническото наименование Olea europaea, което означава „европейска маслина“, е вид малко дърво от семейство Oleaceae, намиращо се в Средиземноморския басейн от Португалия до Левант, Арабския полуостров и Южна Азия до далечния Изток и Китай. Известни най-вече с приготвянето на универсален, чист зехтин, маслините са богати на фитонутриенти, с високо съдържание на витамин Е и антиоксиданти, с големи ползи за сърдечно-съдовата система и организма като цяло.

Интересни фактиза маслините:

Маслините са с голямо земеделско значение в средиземноморския регион като източник на зехтин - една от основните съставки в средиземноморската кухня;
Първите маслинови разсади от Испания са засадени в Лима от Антонио де Ривера през 1560г;
Зехтинът е източник на витамин Е, естествен антиоксидант, който може да помогне за подобряване здравето на кожата, а също и витамин К, който е важен за нормалното съсирване на кръвта;
Маслиновите дървета могат да живеят между 300 и 600 години. Някои дървета дори са достигали повече от 1000 години и все още раждат маслини;
Цветът на плода зависи от неговата зрялост. Незрелите маслини са зелени, а зрелите са с тъмно лилав до черен цвят;
Те не могат да се ядат директно от дървото. Набраните маслини трябва да се обработват със саламура, преди да станат вкусни и готови за консумация.

100 грама зелени маслини, консервирани или мариновани съдържат (в препоръчителни дневни стойности):
145 калории;
3.8 грама въглехидрати;
1 грам протеин;
15,3 грама мазнини;
3.3 грама фибри;
1,556 милиграма натрий (65%);
3.8 милиграма витамин Е (19%);
0,1 милиграма мед (6 %);
52 милиграма калций (5 %);
0,5 милиграма желязо (3 %);
11 милиграма магнезий (3 %).



Ето и кои са някои от най-големите ползи на маслините за здравето:

Осигуряват голямо количество антиоксиданти - Маслините са високо антиоксидантна храна, която осигурява главно полифеноли - антиоксиданти, които имат доказано антидиабетни, антистареещи и неврозащитни ефекти;

Понижават холестерола и високото кръвно налягане - Тъй като маслините са източник на „добри мазнини“, те не увреждат артериите, както правят другите мазнини. Проучванията са доказали способността на маслините да понижават кръвното налягане и да подпомагат контрола и намаляването на холестерола. Хипотензивните (понижаващи кръвното налягане) ефекти на маслините се дължат на олеиновата киселина, която съдържат;

Укрепват здравето на сърцето – Маслините съдържат всички вещества, необходими за здраво сърце и сърдечно-съдова система: антиоксиданти, противовъзпалителни способности, здравословни мазнини, както и голямо количество мед и витамин Е - важни за оптималното здраве на сърцето;

Действат като естествен пробиотик - Проучвания, публикувани в European Journal of Nutrition, показват, че фенолните съединения в маслините могат да увеличат броя на добрите бифидобактерии, които произвеждат витамини и антибактериални химикали в организма. По този начин маслините подобряват здравето на червата и засилват функцията на микробиомите;

По-нисък риск от диабет и затлъстяване - Тъй като маслините са с високо съдържание на мононаситени мазнини, те значително намаляват риска от диабет тип 2 и затлъстяване, когато заменят храни, съдържащи други, по-вредни мазнини. Антиоксидантите в маслините също спомагат за инхибиране на щетите от свързан с диабет оксидативен стрес, което прави маслините ефективно лечение на хипергликемия и диабетни усложнения;

Предотвратяване на остеопороза - Маслиновите полифеноли са полезни за предотвратяване на загубата на костна плътност. Много изследвания показват ефективността на тези съединения при формирането и поддържането на костите. Благодарение на фитонутриентите, които консумацията на маслините осигурява, те трябва да се добавят в хранителен план към лечение на заболяването.

Какви видове маслини има? – има голямо разнообразие от сортове маслини, които могат да се класифицират по следния начин:


Зелени маслини: берат се през октомври в най-ранните етапи на зрялост;
„Розови“ маслини: леко узрели, те имат розов или кафяв цвят и се берат през ноември преди достигане на пълна зрялост;
Черни маслини: добиват се през декември при пълна зрялост, те са гладки с черна кожа и дълбок червеникаво-черен оттенък;
„Набръчкани черни“ маслини: не трябва да се бъркат със сушени втвърдени маслини, това са напълно узрели плодове, добиват се през януари;

Маслините могат да се консумират самостоятелно или да се комбинират с меса и сирена за страхотно предястие, да се добавят към различни салати и сандвичи. Те могат да се смилат в пасти или да се използват като подправка. Най-хубавото е, че маслините много лесно се комбинират с различни продукти, тъй като се съчетават добре с много аромати и текстури. За щастие, на българския пазар има голямо разнообразие от видове – различни размери и цветове, по-солени, по-кисели, подходящи за всеки вкус. Можете лесно да ги добавите към ежедневното си меню, освен че ще разнообразите ястията си, ще може да се възползвате и от многото им здравословни ползи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
· Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
Екстрактът от това растение отдавна се използва за лечението на женски болести. Дори се твърди, че той...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Водораслите - новото 3 в 1
В България водораслите се асоциират предимно с плаж, море и досадни зелени растения, които ни се мотаят...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
Преходните сезони си имат своята красота, но също и някои предизвикателства за организма. Температурните...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook