Сложната простота на майчиното мляко
Изпрати
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити над 400 съставки, съотношението между които постоянно се променя в зависимост от нуждите на детето. Тази „интелигентна” храна осигурява на малкото същество всичко необходимо за правилното му развитие. Само много малка част от веществата в нея могат да бъдат възпроизведени изкуствено – едва 40. Но дори тези съставки са биологично мъртви, за разлика от левкоцитите и антителата в кърмата, които защитават детето от инфекциозни болести. Така всяка майка, която не желае да кърми детето си, трябва да осъзнае, че го лишава от единственото, което е способна да му даде само тя!
Аз вярвам, че нито една любяща майка не иска съзнателно да навреди на детето си. Често обаче родилката не получава необходимата информация и подкрепа от страна на специалистите и своите близки относно кърменето. Особено в случаите, когато малкото същество е родено с цезарово сечение и не е имало възможност да засуче още в първите часове, захранено е изкуствено, а кърмата не потича. Подложена на стрес и изтощена, майката в много случаи посяга към лъскавите кутии на адаптираните млека. Не малко жени пък намират нещо животинско и дори противно в кърменето – възглед, които за съжаление е дълбоко залегнал в съвременната култура. Обърнете внимание, че в нито една реклама (телевизионна, печатна или билборд) не е показано дете, което суче от майчината гръд, като че ли това най-естествено предназначение на женските гърди е някаква тема табу. Кърмещите майки се налага да се крият по храсти и тоалетни, за да не си навличат общественото възмущение (и отвращение).
Други майки разбират важността на естественото хранене, но изпитват притеснения, че кърмата им не е достатъчна и за всеки случай дохранват детето си със смес. За да не изпадаме в подобно заблуждение, трябва да познаваме физиологичните механизми, по които се произвежда майчиното мляко. Този процес се управлява от хормона пролактин, а неговото количество зависи от стимулацията на гърдите. Това означава, че колкото повече суче детето, толкова повече кърма се изработва и обратното. Какво става, когато майката замести част от храненията с шише? Предизвиква точно това, от което се опасява – кърмата й все повече и повече намалява. А дохранването има както психологически така и здравословни последици за малкото същество. От една страна то получава общуване и успокоение от неодушевен предмет (шишето), а не от своята любяща майка. От друга, в този важен момент за изграждането на имунната му система, адаптирането мляко може да причини дисбактериоза.
Разбира се, действително има случаи, в които кърмата на майката просто „пресъхва”. Причина за това обаче е стресът. Както казахме, производството на кърмата се стимулира от пролактина, но отделянето й се регулира от друг хормон – окситоцина. Ако майката се намира в състояние на постоянно безпокойство, действието му се блокира от неговия антагонист – хормонът на стреса кортизол. Така дори кърмата да е в изобилие, тя започва трудно да се отделя от гърдите, а хората казват, че е „спряла от нерви”. В действителност майчиното мляко не е спряло, но детето много по-трудно може да го засуче. Затова е важно, кърмещата жена да се чувства спокойна и сигурна. Това означава и възможно най-малко да обръща внимание на „доброжелателните” упреци и намеси на околните относно храненето на детето. Ако млякото й така и не потича, най-добре е да се обърне към консултант по естествено кърнеме. Но главното е да се доверява на майчинските си инстинкти – те винаги й подшепват най-доброто за нейното дете. |
Коментари
2014-01-29 #17 Цвети Ами, колко да е от нас...по- скоро нямаме нищо против да бъде така. Днес жената най- много се възприема и от себе си, и от околните, с външния си вид и със сексуалното си излъчване. Да гледаш навсякъде голи женски гърди и да ги свързваш само със секс, а като видиш една, която дори и не се вижда, да храни бебе, и да отвръщаш поглед, за мен говори, че нещо не е наред. Не е нужно да се прекъсва тази връзка - източник на удоволствие, но гърдите са И това - източник на храна
2014-01-29 #16 Men Съгласна съм, макар че сексуализирането на гърдите си е от нас : ))) Не можем все да прехвърляме "вината", ако 15 години си получавала оргазъм от симулацията им, трудно е изведнъж да прекъснеш връзката им със секса : ))) и да ги възприемеш по друг начин...
2014-01-28 #15 Цвети Що се отнася до бебето - на първо място са неговите нужди. Тялото не пита, искаш или не - то произвежда храната за бебето без твоето съгласие и това е в природата му. Мисля, че това е недвусмислен знак, че егото на майката трябва да отстъпи в името на доброто на бебето. Отделен е фактът защо жените не искат или не е приятно - това е психическа нагласа, която е породена от нещо нездраво, според мен - неетичен маркетинг, сексуализиране на женския бюст и непросветени лекари, които дълги години обяснявали, как е животинско да се с кърми, а ние, видите ли, сме толкова цивилизовани. Кърмете и не го мислете
2014-01-28 #14 Men Крайно време е, вместо да се обвиняват лекари, рекламисти и т.н. да си се каже честно, че някои майки, включително аз, просто НЕ ИСКАТ да кърмят, не им е приятно. Познавам доста такива жени, много по-достойно е да си го кажеш, отколкото дежурното "нямах кърма", аре, бе...
2012-12-26 #13 Десислава Ив. Симеонова И двете ми деца кърмих до малко над 3 години. Малката все още пие мляко, по много, само че прясно и/ли кисело. Не съм разсъждавала трябва ли да кърмя, какво ще стане с бюста ми, колко ще ме боли, пораснат ли зъбчета... Просто кърмих. Не се притеснявах да го правя, дойде ли часа, и на обществени места, разбира се, стараейки се да е дискретно. Изживяването и единението с детето не могат да се опишат с думи. Физиката ми не "преполага" кралимарковски кърмачески периоди,възможности - но, каквото Господ е решил, това става. Аз съм "за" кърменето. Самата дискусия по този повод и поставянето под въпрос на "ползата" от кърменето ми изглеждат нелепи и префърцунени.
2011-07-25 #12 лили Надявам се,че общественото мнение се променя и така няма да е меко казано "странно" майката да иска да кърми детето си.Все пак зависи си и от човека,доколко е информиран,доколко приема този здравословен начин на мислене и за храненето и за гледането на детето.Много ме радва,че толкова майки да мислят като мен,за децата си,дори понякога това да е неудобно за тях самите.
2011-07-25 #11 Estela Лили, мисля, че общественото мнение вече се променя в положителна насока. Все повече майки, а и хората около тях, осъзнават, колко е важно кърменето за правилното развитие на детето и че адаптираното мляко е просто заместител и то непълноценен. Които на всичкото отгоре често предизвиква алергии и дисбактериоза.
2011-07-24 #10 лили На мен даже близки ми казваха само 2-3 месеца да кърмя,с първото дете,въпреки че аз исках повече и успях цели 6 месеца.Не че е кой знае какъв успех,но е нещо.Това грешно разбиране или мода,че като има адаптирано мляко едва ли не ще е глупачка жената,която се мъчи да кърми(поне аз такова впечатление имам от обкръжението си),никак не ми допада.
2011-07-24 #9 лили И аз преживях това с цеденето и даването от шише 3 месеца като Цвети.Лекарите смятаха,че трябва да е в кувиоз детето ми и ми го дадоха на втория ден след раждането.Тогава вече явно не сучеше.Спеше непробудно,трябваше да го събуждам бебчо поне на 3 часа да яде,суче и пак заспива.Мислех,че всичко е ок.На 25тия ден на консултацията видяхме,че не наддава и почна велико цедене.Така само 3 месеца успях да кърмя,въпреки че много исках повече.С 2 деца,едното от които бебе,домакинство и т.н.,явно умората си каза думата.
2010-11-18 #8 Радост Аз от опит да кажа. Невероятно е чувството да видиш как новороденото си има вроден инстинкт да засуче......да усетиш кожата му и усетиш нуждите му. Аз съм кърмачка и все още продължавам да кърмя успешно 15 месеца. Подкрепям кърменето, но се възмущавам, че са малко жените които успяват успешно да кърмят повече от 4 месеца. Нали сега е на мода да се дава шишето с адаптирано мляко....и майката да си почива спокойно, а и удобн при разходка (за някои). Кърмата е най-добрата храна за новороденото, а за да е успешно едно кърмене майката трябва да е много упорита и положително настроена към самия процес.
2010-10-25 #7 Estela Цвети, не е нужно да се оправдаваш , положила си много усилия и упоритост, но изглежда и двете сте били прекалено слаби тогава, за да се получи. Е, ако е имало в родилното консултант по кърмене (а мисля,че точно там им е мястото), да ти даде съвети как да поставяш бебето и т.н., събитията може би щяха да се развият по-иначе. Това, имам предвид с думите, че родилката не получава достатъчно подкрепа в това отнощение.
2010-10-25 #6 Цвети ами...Дара се роди малка и не искаше да засуче, дали от жълтеницата или нещо друго, не знам , но много се мъчих. Гърдите ми са малки и не са много удобни за кърмене, а имах и 6 шева, та трудно си сядах на дупето всичко това звучи сигурно оправдателно, но беше самата истина тогава. Мъчихме се трите дни много една с друга, никой не ми даде дохранване, аз не поисках, с което си навлякох много погледи накриво. От първия до ден беше на цедене с дохранване, до трите месеца. ПОсле сякаш доби вътък, сила да суче, знам ли аз, но стана
После имах очни по цял ден и не можех, две три седмици цедих и замразявах, но това си беше обречено но пък тя стана на 5-6 месеца и имаше пюренца тва онва. Та тей - сичко е много индивидуално, но ако има проблем, не бива да се колебаем да поискаме съвет или помощ
2010-10-25 #5 Estela Цвети, а ти защо започна да даваш кърмата от шише, някой те посъветва? Наистина е малко е за яд,че сте изгубили 3 месеца , но пък за радост, че в крайна степен сте намерили (засукали)
2010-10-25 #4 Цвети Еми, да, просто ей така...Една вечер с направеното вече шише със с- колкото- кърма- има- с- адаптираното- до- дозата- според- месеците съдържание и си казах, защо да не пробвам на гърда...та кат захапа лесно е, после ме хвана яд, разбира се, че не съм имала такава хрумка по-рано, ма нейсе....
2010-10-25 #3 Росица Аз нямам още личен опит, но... приемам кърменето и по един друг начин - майчинство чрез кърмене е най-ефективният начин за разбиране и задоволяване на нуждите на бебето, за установяване на връзка между майката и човечето, което й тикват в ръцете в родилния дом и й казват - "Честито!" А започнеш ли от самото начало да предусещаш нуждите на бебето, да го познаваш заради близостта при кърменето, и по-нататък всичко ще е по-лесно.
2010-10-25 #2 Estela Цвети, сподели в какво се състоеше това "я да я пробвам ей така..." Новороденото наистина може да издържи цяло денонощие без храна, но за съжаление у нас се намира кой да му бутне шишето в устата, докато майката все още е в безпомощно състояние и след това станалото - станало. Както казваш идваме си на думата за отношението и компетентността в нашите родилни домове. Искрено се надявам нещата там скоро да се променят...към добро.
2010-10-25 #1 Цвети Всичко е вярно, съгласна, но на мен ми се струва недостатъчно ))) Не е лошо да се знае, че новороденото може да издържи без никаква храна поне 24 часа, ако нещо още в началото не е както трябва - не е нужно веднага да се посяга към шишето ))
Още една алтернатива е като моята мъка 3 месеца на дохранване - цедене с помпи, шишета с доливане...лудница беше но поне получаваше някаква кърма
После - след три месеца по този начин, знаейки, че веднъж почне ли на биберон, не поема гърда, си казах - я да я пробвам ей така...И като дръпна онова бебии, още три месеца сукане САМО на гърда. Така че и това е един стереотип за разбиване. Като този за размера на гърдите. Имам една приятелка, както съм и аз впрочем , която е с размер, по-малък от А, и кърми ДВЕ години
Отделен е въпросът за отношението в родилните домове. Това е отделна статия.
Един съвет и от мен - вярвайте в себе си и в своето бебе. Всички ползи за кърменето са ясни, но то не трябва да се превръща в самоцел и някаква обсесия. Това е хранене, както вадиш шишето в парка, така можеш дискретно да кърмиш. Всички сме виждали и бебета, и гърди - няма повод за срам, а за гордост
|
|
Четвъртък 12 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
|