Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шампионите на суровите ядки - II


Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо и хидратиращо действие, като предпазва кожата от последващо изсушаване. Витамин Е и антиоксидантите на бадема го правят едно от най-добрите средства срещу стареене на кожата, изсушаване и бръчки. Борбата със свободните радикали осигурява възстановяване и подхранване на кожата. Бадемовото масло много добре се абсорбира от кожата, затова намира широко приложение в масажите. В ароматерапията, фармацията и козметиката често се използва за база, към която се добавят различни ароматични етерични масла като пачули и иланг- иланг.

Бадемовото масло е универсално козметично средство за всички видове кожа, особено благотворно за сухата или възпалена. Освен това то има изсветляващи и избистрящи петната свойства като подобрява тена, а в комбинация с мед премахва кръговете под очите. Кожата става мека и еластична. Препоръчва се използването му и за косата. При сърбежи и възпаления на скалпа облекчава и подпомага възстановителните процеси. Укрепва кожата и косъма, косата расте по-силна, по-гъста и по-лъскава. Помага при косопад.

В кулинарията маслото широко се използва за готвене в Иран и Турция. В нашите ширини то по-скоро се консумира в малки количества за подобряване на храносмилането като има лек разхлабителен ефект. Хубавият му аромат се предава на вкуса на храната, но е добре да се избягва употребата на сурово бадемово масло.

Лешник – за бъдещите майки

На 100 г лешникови ядки се падат приблизително 15 г белтъчини, 61 г мазнини (от които 45 г мононенаситени), 16 г въглехидрати, общо 628 kcal. Лешникът дава висока енергия и е източник на укрепващи здравето хранителни вещества. Повишава функциите на мозъка, укрепва сърцето, когнитивните умения, както и кожата и костите. Особено богат е на елагова киселина, бореща над шестнадесет болести.


Лешниковите ядки са отличен източник на витамините Е, В1, В6, В9 и С, както и на диетични фибри. От минералите е най-голям процентът на калий, калций, желязо, мед, манган, а съдържащият се в лешника йод е особено полезен при хора страдащи от ендемична гуша. Употребата на лешникови ядки помага при проблеми с костната система и кръвообращението.

Изключително богат на фолиева киселина, което прави лешника уникална ядка. 100г пресни ядки съдържат 113µg или 28% от препоръчителния дневен прием. Фолиевата киселина е необходима за образуването на червените кръвни телца. Тя предпазва от анемия, подобрява психическото здраве и съдейства за правилното изграждане на нервната система на новороденото. Това превръща лешника в неизменна съставка от менюто на бременните жени. Препоръчва се консумацията им също след операции и инфекциозни заболявания.

88% от мазнините на лешника са ненаситени. Омега-3 мононенаситена, омега-6 (линолова/линоленова) и омега-9 (олеинова) полиненаситени мастни киселини са ключови за функционирането на централната и периферната нервна система, съдречно-съдовата система, регенерацията на кожата. Помагат за справяне с депресивните състояния.

Съдействат обмяната на мазнините, предпазват от атеросклероза и високо кръвно налягане. Олеиновата мастна киселина намалява нивата на холестерола, подбрява имунните функции и способства синтеза на антиоксиданти. Лешникът е един от най-богатите й източници след зехтина, гроздовото семе и рапицата. Линоленовата мастна киселина от своя страна съставлява 5-6 % от енергията на майчиното мляко, осигуряваща правилното развитие на кърмачетата. Човешкият организъм не може да я синтезира самостоятелно, затова трябва да се набавя чрез балансирано и пълноценно хранене.

Лешникът има и широко приложение в сладкарството. Цели или счукани подобряват вкуса на овесените ядки или плодовите салати.

Маслото от лешник регулира мастната секреция на кожата и свива порите. Подходящо е за чувствителна кожа и кожа, предразположена към зачервяване. Съхранява се в опаковка от тъмно стъкло, предпазващо го от окисляване. Вкусовите му качества и полезно действие се запазват и при топлинна обработка. Най-широко се използва във френската и италианската кухня най-вече заради неповторимия си аромат. Маслото оказва чудотворно влияние на кожата, тъй като линоленовата мастна киселина в лешника е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Тя предпазва и от рентгеново и ултравиолетово облъчване.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Етеричното масло от мащерка
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Разбивачи на митовете: истината за стриите
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
Събота
28
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook