Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шампионите на суровите ядки - I


"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше надписът, който баща ми закачи на вратата в кухнята преди много години. И до ден днешен виси там, защото е самата истина.

Няма съмнение, че суровите ядки, когато са наистина сурови, спадат към „живите храни“. Те дълго носят зародиша на живота в себе си, макар и откъснати. А когато попаднат в организма ни, можете да си представите какво благотворно въздействие оказват върху нашия тонус и жизнена енергия. Ядките са безценни носители на важните за здравето растителни мазнини и, разбира се - на нито грам "лош" холестерол. Още праисторическият човек е посегнал към тях, но днес вече знаем защо те са толкова ценни за хората.

Ето ги и трите шампиона на суровите ядки:

Орехът – отличник в енергията

Орехът се радва на завидните 654kcal на 100 г ядки. Това число не бива да ни плаши, тъй като зад него стоят невероятните свойства на букет от хранителни вещества, витамини (витамин А, С, Е, P, B-групата) и минерали (магнезий, йод, мед, калий, калций, желязо, манган, фосфор, цинк и селен), които укрепват здравето и имунната система. Белтъчините (15 г), въглехидратите (14 г) и мазнините (65 г) са в перфектна комбинация, която е изключителен източник на енергия, без да натоварва и вреди на тялото. Освен това орехът ни набавя антиоксиданти като елагова киселина, фибри и микроелементи, които гарантират дълголетие.

Богати на мононенаситени мастни киселини омега-3 (алфа линоленова киселина), както и полиненаситените омега-6 и омега-9 мастни киселини. Приемайки 25 г орехи на ден, снабдяваме организма си с около 90% от препоръчания дневен прием на „добрите“ мазнини. Това помага за намалянето на нивото на „лошия холестерол“ едновременно с повишаването на „добрия холестерол“ в кръвта. С антивъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини ядката помага за превенцията на исхемична болест на сърцето и атеросклероза, оказва полезно действие на черния дроб и доказано намлява растежа на туморните клетки, както и риска от рак на гърдата. Наличието на алфа линоленова киселина прави орехът незаменим за тези, които не употребяват рибни продукти.

Орехите мощно стимулурат мозъчната активност, укрепват костите, повишават сексуалната активност, предпазват от анемия и камъни в бъбреците, както и от заболяване на щитовидната жлеза. Ядката е естествен антиоксидант и източник на хормона мелатонин, подпомагащ регулацията на съня.

Масло от орех - в епохите се е ползвало за лечение на стомашни и кожни проблеми, косопад и диабет, за лекуване на синини, напуквания и екземи. И неслучайно- алфа линоленовата киселина има противовъзпалителни и антисептични свойства, а омега-6 мастните киселини са полезни за кожата и репродуктивната система. Маслото има стягащо действие и предпазва от изсушаване. Служи за основа в маслата за масажи в ароматерапията, фармацевтиката и козметичната индустрия. В кулинарията се използва по-скоро студено. Гранясва бързо, затова трябва да се държи добре затворено в хладилник.

Бадем - здравият съветник на сърцето


В 100г бадемови ядки можем да се насладим на приблизително равно количество белтъчини и въглехидрати (по 21 г), а мазнините съставляват 49 г. Калориите са само 575, а фибрите- повече от 11 г. Ядката на бадемовото дърво има действително чудотворни свойства. Тя е универсален лек за сума болежки и неизменен спътник на дневното ни пълноценно меню.



Бадемите оказват благотворно влияние върху възпаление на стомаха, подобряват храносмилането като успокояват лигавицата и понижават киселините в стомаха. Те са добре балансирана храна, осигуряваща предпазване от болести на сърцето, диабет и ракови образувания.

Богат източник на енергия и хранителни вещества. Обилието от мононенаситени мастни киселини спомагат за намаляването на „лошия холестерол“ и повишават „добрия“.

Най-голямо количество витамин Е сред ядките- около 26 г на 100 г. Той е мастноразтворим мощен антиоксидант, необходим за поддържането на клетъчната мембрана. Заедно с важните витамини от групата B, бадемът успешно забавя процесите на стареене.

Шампион сред ядките по съдържание на минералите калий (минералът на сърцето), калций, фосфор и магнезий. Шепа бадеми донасят 25% от дневния прием на магнезий, както и укрепващия костната система калций, който е в същото количество, както в краве млякото. Благодарение на аминокиселината тирозин, консумацията на бадеми повишава производството на допамин в организма, който активира центъра на удоволствието в главния мозък.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Камелия - една истинска източна красавица
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
Четвъртък
7
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook