Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Диабетът


Как да живеем с него


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри говори ясно за разпространението на диабета по света и в нашата страна.
Тази болест не е нещо, което трябва да се приема като ужасяваща диагноза, но не е и нещо, на което можем да махнем с лека ръка. Много хора, у които е открит диабет, живеят дълъг, пълноценен и здравословен живот. Рецептата се крие в добрия контрол, правилната диета и редовното следене на важни жизнени показатели.

Нашето тяло използва въглехидратите като основен източник на енергия. Когато ядем храна богата на въглехидрати, като например хляб, ядки, плодове, картофи и много други, организмът ни разгражда скорбялата и захарите от тези храни в глюкоза. След това глюкозата влиза в кръвообращението и чрез хормона инсулин успява да достигне до всички клетки на тялото, където се използва за “гориво”.

При хората с диабет горната схема на обмен е нарушена по един или друг начин. Техният организъм или не произвежда достатъчно инсулин, или клетките са резистентни към действието му. Това означава, че когато поемат храна, съдържаща въглехидрати, глюкозата в кръвта им няма как да бъде усвоена от клетките. По този начин се увеличава количеството захар в кръвта, но не и в клетките, които се нуждаят от нея, за да получат енергия. В дългосрочен план високите стойности на кръвна захар причиняват увреждания на редица органи - очи, бъбреци, сърце, нерви и др.

За нормални стойности на кръвната захар се смята диапазона от 3.5 до 6.1 мол/л. Диабетиците не биха могли да се вместят в него, освен ако не са подложени на лечение - с инсулин или таблетки, в зависимост от вида на диабета. При диабет тип 1 лечението е инсулиново, а при диабет тип 2 лечението е неинсулиново.

В оборудването на диабетика, задължително да има нещо сладко.
Диабет тип 1 се среща при деца, юноши и възрастни до 40-годишна възраст, като причината за наличието му е унищожени панкреасни бета клетки (клетките, произвеждащи инсулин). Лечението се провежда с ежедневно въвеждане на инсулин.
Диабет тип 2 се среща у хора над 40-годишна възраст, при които е развита т.нар. резистентност на клетките към произведения инсулин. В този случай лечението става с таблетки и евентуално инсулин.
Има и други видове диабет като гестационен, безвкусен и други строго специфични видове.


История на диабета
Историята на диабета се разгръща още в Древността, където са и първите опити за описание на симптомите на “захарната болест”. Аретей, ученик на Хипократ, за пръв път дава описание на симптомите на болестта. Терминът идва от гръцкия глагол “diabaino”, което означава “преминавам през”, защото захарта “преминава” през бъбреците. Гален от своя страна описва това състояние като прекомерно уриниране и болестта на жаждата.
Инсулинът е изолиран през 1921 г. в Университета на Торонто и е едно от най-значимите събития в историята на медицината. Инсулиновата терапия е крайъгълен камък в лечението на диабета, която позволила на хиляди хора да живеят пълноценен живот. След откриването на инсулина проблемът вече не е в много лошата прогноза за хората, страдащи от диабет, а вече в усложненията, които могат да настъпят от недобре контролираните нива на кръвната захар.



Усложнения

При лош контрол (поддържане на твърде високи/ниски стойности на кръвната захар) на диабета има риск от съдови усложнения, т.нар. микро- и макро- ангиопатия (съответно увреждане на малките и на големите съдове). Микроангиопатията може да порази функцията на очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и периферната нервна система (невропатия). Срещат се и патологични състояния като жлъчно каменна болест (холелитиаза), атеросклероза и др.

Много е важно да се подчертае, че разликата между контролирания диабет и този, на който не се обръща внимание, е съществена. Намаляването на дозите, добрата грижа за дневния хранителен прием и редовния контрол на кръвната захар и други важни показатели са напълно възможни и са въпрос на самодисциплина и непрестанно учене.


Живот с диабет

За по-лесно възприемане нека наречем няколкото основни фактора за контрол, профилактика и лечение Четирите Д-та. Става дума за:

Добре балансиран хранителен режим

Детайлното познаване на хранителната стойност на продуктите и балансиране на приема им е един от стълбовете на контролирания диабет. При изчисляването на съотношението на приетата храна и въведения инсулин (при хората с диабет тип 1) се използва понятието "хлебна единица" (ХЕ). Една такава единица според българските стандарти е равна на 12 г. въглехидрати.
Свикването с изчислението на хлебните единици изисква време, а могат и да се ползват таблици (ХЕ на основни храни, ХЕ на плодове) от различни източници, включително и материали, предоставени на пациента от неговия еднокринолог.
Лесно е в едно изречение да се изстиска есенцията на диетата, която хората с диагноза диабет трябва да спазват, но на практика не е толкова просто. Диетата трябва да бъде съобразена с двигателния режим, с необходимостта на организма от основни хранителни вещества, както и с възможността за трикратен прием на храна в точно определени часове.
Важен е и гликемичният индекс на храните, т.е. скоростта на разграждане на въглехидратите в захари, както и съдържанието на мазнини в хранителните продукти. Известно е, че мазните храни препятстват усвояването на приетия инсулин, което води до увеличаване на дозите инсулин и съответно натрупване на килограми.
Салатата, например, е един много важен елемент от всяко едно основно хранене на диабетика. Зеленчуците в нея съдържат хранителни елементи, които забавят усвояването на въглехидратите и по този начин вдигането на кръвната захар в кръвта става по-бавно.

Дневник

Воденето на дневник е свързано с измерването на захарта, а поддържането й с придържането към основни принципи на хранене. Така много по-лесно може да се следи как отделни фактори влияят на гликемията (нивото на захар в кръвта) и съответно да се съобразява дневния прием с тези резултати. В “Ръководството на диабетика” на с. 42 има и дневник. Този който прилагаме тук е много удобен за носене в чантичка на глюкомер.

Диагностика

Контролът и ранното засичане на възможни отклонения от нормата са от изключително значение. Диабетиците трябва да си правят изследвания на всеки 6 месеца, които включват микроалбуминурия, креатенин, урея, триглицериди, добър, лош и общ холестерол, глигиран хемоглобин.
Самоконтролът също е много важен. Хората на инсулиново лечение трябва да измерват стойностите на кръвната си захар по няколко пъти на ден, а диабетиците на не-инсулинова терапия - съответно един път в седмицата, три пъти на ден.

Движение

Движението е важно за всички нас. При диабетиците то може да изиграе ключова роля в поддържането на добре регулиран диабет, нормално телесно тегло и добър метаболизъм.

Тези “Четири Д-та” са взаимно свързани и не могат да се обособят като единични, независещи един от друг, фактори, но всички те са под шапката на контрола. Защото диабетът не е безнадеждна диагноза, а дълъг път към намиране на най-благоприятния начин за съжителстване с него.

Полезна информация:

1. Българска Асоциация Диабет
2. Наръчник на диабетика (Ръководство от 2011 г.)
3. Форум Диабет
Продължава: Хипогликемия
Коментари
2016-04-13 #5
Някой
Изказванията на коминтиращите са меко казано идиотски,най-вече изказването на Ирина Вълчева...
2013-11-14 #4
Инна Георгиева
Много полезно!
2013-11-14 #3
teodora
Тук е мястото и да добавя нещо, което смятам, че ще бъде полезно за всички, които ползват листчета за мерене на захар.
Тези, които здравната каса отпуска излизат по 1 лев едното (мисля, че апаратчето беше Accucheck).

Но има и такива, които излизат по 50 ст. (дори по-малко, когато се поръчат повече от Амазон). Та тези листчета са SD Codefree Blood Glucose Monitor. Самото апаратче към тях също не е скъпо. И така.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Всичко за глюкагона
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
Събота
17
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Разликата между самокритика и саморазрушителност – как да бъдем по-добри към себе си
Всички сме били в ситуации, в които се критикуваме за грешките си. Самокритиката може да бъде полезен...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Когато искаме да качим няколко килограма, но не знаем как
Непрекъснато и навсякъде слушаме и четем за диети за отслабване. Дали обаче се замисляме за жените, които...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Колко са вредни преработените храни за нас?
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Следродилната депресия - II
За да може максимално да се избегне допускането на следродилна депресия нека ви предложа някои не чак...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook