Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът не е толкова употребяван, а за онези, които харесват несравнимия му с никоя друга подправка аромат, той е много повече от „вкус” в яденето. Още Хипократ го е предписвал като лекарство. В Древна Гърция пък е бил особено популярен афродизиак. Споменаван в египетски папируси и в Стария завет, а на домакините от по-стари времена е известен като надежден консервант за месо. Малцина знаят за изключително полезните му свойства, които го правят едно от растенията със силен лечебен ефект, особено при някои видове заболявания.

Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишна билка от семейството Apiaceae. Височината и е около 50 сантиметра, а листата и са с много различни форма, широки в основата и перушинести. Цветчетата се намират в малки бели или бледорозови сенници с листенца. Плодът е кълбовиден, с диаметър от 3 до 5 мм.



Произход и употреба в кулинарията по света

Твърди се, че наименованието на тази билка идва от гръцкото „корианос”, което в превод означава "вонещица" - една от онези непоносимо миришещи при смачкване буболечки. Досещате за защо, нали? Точно поради силната му натрапчива миризма, която е сравнявана още с тази на дървениците. Тази пък е причината у нас да го наричат още и "дървеничи копър".

За негова родина се смятат Югозападна Азия и Западна Африка, но това изобщо не означава, че към днешна дата на е много разпространен както в Европа, така и в Северна и Южна Америка. В Европа ползват повече зърната му, отколкото листата. Причината се корени в напълно различния вкус на сушените семена от този на листата. Пресните листа имат толкова силен цитрусово-лютив аромат, че за не малка част от хората той е меко казано непоносим. Няма как да го отречем, обаче, когато говорим за добре приготвена риба - миниатюрна щипка от него винаги е добро решение. Кориандърът е особено използван в тайландската, виетнамската и мексиканската кухня, в небезизвестното суши и неустоимия сос гуакамоле. В Португалия тази подправка се употребява в множество национални ястия, а в Русия тя е задължителна съставка при овкусяване на ръжен хляб. Кориандър ще срещнете дори в някои видове белгийска бира, а в Германия ще похапнете най-вкусните немски наденички с негово „присъствие”. Коледните базари задължително предлагат греяно вино (Глювайн) с кориандър, канела и черен пипер.

Състав на кориандъра
Установено е, че и листата, и семената съдържат антиоксиданти, но листата определено имат по-силен ефект. Плодовете на растението съдържат до 3% етерично масло, в чийто състав влиза алкохолът линалол, на който и се дължи специфичния аромат на кориандъра. В състава му намират място още около 17% белтъчини и малки количества алкалоиди и флавоноиди. В подправката са открити и известни количества кумарини, калий и калций, натрий, желязо, фосфор и магнезий.

Полезно действие

Кориандърът се слави с не едно полезно действие, което осъществява върху организма ни. Петте му основни лечебни свойства са следните: той действа тонизиращо, антибактериално, отхрачващо, спазмолитично и диуретично. При всички тези състояния се използват плодовете на кориандъра, които се запарват. Добре е да ги съчетаем с друга билка, защото са доста неприятни на вкус. Най-често е в комбинация с други билки, защото вкусът му е твърде силен за самостоятелна употреба. Кориандърър се препоръчва при лечение на:

Умора и чувство на нервност

Безсъние

Занижен апетит

Намалена лактация при кърмачки

Болки в стомаха и червата, газове, диария, язва и гастрит

Кашлица и различни бронхити - притежава значително отхрачващо действие

Цирей, гнойни рани, акне (смесен с куркума на прах)

Ревматизъм и болки в ставите - най-вече поради загряващото си действие

Някои форми на диабет - притежава свойства, близки до тези на инсулина

Завишен холестерол

Високо кръвно налягане

Установено е, че химикали, получени от листата на тази билка действат защитно срещу салмонела.


Как да го изберем и съхраним?

Пресните листа винаги са свежи и тъмно зелени, без кафяви или жълти петна по тях.
Когато е на зърна или прах, кориандърът трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, в стъклен съд с капак.
Добре е да избирате цели зърна, а не стрити на прах, защото вторите губят по-бързо аромата си.

Друга особеност, която не бива да забравяме е, че тази билка може да предизвика алергична реакция при някои хора, затова е добре да бъдем внимателни и да не си самоназначаваме лечение, преди да се допитаме до специалист.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Петък
17
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Ежедневно почистване на лицето: кои продукти са подходящи?
Правилното ежедневно почистване на лицето помага за отстраняване на грим, замърсявания и излишен себум....
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook