Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът не е толкова употребяван, а за онези, които харесват несравнимия му с никоя друга подправка аромат, той е много повече от „вкус” в яденето. Още Хипократ го е предписвал като лекарство. В Древна Гърция пък е бил особено популярен афродизиак. Споменаван в египетски папируси и в Стария завет, а на домакините от по-стари времена е известен като надежден консервант за месо. Малцина знаят за изключително полезните му свойства, които го правят едно от растенията със силен лечебен ефект, особено при някои видове заболявания.

Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишна билка от семейството Apiaceae. Височината и е около 50 сантиметра, а листата и са с много различни форма, широки в основата и перушинести. Цветчетата се намират в малки бели или бледорозови сенници с листенца. Плодът е кълбовиден, с диаметър от 3 до 5 мм.



Произход и употреба в кулинарията по света

Твърди се, че наименованието на тази билка идва от гръцкото „корианос”, което в превод означава "вонещица" - една от онези непоносимо миришещи при смачкване буболечки. Досещате за защо, нали? Точно поради силната му натрапчива миризма, която е сравнявана още с тази на дървениците. Тази пък е причината у нас да го наричат още и "дървеничи копър".

За негова родина се смятат Югозападна Азия и Западна Африка, но това изобщо не означава, че към днешна дата на е много разпространен както в Европа, така и в Северна и Южна Америка. В Европа ползват повече зърната му, отколкото листата. Причината се корени в напълно различния вкус на сушените семена от този на листата. Пресните листа имат толкова силен цитрусово-лютив аромат, че за не малка част от хората той е меко казано непоносим. Няма как да го отречем, обаче, когато говорим за добре приготвена риба - миниатюрна щипка от него винаги е добро решение. Кориандърът е особено използван в тайландската, виетнамската и мексиканската кухня, в небезизвестното суши и неустоимия сос гуакамоле. В Португалия тази подправка се употребява в множество национални ястия, а в Русия тя е задължителна съставка при овкусяване на ръжен хляб. Кориандър ще срещнете дори в някои видове белгийска бира, а в Германия ще похапнете най-вкусните немски наденички с негово „присъствие”. Коледните базари задължително предлагат греяно вино (Глювайн) с кориандър, канела и черен пипер.

Състав на кориандъра
Установено е, че и листата, и семената съдържат антиоксиданти, но листата определено имат по-силен ефект. Плодовете на растението съдържат до 3% етерично масло, в чийто състав влиза алкохолът линалол, на който и се дължи специфичния аромат на кориандъра. В състава му намират място още около 17% белтъчини и малки количества алкалоиди и флавоноиди. В подправката са открити и известни количества кумарини, калий и калций, натрий, желязо, фосфор и магнезий.

Полезно действие

Кориандърът се слави с не едно полезно действие, което осъществява върху организма ни. Петте му основни лечебни свойства са следните: той действа тонизиращо, антибактериално, отхрачващо, спазмолитично и диуретично. При всички тези състояния се използват плодовете на кориандъра, които се запарват. Добре е да ги съчетаем с друга билка, защото са доста неприятни на вкус. Най-често е в комбинация с други билки, защото вкусът му е твърде силен за самостоятелна употреба. Кориандърър се препоръчва при лечение на:

Умора и чувство на нервност

Безсъние

Занижен апетит

Намалена лактация при кърмачки

Болки в стомаха и червата, газове, диария, язва и гастрит

Кашлица и различни бронхити - притежава значително отхрачващо действие

Цирей, гнойни рани, акне (смесен с куркума на прах)

Ревматизъм и болки в ставите - най-вече поради загряващото си действие

Някои форми на диабет - притежава свойства, близки до тези на инсулина

Завишен холестерол

Високо кръвно налягане

Установено е, че химикали, получени от листата на тази билка действат защитно срещу салмонела.


Как да го изберем и съхраним?

Пресните листа винаги са свежи и тъмно зелени, без кафяви или жълти петна по тях.
Когато е на зърна или прах, кориандърът трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, в стъклен съд с капак.
Добре е да избирате цели зърна, а не стрити на прах, защото вторите губят по-бързо аромата си.

Друга особеност, която не бива да забравяме е, че тази билка може да предизвика алергична реакция при някои хора, затова е добре да бъдем внимателни и да не си самоназначаваме лечение, преди да се допитаме до специалист.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
Четвъртък
7
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Помощ, изневеряват ми!
Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook