Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коварният мононатриев глутамат


Какво се крие под кодовото име Е 621

В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава на обществото. Стана ли му ясно на средностатистическия потребител как конкретно влияят Е- тата върху организма на човек? Те съвсем не са безобидни и определено има нужда да се дискутира по въпроса.

Навярно многобройни са хората, които се питат как да предпазят децата си от отровата, която се слага в устата им. Днес ще се опитаме да ви поднесем темата без излишни официалности, сложни биологично-непонятни теории и химично-опасни експерименти. Какво означава Е 621, в кои продукти се съдържа и какво причинява на органите ни?

Какво всъщност представлява Е 621?

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Той е вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. По произход идва от Китай и Япония, но в началото органично е извличан от някои водорасли, за да се предаде допълнителен вкус към иначе безвкусни храни. С всяко десетилетие обаче на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно и затова има причина:

Е 621 предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя.


Употребата му в хранителните продукти води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни и подправки и бързите закуски. Реално съставката няма вкус и мирис, действието й се изразява в това, че неимоверно стимулира човешкия апетит към т. нар. 5 ти вкус - "умами". Реакцията на организма спрямо тези храни е както към сладкото - "Искам още и още."

Според американския юрист Джонатан Иморд, въпросният глутамат може да причини и по- дълбоки поражения: наднормено тегло, главоболие, повишено кръвно налягане, сърцебиене, Алцхаймер, увреждане на мозъчни клетки и дори рак.

В кои продукти се съдържа мононатриевият глутамат?

На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни:

Соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети

Китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене и не само

Желатинови изделия или желатин на прах;

Хидролизирани протеини;

Всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки;

Незначителна е употребата му в сладкишите, като част от опакованите храни, но те и без това също не присъстват в класацията на най-здравословните храни. Много хора смятат, че понеже количествата на Е 621 в пакет чипс или сандвич от 100 гр, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но има твърде много хора, за които пакетираната храна е ежедневие, не четат етикетите, хранят се на крак с полуфабрикати и дори не се замислят. Натрупването на толкова много изкуствени добавки вече може да доведе до опасните последици.

А всъщност най-тревожното е, че в повечето случаи Е 621 не се изписва на опаковките.


Законът и Е 621

Какво казва законодателството по въпроса? До ден днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е 621, макар много учени да работят по въпроса - той е разрешен. Българското законодателство също приема Е 621 за легален. И все пак - всички дискутират по темата, но няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такъв не съществува. А продажбите на фирмите производители скачат.


Как да намалим влиянието на Е 621

Реално няма как да опазим здравето си и същото на близките ни от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но не сме изцяло безсилни:

Да избягваме пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Както казахме, съставката често не се изписва. Ако се чудите, какво да похапвате пред телевизора, ето някои идеи.

Важно е да приемаме поне по литър, литър и половина вода дневно и редовно да си правим очистителни режими.

Друга полезна препоръка е да се обърнем към естествените изсушени подправки и да редуцираме (доколкото е възможно) употребата на бульони и пакетирани подправки;

Добре е да се стимулира приемът на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия и улеснява тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини;

И най-приятната част – можем лесно да заменим пакетираните храни със сезонни плодове и зеленчуци, жива или домашно приготвена храна.
Коментари
2023-12-03 #19
Рени
Браво, чудесна статия, точна, разбираема и достъпна. Който иска нека повярва, който иска да си следва собствената философия. В крайна сметка човек държи здравето си в собствените си ръце.
2021-12-10 #18
дипломиран биохимик
Пълни глупости... има над 80 независими научни изследвания през последните няколко десетилетия, които не са открили вреден ефект
2019-11-30 #17
Рос
Добре де ,като е толкова опасна ,защо се използва в огромни количества в азиатската кухня , на който континент са най здравите и дълголетни хора на земята ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
Понеделник
22
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook