Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коварният мононатриев глутамат


Какво се крие под кодовото име Е 621

В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава на обществото. Стана ли му ясно на средностатистическия потребител как конкретно влияят Е- тата върху организма на човек? Те съвсем не са безобидни и определено има нужда да се дискутира по въпроса.

Навярно многобройни са хората, които се питат как да предпазят децата си от отровата, която се слага в устата им. Днес ще се опитаме да ви поднесем темата без излишни официалности, сложни биологично-непонятни теории и химично-опасни експерименти. Какво означава Е 621, в кои продукти се съдържа и какво причинява на органите ни?

Какво всъщност представлява Е 621?

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Той е вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. По произход идва от Китай и Япония, но в началото органично е извличан от някои водорасли, за да се предаде допълнителен вкус към иначе безвкусни храни. С всяко десетилетие обаче на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно и затова има причина:

Е 621 предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя.


Употребата му в хранителните продукти води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни и подправки и бързите закуски. Реално съставката няма вкус и мирис, действието й се изразява в това, че неимоверно стимулира човешкия апетит към т. нар. 5 ти вкус - "умами". Реакцията на организма спрямо тези храни е както към сладкото - "Искам още и още."

Според американския юрист Джонатан Иморд, въпросният глутамат може да причини и по- дълбоки поражения: наднормено тегло, главоболие, повишено кръвно налягане, сърцебиене, Алцхаймер, увреждане на мозъчни клетки и дори рак.

В кои продукти се съдържа мононатриевият глутамат?

На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни:

Соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети

Китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене и не само

Желатинови изделия или желатин на прах;

Хидролизирани протеини;

Всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки;

Незначителна е употребата му в сладкишите, като част от опакованите храни, но те и без това също не присъстват в класацията на най-здравословните храни. Много хора смятат, че понеже количествата на Е 621 в пакет чипс или сандвич от 100 гр, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но има твърде много хора, за които пакетираната храна е ежедневие, не четат етикетите, хранят се на крак с полуфабрикати и дори не се замислят. Натрупването на толкова много изкуствени добавки вече може да доведе до опасните последици.

А всъщност най-тревожното е, че в повечето случаи Е 621 не се изписва на опаковките.


Законът и Е 621

Какво казва законодателството по въпроса? До ден днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е 621, макар много учени да работят по въпроса - той е разрешен. Българското законодателство също приема Е 621 за легален. И все пак - всички дискутират по темата, но няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такъв не съществува. А продажбите на фирмите производители скачат.


Как да намалим влиянието на Е 621

Реално няма как да опазим здравето си и същото на близките ни от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но не сме изцяло безсилни:

Да избягваме пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Както казахме, съставката често не се изписва. Ако се чудите, какво да похапвате пред телевизора, ето някои идеи.

Важно е да приемаме поне по литър, литър и половина вода дневно и редовно да си правим очистителни режими.

Друга полезна препоръка е да се обърнем към естествените изсушени подправки и да редуцираме (доколкото е възможно) употребата на бульони и пакетирани подправки;

Добре е да се стимулира приемът на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия и улеснява тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини;

И най-приятната част – можем лесно да заменим пакетираните храни със сезонни плодове и зеленчуци, жива или домашно приготвена храна.
Коментари
2019-11-30 #17
Рос
Добре де ,като е толкова опасна ,защо се използва в огромни количества в азиатската кухня , на който континент са най здравите и дълголетни хора на земята ?
2018-03-19 #16
Pvel
гост, неуместно е да приемаш за чиста монета нещо, писано в сайта на Нестле. Точно на тези, които са най-големия консуматор на палмово масло в света, съответно унищожители на тропическите гори, точно тези, които използваха грозна рекламна кампания за да продават боклуците си в бедните страни и да правят кърмачетата зависими от тях, съдени не веднъж, бойкотирани и т.н. на тях не вярвам! Ето, четете: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82_Nestl%C3%A9
2017-05-08 #15
KPOFT
Това са пълни глупости........Запознайте се малко по подробно с нещата преди да пишете или ПРЕвеждате някакви глупости само за да имате кой да ви влиза в сайтовете.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Четвъртък
22
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Още за подсладителите
Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook