Коварният мононатриев глутамат
Какво се крие под кодовото име Е 621
 Изпрати
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава на обществото. Стана ли му ясно на средностатистическия потребител как конкретно влияят Е- тата върху организма на човек? Те съвсем не са безобидни и определено има нужда да се дискутира по въпроса.
Навярно многобройни са хората, които се питат как да предпазят децата си от отровата, която се слага в устата им. Днес ще се опитаме да ви поднесем темата без излишни официалности, сложни биологично-непонятни теории и химично-опасни експерименти. Какво означава Е 621, в кои продукти се съдържа и какво причинява на органите ни?
Какво всъщност представлява Е 621?
Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Той е вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. По произход идва от Китай и Япония, но в началото органично е извличан от някои водорасли, за да се предаде допълнителен вкус към иначе безвкусни храни. С всяко десетилетие обаче на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно и затова има причина:
“Е 621 предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя. ”
Употребата му в хранителните продукти води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни и подправки и бързите закуски. Реално съставката няма вкус и мирис, действието й се изразява в това, че неимоверно стимулира човешкия апетит към т. нар. 5 ти вкус - "умами". Реакцията на организма спрямо тези храни е както към сладкото - "Искам още и още."
Според американския юрист Джонатан Иморд, въпросният глутамат може да причини и по- дълбоки поражения: наднормено тегло, главоболие, повишено кръвно налягане, сърцебиене, Алцхаймер, увреждане на мозъчни клетки и дори рак.
В кои продукти се съдържа мононатриевият глутамат?
На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни:
 Соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети
 Китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене и не само
 Желатинови изделия или желатин на прах;
 Хидролизирани протеини;
 Всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки;
Незначителна е употребата му в сладкишите, като част от опакованите храни, но те и без това също не присъстват в класацията на най-здравословните храни. Много хора смятат, че понеже количествата на Е 621 в пакет чипс или сандвич от 100 гр, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но има твърде много хора, за които пакетираната храна е ежедневие, не четат етикетите, хранят се на крак с полуфабрикати и дори не се замислят. Натрупването на толкова много изкуствени добавки вече може да доведе до опасните последици.
“А всъщност най-тревожното е, че в повечето случаи Е 621 не се изписва на опаковките.”
Законът и Е 621
Какво казва законодателството по въпроса? До ден днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е 621, макар много учени да работят по въпроса - той е разрешен. Българското законодателство също приема Е 621 за легален. И все пак - всички дискутират по темата, но няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такъв не съществува. А продажбите на фирмите производители скачат.
Как да намалим влиянието на Е 621
Реално няма как да опазим здравето си и същото на близките ни от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но не сме изцяло безсилни:
 Да избягваме пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Както казахме, съставката често не се изписва. Ако се чудите, какво да похапвате пред телевизора, ето някои идеи.
 Важно е да приемаме поне по литър, литър и половина вода дневно и редовно да си правим очистителни режими.
 Друга полезна препоръка е да се обърнем към естествените изсушени подправки и да редуцираме (доколкото е възможно) употребата на бульони и пакетирани подправки;
 Добре е да се стимулира приемът на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия и улеснява тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини;
 И най-приятната част – можем лесно да заменим пакетираните храни със сезонни плодове и зеленчуци, жива или домашно приготвена храна. |
Коментари
2024-05-23 #20  Олга Вредна подправка е Е621(мононатриев глюкомат) казвам от собственият си опит, а той е 70 годишен. Който иска да вярва. Задържане на вода, затлъстяване, пристрастяване, като наркотик е. Родителите, Пазете децата си от тази подправка.
2023-12-03 #19  Рени Браво, чудесна статия, точна, разбираема и достъпна. Който иска нека повярва, който иска да си следва собствената философия. В крайна сметка човек държи здравето си в собствените си ръце.
2021-12-10 #18  дипломиран биохимик Пълни глупости... има над 80 независими научни изследвания през последните няколко десетилетия, които не са открили вреден ефект
2019-11-30 #17  Рос Добре де ,като е толкова опасна ,защо се използва в огромни количества в азиатската кухня , на който континент са най здравите и дълголетни хора на земята ?
2018-03-19 #16  Pvel гост, неуместно е да приемаш за чиста монета нещо, писано в сайта на Нестле. Точно на тези, които са най-големия консуматор на палмово масло в света, съответно унищожители на тропическите гори, точно тези, които използваха грозна рекламна кампания за да продават боклуците си в бедните страни и да правят кърмачетата зависими от тях, съдени не веднъж, бойкотирани и т.н. на тях не вярвам! Ето, четете: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82_Nestl%C3%A9
2017-05-08 #15  KPOFT Това са пълни глупости........Запознайте се малко по подробно с нещата преди да пишете или ПРЕвеждате някакви глупости само за да имате кой да ви влиза в сайтовете.
2017-04-27 #14  mephisto Много лоша добавка. Понякога се случва да не е оповестена на опаковката но аз веднага разбирам след консумация. Реакцията на организма ми е ужасяваща. Мощна тахикардия, парализа на мускулатурата, силен задух и тремор. Държи ме дни и нищо не помага.И при минимална доза дори, изпадам в такава агония. Аз поне съм алергична към Е621 , затова мога да предотвратя приема му и да се опазя. Но какво да кажем за тези които не получават тази предупредителна реакция на организма и се тъпчаат с отровата постоянно. Тя си действа в тях и руши всички системи на тялото постепенно и неизбежно. 
2017-01-31 #13  гост
2016-09-19 #12  канна Предполагам, че с Трансатлантическото споразумение за търговия и сътрудничество ни подготвят още "добре" подправени храни! 
2016-09-18 #11  Йотов В статията има една основна грешка. Изброените храни в които е вложена тази отрова. Ако влвзете в един хипермаркет и ще разберете защо. Няма вече пакетирана без глутамат!!!! Изключение правят само яйцата,месото и плодовете о зеленчуците,ядките още 10-тина основни продукти които обаче саподложени на третиране с нитрати и антибиотици. Така че.... Напред към ерата на пластмасовите храни и хронично болното и брутално затлъстяло население.Made in USA!
2016-09-13 #10  Андрей Извинете за грешката .Мононатриев глутамат има вкус просто грешно съм го превел от сайта ,но въпреки това не се отменя факта ,че организма ни си мисли ,че си похапваме белтъци 
2016-09-13 #9  Андрей Като хранителна добавка мононатриев глутамат широко започва да се употребява в началото на 20-ти век.Той е регистриран като №621 ,а в европейските страни и като MSG.Ежегодното употребление на мононатриев глутамат непрекъснато нараства(200 000 тона/г) въпреки неговата липса на вкус.
През 2002 година беше открито ,че човешкият език има л-глутаматови рецептори(умами).Глутаматовата киселина се явлава като маркер за белтъци.Тоест организма открива храна богата на белтъци защото в нея се съдържа мононатриев глутамат и затова ни е така приятно.
От това се възползва хранителната индустрия която добавя този елемент в големи количества различни хранителни продукти които може и да не съдържат белтъци и напрактика мамейки нашия организъм ,че ги употребява.
Въпреки ,че няма официално свидетелство от държавни органи за вредите от мононатриев глутамат ,редица учени доказват ,че той се явява като вредна добавка.Тъй като тя се намира в много от хранителните продукти то и нейното количесво на ден нараства.Това може да доведе до стомашни проблеми,очни и някои други.Също така някои психолози предупреждават ,че заради нейното ,,наркотично действие\'\' може да се стигне до напълняване.
2015-12-30 #8  Цвети Л-глутамин е всъщност неесенциалната (произвежда се в тялото) глутаминова киселина (вид аминокиселина). Глутамат е общо название на солите, които се получават чрез свързване на тази киселина с други микроелементи - в случая с мононатриевия глутамат - с натрий. Това е най-просто казано 
2015-12-30 #7  kadem Абе сигурно и те не знаят, каква е разликата между Глутамат и Л-Глутамин, но важното е да си тече паниката и конспирацията, че иначе не е интересно. 
2015-11-24 #6  милена Каква е разликата между Глутамат и Л-Глутамин
2015-10-13 #5  Nick много ви е хубав сайта 
2014-09-03 #4  канна Първото ми посещение в китайски ресторант остана и последното! Като се върнах в къщи, познайте какво - освободих си стомаха от всичко (но не нарочно!).
2014-06-03 #3  Виолета Много полезна статия! Кратка и ясна!
2014-06-03 #2  Цветана Лилова Каменова Поздравления!Прекрасно е!Необходимо е повече хора да са информирани!Дерзайте!
2014-06-03 #1  дес Първото ми посещение на китайски ресторант преди години бе последвано от сковаващо главоболие.После разбрах за Е621.
|
|
Неделя 23 Март 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
 Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
 Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
 Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
 За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
  Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
 Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл
Флорънс...
 Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
 Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
 Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
  Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
 Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
  Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация
Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
 Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
  Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
 Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
  Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
 Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
 Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
 Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
|